Saga Sigurðar jórsalafara, Eysteins ok Ólafs (Fagrskinna)

Noen spesialtegn vises ikke på iPhone/iPad.

Fagrskinna

K. 72. Vm Iorsala Sigurð oc um hans frægð

Gerhard Munthe:
Þa er þesser konongar .iii. hafðu styrt rikinu .iii. vætr. hafðe Sigurðr konongr buit færð sina af lande með myklum costnaðe. hanum fylgðu marger lender menn oc marger rikir bꝍndr hann hafðe allz .lx. skipa.

(Þ)a er þesser konongar .iii. hafðu styrt rikinu .iii. vætr.[1] hafðe Sigurðr konongr buit færð sina af lande með myklum costnaðe. hanum fylgðu marger lender menn oc marger rikir bꝍndr hann hafðe allz .lx. skipa. oc urðu ækki snembunir um sumaret. sigldi Sigurðr konongr um haustet af Norege oc vestr til Englanz oc com þar með allu liði sinu. Heinrekr Engla konongr sunr Viliams bastarðs fagnaðe hanum væl. dvaldest Sigurðr konongr um vætrenn i Englande. en um [varet æftir[2] byriaðe hann færð sina til Vallanz. oc for vestr alla leið. þar til er hann com a Iacobsland. þar var hann annan vætr. þa varð hann osattr við iarll noccon. oc for sva þæirra viðrskifti at iarlenn rauf þa sætt um haustet. en Sigurðr konongr drap marga menn firir iarlenom. oc iarlenn komsk nauðulega undan. þar toc Sigurðr konongr mikit fe sumt með ranfange en sumt með utlausn þæirra manna er hann hafðe tekit i orrostu. at [nesta vare[3] eftir byriaðe hann færð sina vestr til Spanialanz. oc þa er hann com til borgar þæirrar er heitir Lizibon. lagðe hann þar til hær sinum. oc atte þar orrastu oc vann borgena. oc fecc þar mikit fe. Ðaðan for Sigurðr konongr ut a Span hitt heiðna. þar gecc hann a land upp með allu liði sinu. oc atte þar aðra orrastu oc hafðe sigr. sva barsk at litlu siðar. at einn dag foro a mote Sigurði kononge oc liði hans vikinga galeiðir margar. oc lagðu at þæim. oc barðust við þa. var þar mikit mannfall oc nalega allt af heiðnum mannum. þar toc Sigurðr konongr atta galeiðir. oc drap af hvært manz barn. fiorðo orrostu atte Sigurðr konongr við castala noccon. þar sem heitir Alkasse. hann vann |[4] þenn castala oc feck mikit fe. Nu er Sighurðr konongr sighlði i gioghnum Norvasund. þa com i mot honom hærr hæiðinna manna oc atti hann þer ena fimtu oʀastu oc hafðe sighr. noccorre rið siðan com Sigurðr konongr þer sæm hæitir Forminterra. þar funnu þæir hælli æinn i bærghi noccoro oc sat þer mikit folc bæðe blamenn oc Særkir. þet var vighi mikit firir þvi at þet var beðe hoot oc bratt til at ganga. enn steinmur stoð ivir þværann hællin. þæir skutuz a um rið. oc þa sa konongrenn at þæir mundu æcki sysla at sva bunu. þa let konongrenn taca skip noccor er barkar hæita. oc let drængia með stærkum koðlum um hvarntvæggia stafnen siðan let han dregha scipin up a bærghit ivir hællizs dyrnar. oc gengo menn i skipinn meðr vopnum sinum oc boro griot i. enn siðann leto þæir ofann sigha skipinn firir bærghit. enn þæir er i voro skiponum boro ofan a hæiðna menn bæðe vopn oc griot oc rukku hæiðingiar af stæinvæggiumum þa geck Sigurðr konongr neðann i hællinn oc comuz up a stæinmurinn. sva sæghir Haldor skaldre.

260.
Boðstyrcer let barka
braghnengs værk a Særkium
færg hafa gerðz firir gyghiar
gagnstigh ovan sigha
þar er i hall at hælli
hær nænnin fiolmennum
gonlar þings með gengi
gnydrott þeðan sotti.

Hæiðingiar sottu þa innar i hællin a þet vighi er þer hofðu þæir gort ser. en Sighurðr konongr let flytia upp i hællinn viðu stora oc gerðo mikit bal. oc slogho i ælldi. varð þa sa ælldr sva mikill at allt hæiðinna manna þa brann. nema þat er up geck a vopn kristinna manna þetta hævir verit callat æitt hit mæsta fræmdar værc.

K. 73. Vm færð Sigurðar konongs til Sikilꝍyiar

Nu for Sighurðr konongr suðr til Sikilꝍyar oc var þer þa hofðingi ivir Rogæir iarl þer dvaldez Sighurðr konongr um vettrinn með iarlenom. oc hinn attanða dagr iola þa læiddi Sighurðr konongr Rogæir iarl til hasætis meðr ser oc gaf honom konongs nafn. Rogæiʀ konongr hellt siðann længe konongdome oc ꝍghslaðe mioc sitt riki i margha staðe. hann var kallaðr Rogæir riki. hans sun var Vilialmr konongr i Sikilꝍy. dꝍtr Vilialms konongs voro .iii. feck æinnar Hæinrekr kæisare. aðra dottor Vilialms konongs atti iallinn af Kapr. hina þriðiu dottor hans atti Margariz kusare.

K. 74. Nu kꝍmr Sigurðr konongr til Akrs

[5]Sighurðr konongr for siðan ut ivir haf oc hellt skipum sinum til Akrsborghar for þeðann landvegis ut til Iorsalaborghar fann þer Balldvina er þa var konongr ivir Iorsalalannde var þer Sighurðr konongr i goðum faghnaðe. oc sialfr Baldvini konongr fylghðe honom ut til arennar Iorðanar. oc aftr til Iorsalaborghar. Gaf Baldvini konongr með raðe patriarchans af crossenom hælgha noccon lut oc margha aðra hælgha doma.

K. 75. Nu fara þæir baðir til Sættar Sigurðr konongr oc sva Baldvini

A þæiʀi somu tið for Balldvini konongr meðr hæʀ sinn til borghar þæiʀar a Syrlande er Sætt hæitir. Sigurðr konongr for auc meðr konongenom til þæiʀar somu borghar meðr herr sinn oc i þæiʀi ferð unnu þæir borghena Baldvini konongr oc Sigurðr konongr. Enn þeghar gaf Sighurðr konongr Baldvina kononge borghina oc sætti til varðvæizlu ivir borghina kristna menn sva sæghir Haldor scvaldre.

261.
Borgh hæiðna vann bræðer
bæmia tikr af riki
haðuz hværr við pryðe
hilldr enn gaft af millde.

K. 76. Nu fær hann til Garðz

Siðan for Sighrðr konongr aftr til Akrsborgar oc toco þer scip sin. foro brot af landeno oc for þa Sighurðr konongr með liði sinu til Myclagarz oc aðr enn hann sighlde upp i sund. þa la hann halvann manoð raðann byʀ. fyrir þvi at hann villdi þa sighla. er seghlum hans være æket fram at skipe. firir þvi at þa matte sia af hvaro tvæggia landeno i oll sæghl hans firir þvi at þou voro oll af pellum. oc þa er hann sighlde at Miklagarðe let Alæxius kæisare uppluka borghliði þvi er hæitir Gullvarta. gecc þa Sighurðr konongr inn i borghina oc voro oll stræti firir hanum dreghinn með pællum Sighurðr konongr mælti við menn sina at þæir skylldu lata ser fatt umm finnaz. þo at þæir sæ þa luti er æighi væri oftsenir i Norðlondum oc sva gerðo þæir gengo sva a pellinn sæm þa at bært være strætit. Alæxius kæisare faghnaðe Sighurðe kononge væl oc feck hanom dyrleghar hallir oc liði hans.

K. 77. Vm paðrhæims læik

Nu bauð Alæxius kæisare Sighurðe kononge hvart hann villde at æfnat væri til læiks þess er kallaðr er paðræims læikr. eða villdi hann þiggia iammikit gull af hanom sæm læikr costaðe enn þet var vi scippund gullz. Sighurðr konongr kous læikinn oc likaðe þet kæisaranum væl oc let nu bua læikinn oc hafðe sa læikr falegha aðr sen veret eða læikinn. þer var mikill fiolde þæira Norðmanna er gek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .[6]

|[7] . . . . . . . . . gort veret i Norege. hann let oc gera virkit við Agðanes. oc kirkiu norðr i Vagom. oc lagðe eignir til. Ꝍysteinn konongr let oc gera skip i Niðarose. æftir þui sem var Ormrenn lange. let þar gera a dreca hafuð oc bua gulli. oc callaðe Dreca. Ꝍysteinn konongr com Iamtalande undir sik. fyrstur Noregs kononga.

K. 78. Vm andlat Sigurðar konongs oc þæirra brꝍðra. oc um skyrsl Harallz gilla

[(A) þrettanda are rikis þæirra brꝍðra Sigurðar konongs. oc Ꝍysteins konongs[8]. toc sott Olafr konongs broðer þæirra oc andaðest. var lik hans iarðat i Niðarose at Kristkirkiu. en [.vii. vætrum siðar[9] fecc Ꝍysteinn konongr sutt oc andaðest suðr a Stimi a Hustaðum. var siðan lik hans fꝍrt norðr i Niðaros oc iarðat at Kristkirkiu. hans dauða harmaðe hværr maðr i Norege. en siðan reð Sigurðr konongr einn landeno. Fam vætrom æftir andlat Ꝍysteins konongs com vestan af Irlande sa maðr er callaðr var Haralldr. oc lezk vera sun Magnus bærfꝍz. hann hafðe veret callaðr a Irlande gillikrist. oc þa er Haʀalldr kom til Sigurðar konongs. oc bar sitt mal firir hann. oc beiddist at gera skirslr til faðernis ser. en Sigurðr konongr bar þetta mal firir vini sina oc var lengi aðr um raðet en lofat være. at Haʀalldr skylldi troða skrar. oc sanna sva faðerni sitt. en þat varo .vii. plogiarn gloande. oc þar giecc Haʀalldr æftir berom fotom. oc .ii. biscupar leiddu hann. oc hæfir þesse skirsl frecost veret gorr i Norege. Haʀalldr varð væl skirr. oc syndi þa Sigurðe kononge heila fꝍtr sina. oc allum þeim sem við varo stadder. Sigurðr konongr toc þa væl Haʀallz frenzemi oc hafðe hann með ser innan hirðar. oc let væl ifir hanum. en Magnusi syni Sigurðar konongs var þungt til Haʀalldz. oc marger aðrer vicu æftir Magnusi um þat sama mal. Magnus sunr Sighurðar konongs fecc Kristinar dottor Knuz lavarðar oc Ingibiorgar dottor Harallz konongs. systur Malmfriðar drotningar er Sigurðr konongr faðer hans atte. þa er Sigurðr konongr var staddr i Vik austr. fecc hann sott oc andaðezk. oc hafðe þo lengi aðr haft mikit vanheilendi. var lic Sigurðar konongs flutt til Asloar oc hvilir hann i Hallvarzkirkiu i steinvæggenom syðru megin firir utan korenn. þa hafðe Sigurðr konongr raðet Norege [.vii. vætr oc .xx.[10] siðan Magnus konongr bærfꝍtr faðer hans fell i fra.

Tekst med fotnoter

K. 72. Vm Iorsala Sigurð oc um hans frægð[11]

(Þ)a er þesser [konongar .iii.[12] hafðu styrt rikinu[13] |[14] .iii. vætr.[15] hafðe Sigurðr konongr buit færð sina af[16] lande með myklum costnaðe. hanum fylgðu marger lender menn oc marger rikir bꝍndr hann hafðe allz .lx. skipa. oc urðu ækki snembunir[17] um sumaret. sigldi Sigurðr konongr[18] um haustet af[19] Norege oc vestr til Englanz oc com þar[20] með allu liði sinu. Heinrekr Engla konongr sunr Viliams bastarðs[21] fagnaðe hanum væl. dvaldest Sigurðr konongr[22] um vætrenn i Englande. [23][en um[24] [varet æftir[25] byriaðe hann[26] færð sina til Vallanz. oc for[27] [vestr alla leið[28]. [þar til[29] er hann com a Iacobsland. þar var[30] hann annan vætr. þa varð hann osattr við iarll noccon. oc for sva þæirra viðrskifti at iarlenn rauf þa sætt[31] um haustet. en Sigurðr konongr drap marga menn firir iarlenom. oc iarlenn komsk nauðulega undan. þar toc [Sigurðr konongr[32] mikit fe sumt með ranfange[33] en sumt með utlausn þæirra manna er hann hafðe[34] tekit [i orrostu[35]. [36]at[37] nesta vare[38] eftir byriaðe hann[39] færð sina vestr til Spanialanz. oc þa er hann com til borgar þæirrar er [heitir Lizibon[40]. lagðe hann þar[41] til hær sinum. oc atte þar orrastu oc vann[42] borgena. oc fecc þar mikit[43] fe. Ðaðan for Sigurðr konongr [ut a Span hitt[44] heiðna. þar gecc hann a land upp með allu[45] liði sinu. oc atte þar aðra orrastu oc hafðe sigr. sva barsk at litlu siðar. at einn dag [foro a[46] mote Sigurði kononge oc liði hans vikinga galeiðir[47] margar. oc lagðu at þæim. oc barðust við þa. var[48] þar mikit mannfall oc nalega allt af heiðnum mannum. þar toc Sigurðr konongr atta galeiðir[49]. oc drap af hvært manz barn. fiorðo orrostu atte Sigurðr konongr við castala noccon. þar[50] sem heitir Alkasse. hann vann |[51] þenn castala oc feck mikit fe. Nu er Sighurðr konongr sighlði i gioghnum Norvasund. þa com i mot honom hærr hæiðinna manna oc atti hann þer ena fimtu oʀastu oc hafðe sighr. noccorre rið siðan com Sigurðr konongr þer sæm hæitir Forminterra. þar funnu þæir hælli æinn i bærghi noccoro oc sat þer mikit folc bæðe blamenn oc Særkir. þet var vighi mikit firir þvi at þet var beðe hoot oc bratt til at ganga. enn steinmur stoð ivir þværann hællin. þæir skutuz a um rið. oc þa sa konongrenn at þæir mundu æcki sysla at sva bunu. þa let konongrenn taca skip noccor er barkar hæita. oc let drængia með stærkum koðlum um hvarntvæggia stafnen siðan let han dregha scipin up a bærghit ivir hællizs dyrnar. oc gengo menn i skipinn meðr vopnum sinum oc boro griot i. enn siðann leto þæir ofann sigha skipinn firir bærghit. enn þæir er i voro skiponum boro ofan a hæiðna menn bæðe vopn oc griot oc rukku hæiðingiar af |[52] stæinvæggiumum þa geck Sigurðr konongr neðann i hællinn oc comuz up a stæinmurinn. sva sæghir Haldor skaldre.

260.

Nedenfor gengives versenes formentlig rigtige form her og i det følgende.

Bǫðstyrkir lét barka
(bragnings verk á Serkjum
fræg hafa gǫrzk) fyr gýgjar
gagnstíg ofan síga,
þars í hall at helli
hernenninn fjǫlmennum
gǫndlar þings með gengi
gnýþrottr neðan sótti.

Nu for Sighurðr konongr suðr til Sikilꝍyar oc var þer þa hofðingi ivir Rogæir iarl þer dvaldez Sighurðr konongr um vettrinn með iarlenom. oc hinn attanða dagr iola þa læiddi Sighurðr konongr Rogæir iarl til hasætis meðr ser oc gaf honom konongs nafn. Rogæiʀ konongr hellt siðann længe konongdome oc ꝍghslaðe mioc sitt riki i margha staðe. hann var kallaðr Rogæir riki. hans sun var Vilialmr konongr i Sikilꝍy. dꝍtr Vilialms konongs voro .iii. feck æinnar Hæinrekr kæisare. aðra dottor Vilialms konongs atti iallinn af Kapr. hina þriðiu dottor hans atti Margariz kusare[53].

[54]Sighurðr konongr for siðan ut ivir haf oc hellt skipum sinum til Akrsborghar for þeðann landvegis ut til Iorsalaborghar fann þer Balldvina er þa var konongr ivir Iorsalalannde var þer Sighurðr konongr i goðum faghnaðe. oc sialfr Baldvini konongr fylghðe honom ut til arennar Iorðanar. oc aftr til Iorsalaborghar. Gaf Baldvini konongr með raðe patriarchans af crossenom hælgha noccon lut oc margha aðra hælgha doma.

261.
bæmia tikr af riki
Borg heiðna vann bræðir
benja tíkr af ríki,
háðisk hver við prýði
hildr, en gaft af mildi.

|[55] Siðan for Sighrðr konongr aftr til Akrsborgar oc toco[56] þer scip sin. foro brot af landeno oc for þa Sighurðr konongr með liði sinu til Myclagarz oc aðr enn hann sighlde upp i sund. þa la hann halvann manoð raðann byʀ. fyrir þvi at hann villdi þa sighla. er seghlum hans være æket fram at skipe. firir þvi at þa matte sia af hvaro tvæggia landeno i oll sæghl hans firir þvi at þou voro oll af pellum. oc þa er hann sighlde at Miklagarðe let Alæxius kæisare uppluka borghliði þvi er hæitir Gullvarta. gecc þa Sighurðr konongr inn i borghina oc voro oll stræti firir hanum dreghinn með pællum Sighurðr konongr mælti við menn sina at þæir skylldu lata ser fatt umm finnaz. þo at þæir sæ þa luti er æighi væri oftsenir i Norðlondum oc sva gerðo þæir gengo sva a pellinn sæm þa at bært være strætit. Alæxius kæisare faghnaðe Sighurðe kononge væl oc feck hanom dyrleghar hallir oc liði hans.

Nu bauð Alæxius kæisare Sighurðe kononge hvart hann villde at æfnat væri til læiks þess er kallaðr er paðræims[57] læikr. eða villdi hann þiggia iammikit gull af hanom sæm læikr costaðe enn þet var vi scippund gullz. Sighurðr konongr kous læikinn[58] oc likaðe þet kæisaranum væl oc let nu bua læikinn oc hafðe sa læikr falegha aðr sen veret eða læikinn. þer var mikill fiolde þæira Norðmanna er gek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .[59]

|[60] . . . . . . . . . gort veret i Norege. hann let oc gera virkit við Agðanes. oc kirkiu norðr i Vagom. oc lagðe eignir til. Ꝍysteinn konongr let oc gera skip i Niðarose. æftir þui sem var Ormrenn lange. let þar gera a dreca hafuð oc bua gulli. oc callaðe Dreca. Ꝍysteinn konongr com Iamtalande undir sik. fyrstur Noregs kononga.

K. 78. Vm andlat Sigurðar konongs oc þæirra brꝍðra. oc um skyrsl Harallz gilla[61]

[(A) þrettanda are rikis þæirra brꝍðra Sigurðar konongs. oc Ꝍysteins konongs[62]. toc sott Olafr konongs broðer þæirra oc andaðest. var lik hans iarðat i Niðarose at Kristkirkiu. en [.vii. vætrum siðar[63] fecc Ꝍysteinn konongr sutt oc andaðest suðr a Stimi a Hustaðum[64]. var siðan lik hans fꝍrt norðr i Niðaros oc iarðat at Kristkirkiu. hans dauða harmaðe hværr maðr i Norege. en siðan reð Sigurðr konongr einn landeno. Fam vætrom[65] æftir andlat Ꝍysteins konongs com vestan af Irlande sa maðr er callaðr var |[66] Haralldr. oc lezk vera sun Magnus bærfꝍz. hann hafðe veret callaðr a Irlande gillikrist. oc þa er Haʀalldr kom til Sigurðar konongs. oc bar sitt mal firir hann. oc beiddist at gera skirslr til faðernis ser. en Sigurðr konongr bar þetta mal firir vini sina oc var lengi aðr um raðet en lofat være. at Haʀalldr skylldi troða skrar. oc sanna sva faðerni sitt. en þat[67] varo .vii. plogiarn gloande. oc þar giecc Haʀalldr æftir berom fotom. oc .ii. biscupar leiddu hann. oc hæfir þesse skirsl frecost veret gorr i Norege. Haʀalldr varð væl skirr. oc syndi þa Sigurðe kononge heila fꝍtr sina. oc allum þeim sem við varo stadder. Sigurðr konongr toc þa væl Haʀallz frenzemi oc hafðe hann með ser innan hirðar. oc let væl ifir hanum. en [Magnusi syni[68] Sigurðar konongs var þungt til Haʀalldz. oc marger aðrer vicu æftir Magnusi um þat sama mal. Magnus sunr Sighurðar konongs fecc Kristinar dottor Knuz lavarðar oc Ingibiorgar dottor Harallz konongs. systur Malmfriðar[69] drotningar er Sigurðr konongr faðer hans atte. þa er Sigurðr konongr var staddr i Vik austr. fecc hann sott oc andaðezk. oc hafðe þo lengi aðr haft mikit[70] vanheilendi. var lic Sigurðar konongs flutt til Asloar oc hvilir hann i Hallvarzkirkiu i steinvæggenom syðru megin firir utan korenn. þa hafðe Sigurðr konongr raðet Norege [.vii. vætr oc .xx.[71] siðan Magnus konongr bærfꝍtr faðer hans fell i fra.

1. 1106
  2. 1107
  3. 1108
  4. her er en lakune i B; „deest unicum folium“ har AM skr. i B2.
  5. 1109
  6. her er en lakune i A, i A2 af AM betegnet ved „desunt multa“: da der foreløbig også er lakune i B, mangler der her i værket et stykke.
  7. B
  8. 1115-16
  9. 1122-23
  10. 1130
  11. Overskr. A: Nu hevir Sighurðr buit færð sina
  12. [omv. A.
  13. landinu A.
  14. 160
  15. þa tf. A; 1106
  16. or A.
  17. mioc snemmbunir A; sein(!) B.
  18. ul. B (alene).
  19. ut af A.
  20. um haustit tf. A.
  21. batarðs (batarðar B1-2) skr. B.
  22. þer tf. A.
  23. ny linje A.
  24. [Vm A.
  25. 1107
  26. Sigurðr konongr A.
  27. hann þet sumar tf. A.
  28. [alla leið vestr A.
  29. [til þess A.
  30. dvaldez A.
  31. er þæir hofðu sin a milli gort tf. A.
  32. [konongrenn A.
  33. rane A.
  34. aðr tf. A.
  35. [meðr vallde A.
  36. nyt kap. A med overskr.: Vm færð Sigurðar konongs til Spanialanz
  37. A B1-2.
  38. are A; 1108
  39. Sigurðr konongr A.
  40. [omv. A.
  41. hina fyrstu tf. A.
  42. hann tf. A.
  43. allmikinn sighr oc A.
  44. [a Span A.
  45. ul. A.
  46. [com i A.
  47. galæiðr A.
  48. varð A.
  49. galæiðr A.
  50. þenn A.
  51. her er en lakune i B; „deest unicum folium“ har AM skr. i B2.
  52. 161
  53. sål. rettet (Fsk.) fra kæisare; i A selv ser det dog ud som om skriveren havde begyndt på et u efter k, men rettet det til æ.
  54. 1109
  55. 162
  56. toc A2.
  57. paðrheims A1.
  58. sål. A1-2; læikm̅ A.
  59. her er en lakune i A, i A2 af AM betegnet ved „desunt multa“: da der foreløbig også er lakune i B, mangler der her i værket et stykke.
  61. gilli B1-2.
  64. rettet; Fastaðum B.