Skáldasaga

Noen spesialtegn vises ikke på iPhone/iPad.

Hauksbók

Her hefr sogv skallda Harallz konvngs harfagra

Hᴀralldr konvngr harfagri reð fyri Noregi.[1] hann hafði m ser marga agiæta menn.[2] Skalld þriv varv m konvngi Avlvir hnvfa ok Þorbiorn hornklofi ok Avðvn ilskiællda.[3] Þorolfr i Hvíni hafði þa orlof heima at sitia er þetta var tiðinða.[4] Avðvn var þa komin i sætt við konvng fyri þat er hann tok stef or drapv þeiʀí er Vlfr Sebba svn frændi hans hafdi ort vm Haralld konvng.[5] tok Avðvn þar fyri avknefni en drapan Stolinstefiꜹ[6] nafn sva sem segir i sogv Vlfs Sebba svnar ok Kvigs iarls.[7] Haralldr konvngr tok virðilega veizlv á Hv́stoðvm[8] a Norðmꝍri m Ingibiorgv enne avðgv frænkono sinni.[9] þar varv m hanvm skalld hans ok margir aðrir gavfgir menn.[10] Ekkian þionaði siolf ok var veizlan en bezta.[11] hon var væn kona ok en kvrteisazta.[12] hon sken(k)ti[13] Avðvni eitt dyrs horn vm kvelldit.[14] hann tok hond hennar m horninv ok mællti þv ert frið kona ok storvel litz mer a þig ok ef þv villt at ek sofa hia þer i nott þa vil ek gefa þer gvllring þenna er konvngr gaf mer ok þar m marga lvti aðra ef þv villt þiɢia.[15] hon svaraði Þetta man þer vera ecki alhvgat[16] þvi at þv mant vera drvckin en konvngr man verða þer reiðr ef hann verðr vaʀ[17] við[18] þetta.[19] Avðvn svaraði Ekki se ek fyri þvi ef þv villt samþyckia.[20] Hon ser ringin ok syniz fagr ok mællti Af þvi at mer getz vel at þer ok mætti þetta leynt verða þa ma at ek gera þin[21] vilia ef þv villt sva fram fara sem ek gef rað til.[22] þv skallt koma til skemv[23] minnar er þriðivngr er af nott en ek skal sva rað fyri gera at opið skal vera skið garðs liðit ok þær .iíj. hvrðir er fyri skemmvnni erv.[24] hann iattaði þersv[25] ok kyssir hana at skilnaði.[26] Þvi nest kom Ingibiorg fyri Þorbiorn hornklofa m sama hætti[27] sem[28] fyri Avðvn.[29] forv þeira orð ok a þan[30] hatt ok lavk sva at hann skylldi en til skemv[31] koma sem hin.[32] Siðarst[33] |[34] kemr[35] hon fyri Avlfi hnvfv ok tok hann við heni[36] m sama hætti sem enir fyʀi.[37] ok sva lavk at hverr þeira gaf henni gvllring ok tok hon við ollvm ok bað hon Avlvi koma er þriðivngr lifþi nætr[38].[39]ersi rað[40] vissi engi þeira m oðrvm ok hvgði hverr þeira gott til sins fyri heitz.[41] En er konvngr[42] for[43] [at sofa[44] vm kvelldit ok margir satv eftir ok varv miok drvcknir ok sofnaði þar hverr sem komin[45] var.[46] Skalldin satv ok eftir ok voktv þvi at þeim geck eigi or hvg hvers þeir attv að vitia.[47] En er þriðivngr var af nott þa stendr Avðvn vpp ok gengr til skemmv Ingibiargar.[48] var þar opin skiðgarðr.[49] gengr hann in ok lykr vpp hverri hvrðv eftir anaʀi þar til er hann kom at skemmvni.[50] þa finnr hann at hon er i lasi.[51] hann ætlaði þa brott að ganga.[52] hann heyrir þa at sv hvrð er nest var hanvm vtan að syngr i lasi ok stendr hann þar.[53] At miðri nott stendr vpp Þorbiorn hornklofi ok gengr til skemmv Ingibiargar gengr in i skiðgarðin ok inn vm þa hvrð er þar er nest.[54] verðr[55] þa skemman i lasi en er hann sneriz aftr var þeir(i)[56] hvrðv læst er fyʀ lavk hann vpp.[57] En er þriðivngr lifði netr stendr Olvir vpp ok gengr til skemmv Ingibiargar.[58] var skiðgarðrin[59] opin en er hann kom at skemmv dvrvm var[60] hon læst en er hann ætlar brott þa er i lasi skiðgarz liðit.[61] Sat hverr þeira þar sem komin var þat er eftir var netr ok vissi engi til annars.[62] engi þeira[63] hafði fleiri klæði en linklæði ok eina yfirhofn.[64] Veðr var kallt ok frost mikit.[65] En er konvngr kom i hasæti vm morgonin þa saknað(i)[66] (hann)[67] skalldanna ok er þeira leita farið.[68] Ingibiorg segir þa konvngi hversv við vissi.[69] gengr konvngr vt[70] til skemv m morgv folki ok finnr þar skalld sin.[71] konvngr var sva reiðr at varla matti orðvm[72] við hann koma ok bað[73] drepa þa sem skiotaz fyri sina ofdirfð.[74] margir varv m konvngi þeir menn mikils hattar er baðv fyri þeim ok sva sialfir þeir.[75] En er frændr þeira ok vinir gatv þa eigi i frið þegit þa baðv þeir konvng[76] at hann sendi þa i nokkorn þan stað sem hanvm likaði ok manravn væri i ok þo at þat væri forsending helldr en hann sialfr leti drepa þa eigi fyri meiri sok sva mikils sem hann hafþi virt þa aðr.[77] Tekr nv konvngr þetta rað m vina sinna fortolvm.[78] segir hann nv at hann vill senda þa avstr i Svia ʀiki a fvnd Eiriks konvngs Biarnar svnar at koma friði millim rikianna.[79] þetta mællti konvngr af þvi at hvars þeira menn sem komv i annars ʀiki varv þegar drepnir[80].[81] Sina visv hafði hvert skalldit ort vm nottina millim hvrðanna.[82] þetta kvað Avðvn stoðv[83] [ver vnd viðvm vindar tialgv linda herkir hyriar serkia hve[84] of[85] viællti[86] þat bellti[87] þat[88] hyɢ[89] hrafn[90] fiotvrs hvottv hlakk fankað ek mey racka ibar[91] [skelfis bialfa bivgsl þá[92] raman smivga.[93] Þersa q(vað) Þorbiorn Hilldr[94] [of reð þvi er helldv horn gratz[95] fyri mer hlatri þvi em ek lystr at lasta lestvndir[96] for þersa ok liðbivgrar leigrar let æva mik sævar eigi mvn enn[97] við[98] eckiv[99] avstmanna for sanaz.[100] Þersa q(vað) Avlvir Lavgþis[101] [hefer of lagða lavk friɢ dain avgna skiall[102] valldaðar skallda skiðgarðr saman hvarma ok bandvaniðr blvndar beckiar hiortr i reckiv þvi hefi ek fyrgnar fyris fiongolf daínn sionvm[103]. [104]

Skalldin bioɢvz til ferðar

Haralldr konvngr hafþi þat veitt skalldvnvm þa er þeir hotþv mersta virðing af konvngi at hverr þeira skylldi kiosa man or konvngs hirð ser til þionvstv ok eftir gongv.[105] Sa er Avðvn hafþi kosið het Reikvll en Þorbiorn kavs Kolo-fostra en Hialmgrimr het sa er Avlvir kavs.[106] En þo at skalldin væri orðin fyri konvngs reiði þa villdi þo engi skiliaz við sin felax mann þo at þersi hætta lægi fyri.[107] Ok er þeir varv bvnir þa gengv þeir fyri konvng ok kvoddv hann ok baðv hann leɢia sina hamingiv a ferð þersa ok þo at konvngr væri reiðr þa het (hann)[108] þvi sem þeir baðv ok bað þa vel fara.[109] riðv þeir brott .vi. menn.[110] þa mællti Avðvn þat man rað þo at ver sem orðnir fyrir konvngs reiði at lata eigi yfir drifaz.[111] eigv ver marga frændr ok gavfga ok syniz mer ráð at ver[112] sꝍkim þeira travst.[113] geymvm[114] ok at nockor frægð fari af ors ef ors verðr eigi avðit aftr komv.[115] [þat er rað at[116] ver kiæmem nockvrvm mikils hattar monnvm[117] i ferð þersa.[118] þetta likaði þeim ollvm vel.[119] þa[120] mællti Hornklofi a ek gavfgan frænda a Vpplondvm er heitir Rolfr nefia.[121] hann var enn mersti kappi a ꝍskv alldri en ecki er hann vngr.[122] [hann er[123] ravstaztr . . .[124] sende mr Haralldz konvngs.[125] hans fvnd man ek sꝍkia þviat ors[126] er[127]' þat |[128] mikit[129] travst ef hann reðiz i þersa ferð.[130] þeim þotti þetta eð raðlexta.[131] Avlvir mællti Hringr en hviti a Svnnmꝍri er min nafrændi.[132] hann er min moðor broðir ok lendr maðr Haralldz konvngs.[133] hann man ek finna ok biðia hann til þersar ferðar.[134] hann er vngr ok en manvensti ok liklegr til goðrar framgongv ef nockors þarf við.[135] þa mællti Avðvn þan frænda a ek er Þorfinr heitir.[136] hann er ok lendr mr Haralldz konvngs.[137] hann hefir Navmdꝍla fylki.[138] hann er .xvííj. vetra gamall hann er kallaðr Þorfinnr ramme.[139] hann hefer nytekit við foðvrleifð sinni.[140] han man ek biðia til ferðar m ors[141] þvi at ek hyɢ at þat rvm reyniz eigi avtt er hann skipar.[142] Skiliaz þeir ok sꝍkir hverr sin frænda heim.[143] Ok er fyst sagt af Olvi at hann ferr svðr a Mꝍri ok kemr til Ríngs hvita.[144] tekr hann við hanvm m fvllri bliðv ok var Olvir þar .ííj. netr i goðvm fagnaði.[145] hann bar þa vpp erindi sín ok segir sva at ek em her komin a þin fvnd þat at segia þer at Haralldr konvngr hefir sent ors skalld sin avstr i Svia ʀiki at gera frið millim konvnga ok landanna i millim.[146] Hringr svaraði hvat hafi þer þers gort er konvngr vill yðr feiga.[147] Avlvir svaraði hann hvgði at ver mvndvm meira fram koma en aðrir menn.[148] Hringr mællti seg mer eð sanna hversv við veít.[149] Ollvir sagþi þa allt sem var.[150] Hringr mællti þat er illa orðit.[151] Olvir mællti sva er m þvi þo at ek bið þig til ferðar m mer þvi at (ek)[152] venti af þer mest travst[153] þvi helldr sem mik stendr meira.[154] litt em ek[155] felldr[156] til sliks segir Hringr sakir ꝍskv ok[157] vvana eða hveria ætli þer fleiri til þersar ferðar at biðia.[158] Avlvir nefnir Rolf ok Þorfín.[159] Hringr svaraði ef þeir iatta þersi ferð þa man ek eigi vndan skeraz ella þarf þersa ecki við mik at leita.[160] skilðvz þeir Olvir m vinattv ok bað Hringr senda ser boð ef þeir Þorfinnr ok Rolfr villdi fara ok skylldv þeir finnaz a Steig i Gvðbranz dolvm.[161] Nv er at segia af Þorbirni hornklofa at hann kemr a Vpplond til Rolfs nefiv ok feck þar goðar viðtekivr.[162] hann sagþi Rolfi vm ferð þersa ok sva hvat til bar ok þat m at hann vill biðia Rolf til ferðar m ser kvez af hanvm betz venta allra sinna frænda.[163] Rolfr svaraði ecki er mer nv hent i slikar ferðir at fara a gamals alldri en þa er mer var sem lettaz at lifa þa mvnda ek litt moti mæla þersi ferð ef þeir fꝍri fleiri sem mer þꝍtti nokkot vigs gengi[164] at vera.[165] ok i þenna tima kemr þar Avlvir hnvfa ok segir at Hringr hefir heitið ferðinni ok anefnt hvar þeir skvlv finnaz.[166] iattar Rolfr nv sinni ferð.[167] Nv er at segia af Avðvni illskælldv er hann kemr i Navmvdal til Þorfinz ok feck þar goðar viðtokvr.[168] Þorfinnr atti ser fostrv gamla.[169] þenna aftan kemr Þorfinr til dyngiv hennar.[170] hon heilsaði hanvm ok spvrði ef nockurir varv gestir komner þeir er frændr hans varv.[171] hann kvað enga komna.[172] hon mællti þers mvndi mik sitz vara at þv mvndir livga at mer þvi at ek kenni her fylgiv Avðvnar illskiælldv frænda þins ok komv þeir her snemma i dag ok þickiz hann eiga við þig navðsynia erindi ok er hanvm mikil ahyɢia i skapi.[173] Þorfinnr svaraði þat er satt fostra at þeir Hialmgrimr komv her i dag ok ertv eigi reykblind en eigi veit ek erindi þeira.[174] hon svaraði sva man en vera sem vant er at þav ein mvnv vera er eigi mvn vera gagni.[175] Siþan geck Þorfinnr brott ok kvez mvndv finna fostrv sina ef nockot væri þat fyri hann borið er hanvm þꝍtti vandi i.[176] hon þackaði hanvm þat ok kvað hann at litlv lvta vm raðvneytið.[177] En annan dag eftir Segir[178] Avðvn Þorfinni at[179] Haralldr konvngr hefir sent ors skalld sin til Svia konvngs at leita vm frið millim landanna.[180] trvði hann ors betzt til framkvæmðar vm þersa lvti.[181] Þorfinnr svaraði ecki er mer liosara i þersv mali en ek kalla þetta forsending ok ecki se ek [þat her[182] a at konvngr vnni yðr betr sꝍmðar en oðrvm monnvм.[183] Avðvn svaraði þers er van ef þersi ferð verðr framgeng at þeira frame vaxe[184] er fara ferðina.[185] er þat merst mitt erindi hengat at biðia þig til þessar ferðar.[186] ann ek engvm[187] manne betr at[188] fram |[189] kvꝍmð[190] leiði af mínv tilstilli en þer þvi at ek veit at sva sꝍmir konvngr þig sem þv gerir þetta erv her ok agiætir menn raðnir til þersar ferðar sva sem er Hringr ok Rolfr nefia.[191] Þorfinr svaraði fa ok gengr siþan til fostrv sinnar ok segir henne erendi Avðvnar.[192] hon spvrði iattir þv ferðinni.[193] eigi kvað hann.[194] hon svaraði sva man vera sem þv hafir iattað þviat til þers man draga.[195] hann svaraði þicki þer þat rað fostra.[196] eigi vil ek letia þig segir hon.[197] Siþan tala þav vm hversv hann skal heiman bvaz.[198] hon mællti þv skallt fara m .xíj. mann ok skvlv þeir fylgia þer alldar þoftar ockrir Hermvndr berserkr ok Ingialldr skari fostri þinn.[199] þv skallt ok geraz formaðr þeira i þersi ferð m þeiri tilrávn at þa er þer komeð allir saman formennenir skvlv þer setia saman[200] spiot yðvr ok skal sa vera formr yðaʀ er lioð kemr i spiotið en ek man sva til stilla at þat kome til þín.[201] Siþan feck hon hanvm smyrsl ok morg vmbond ok kvað hann oll þvrfa mvndv.[202] hon þreifar vm hann ok mællti fair venti ek at þinir iamningiar se .xvííj. vetra gamlir.[203] en er hon þreifaði vm siþvna þa mællti hon þar hneit viðna en þo mantv aftr koma.[204] vil ek nv attv kyssir mik at skilnaði.[205] hann gerði sva.[206] Rez nv Þorfinnr til ferðar m Avðvni.[207] fara þeir nv þar til er þeir koma a Steig i Gvðbranzdali finna þar skalldin ok Rolf ok Ring m þeim.[208] Riða þeir nv avstr sem leiðir liggia.[209] vorv þeir saman .xvííj. menn ok .xx. var Þorfinr formaðr þeira eftir þvi sem kerling hafþi ráð fyri gort.[210]

Af Haralldi konvngi ok skalldvm hans ok þeira forvnavtvm

En er Haralldr konvngr spvrði at skalldin varv brottv ok reiði rann af hanvm ok lendir menn hans vorv brottv með þeim i friðleysi ok i haska i annars konvngs riki þa verðr hann sva reiðr at hann sendi boð vm allan Noreg ok stefnir til sin folki ok ætlar hann sialfr at riða m Vpplendingvm ok Þrꝍndvm þegar svmra tꝍki i Svia ʀiki þvi at hanvm þotti von at hann mvndi þar eiga sinna manna at hefna.[211] hann stefndi til sin af Halogalandi Þorolfi Kvelldvlfs syni ok Sigvrði af Sandnesi Rognvalldi or Miolv ok morgvm oðrvm norðan or landi.[212] En svnnan or landi Asbirnni[213] hamarlioma af Heiðmork Eysteini Egðafork ok morgv stormenne af Vpplondvm.[214] Eirik svn sin skipaði hann til at vera fyri leiðangrs folkinv ok sigla avstr til Vikr.[215] skylldv þeir ganga vpp i Gavtland ok heria þaðan vpp i Svia ʀiki.[216] Fyri skipa herin m Eiriki var skipaðr Rognvalldr Mꝍra iarl ok Þrondr[217] fiala kottr Hromvndr gvllrani or Sogni Eystein hviti af Vors ok margir aðrir kappar Haralldz konvngs.[218] skipa herrin kom saman i Eikvnda svndi fyri svnnan Iaðar ok sigldv sva avstr til Elfar.[219] Nv er at segia af envm lendvm monnvм ok skalldvnvm at þeir fara avstr a Kiolv sva sem leið liɢr til Svia rikis.[220] þeir fengv harða veðrattv bꝍði frost ok sniodríf ok ein dag forv þeir eína skogargotv mikla þa sa þeir mann fara moti ser i rennidrifinv.[221] þeir kendv at þar var Reikvll.[222] þeir spvrðv hvaðan hann kom.[223] hann kvez hafa lavpit fyri fram ok kvez fvndit hafa skala míkin ok sterklegan.[224] var hvrðin hnigin a miðian klofan var mer allz mattar aðr ek kom henni vpp.[225] mattv þar standa inni .xl. hersta ok sva margar hvilvr varv ok þar.[226] eigi vantaði þar goðs inni.[227] Þorfinnr mællti þat er mitt rað at ver nættim þar.[228] þeir iattv þvi ok riðv þeir til skalans ok varv þar vm kvelldit.[229] En er dro at dagsetri heyrþv þeir hersta gny ok vapna brak.[230] maðr reið at dvrvnvm ok stack spiot skapti a hvrðina sva at hvrðin hravt þegar vpp a veɢ.[231] þeir Þorfinr drapv þann ok .íj. aðra þa er in riðv en herstarnir liopv til stalla sina.[232] Þa reið mr in i dyrnar.[233] Þorfinnr hio til hans.[234] hann bra við lofanvm ok beit ecki.[235] sa hafþi engan skiolld ok engan hialm.[236] hann vendi v́tt aftr ok mællti heyrir Hama.[237] þa svaraði mr mikill ok ven hvat[238] villtv Sioni.[239] Menn erv fyri i skala varvm þeir er nockors hattar þickiaz þvi at þa er ek ætlaði in at riða var havɢit til mín sva hart at nesta varð mer illt v er ek bra lofanvm fyri.[240] En þrir menn varir sem fram riðv fyri ok vm fram varv .xl. riðv fyst inn ok hyɢ ek at allir væri þegar drepnir.[241] Man eigi rað sagði Hama at snva til virkis vars.[242] þat er rað kvað Sioni ok finnaz helldr a morgin.[243] riðv þeir siþan brott en hinir varv i skalanvm vm nóttina |[244] ok skorti þa ecki þat er þeir þvrftv at hafa.[245] forv þeir snemma vm morgonin[246] a veg ok er þeir hofðv litla stvnd farið þa sa þeir menn standa vm þvera gotvna eigi færi en .xl. ok stoð i miðiv liðinv ein mikill maðr sva at engi var sva har þar at tꝍkí i oxl hanvm.[247] hann var ok manna ve(n)str[248].[249] Þorfinnr bað þa ganga fram vfælltilega.[250] en er þeir mꝍttvz þa spvrði Þorfinnr hverr þeira formaðr væri.[251] En mikli maðr svaraði ok kvez Hama heita ok vera ættaðr af Helsingia landi en þetta erv minir menn er mer fylgia.[252] Vil ek gera yðr slikan kost sem oðrvm þeim sem vm Kiolin fara at hafa bꝍði lif yðart ok fe.[253] Þorfinnr kvað hann meira mvndv verða til að vinna en þeir hygði.[254] Viliv ver skipa sva til at maðr gangi manne i mot eða hversv gamall ertv Hama.[255] hann svaraði Ek em nv .xvííj. vetra gamall.[256] Hama spvrði hversv gamall Þorfinnr var.[257] hann (kvað)[258] iamkomið með þeim fyri alldrs saker.[259] Þorfinnr mællti við sina menn ok spvrði Rolf ok Ring hvart þeir villdv eiga einvigi við .íj. menn hvaʀ þeira eða við Hamv ein þvi at þeir hafa .íj. monnvм fleira[260] en ver.[261] þeir svorvðv einv baðir at hvaʀ þeira villdi helldr við .íj. beriaz[262].[263] Þorfinnr svaraði vel er at vit Hama siaimz a.[264] Ingialldr Skara fostri man verða at ganga moti Siona þvi at þat man fara vera annaʀa fꝍri fyri trollskapar sakir.[265] Hermvnðr berserkr skal moti þeim manne þeira er en þriði er framaztr ok Leði heitir.[266] Siþan skal maðr manni i mot.[267] gengv þeir siþan saman ok borðvz snarplega.[268] vrðv þav tidindi þar fyst at Kolofostri bar af þeim manne er mote hanvm barðiz ok veitir þegar Þorbirni hornklofa ok er þeir sꝍkia .íj. ein mann þa verda þar skiot vmskipti ok drepa þeir þan.[269] Þorbiorn veitir þa Rolfi þvi at hann hafþi fengit nockor sár stór ok fa þvi at hann var stirðnaðr af elli en er þeir sꝍkia .iíj. at einvm þa drepa þeir þann.[270] Rolfr bað þa veita lið Ringi þvi at hann hafði fengit morg sár ok sma ok sva gera þeir ok lykr þar skiott vm.[271] Iamfram þersv hafþi Hialmgrimr borið af þeim manne er hann atti við.[272] ferr hann þa til Avðvnar felaga sins ok drepa þeir þan er Avðvn geck i moti.[273] þeir snva þar at sem þeir borðvz Þorfinnr ok Hama vel ok sterkliga ok matti þar eigi millim sia hvaʀ af avðrvm mvndi bera.[274] þeir villdv veita lið Þorfinni.[275] hann vil þat eigi ok segir at þar skal engi mr lvt i eiga m þeim hvaʀ sem þar beʀ efra lvt.[276] Hermvndr berst vel.[277] þeir Ingialldr skari ok Sioni beria(z)[278] marga vega m mikilli grimð ok fiolkyngi sva at þar þottiz engi maðr mega lvt i eiga.[279] En hverr sem lavs verðr veitir nv sinvm vin ok felaga ok lykr sva vm siþir at Hama ok Sioni flyr i skogin ok þeir .iíj. saman en allir aðrir erv drepnir.[280] snva þeir nv aftr til skalans ok binda sar sin.[281] ecki var Þorfinnr saʀ.[282] þar varv þeir .víj. netr.[283] Siþan forv þeir avstr af Kilinvm.[284] vantaði þa eigi hersta ok aðra lvti.[285] koma ofan i dal ein.[286] þar var bꝍr ein mikill.[287] snva þeir þar til hv́s.[288] þar bio kona sv er Rvdda het.[289] hon var rik ok hafþi mart manna.[290] bavð hon þeim þar at vera ok spvrði þa tidinda.[291] þeir kvodvz kvna fa eða engi at segia.[292] Rvdda mællti þo ma vera at se þo at þer vilið eigi segia ok kom her Sioni fyʀa dag ok er nv hann kallaðr halft havfvð.[293] sagþi hann Hamv hafa daið i virkinv af sa(rvm)[294] ok varv vti a hanvm iðrin þa er hann kom or bardaganvm snaraði hann at ser klæði ok komz sva i virkið ok do þar.[295] hafi þer mer ner hoɢvið þvi at Hama var svn min.[296] En ef þv Þorfinnr villt geraz bondi min ok vera mer i sonar stað þa megv vit skiott satt verða.[297] hann tok a þersv liklega.[298] varv þeir þar vm nottina.[299] Vm dagin eftir let hon reka heim ganganda fe ok fanz Þorfinni þar fatt vm.[300] Annan dag bað hon Þorfin fara at sia gripi sina ok lavsa goðs þvi at þv Þorfinnr att mer mikit aftr at bꝍta þar sem var Hama svn min en eigi vil ek þvi aftr mæla er aðr hefir ek til[301] þin talað þvi at hann var svn iar(l)sins[302] or Helsingialandi.[303] hann varð vm far.[304] hon bað hann þa ganga m ser at sia gripi hennar ok sva gerði hann.[305] sa hann þar marga agiæta gripi.[306] ok er hon hafþi vpp borið or einni kistv allt þa lagv .ííj.[307] gvllringar a botninvm.[308] hon bað Þorfin taka til sin ringana ok er hann lavt niðr þa bra hon saxi[309] ok leɢr a hanvm sva at a beini |[310] stoð.[311] En hann spratt vpp við ok slo hana nefa hoɢ sva at hon hravt a golfit ok varð þat henar bani.[312] En i sar Þorfinz liop blastr þvi at eitr eɢiað var saxið.[313] Ok varð at skera allt or sarinv þat er nest var aðr greri.[314] forv þar til vmbond þav er kerling greiddi siþarst fram.[315] Varv þeiir þar nockorar netr ok forv siþan leiðar sinnar ok reyndvz þeim Vppsviar ecki trvlyndir.[316] Ok ein[317] dag sa þeir hvar riðv .xxx. manna.[318] þeir heilsa formanni þeira ok spyria hann at nafni.[319] hann kvez Hialmaʀ heita ok vera svn iarlsins or Helsingia landi ok kvez hafa nytekit við foðvrleifð sinni ok kvað broðor sin heita Hamv ok er hann agiætr mr erv vit samfedra en hann a illa moðor.[320] Þorfinnr spvrði hvert hann ætlaði.[321] hann kvez skylldv til Vppsala a fvnd Eiriks konvngs.[322] hann spyʀ þa vm sina ferð.[323] Þorfinr segir hanvm eð sanna ok biðr hann flytia þeira mal fyri Svia konvngi.[324] hann heitr þeim sinv liðsinni ok sva hvarir avðrvm.[325] hafa þeir at þersv fastmæli.[326] Siþan segir Þorfinnr hanvm hvat i var orðit.[327] Hialmaʀ svaraði skaði þicki mer at Hamv fyri frændseme En fyri þvi at hann tok illt rað ok gerðiz stiga maðr af fyritolvm moðor sinnar ok trollskap var hann ok minv riki illr ok vþarfr sva at varla matta ek við bva ok þers annars at þer vorðvð drengilega yðrar hendr þa vil ek ecki þersa kvnna yðr.[328] Er ok sa engi konvngr at mer se iamvel at skapi sem Haralldr konvngr ok skvlv þer hans miok fra mer níota.[329] forv þeir nv allir saman til þers er þeir komv til Vppsala.[330] Tekr konvngr bliðlega m Hialmari ok skipar hanvm i andvegi gegnt ser.[331] En við Norðmonnvм var tekit falega.[332] konvngr spyʀ Hialmar at erendvm þeira.[333] hann kvað þa senda af Haralldi konvngi m storvm fegiofvm til þers at friðr yrði settr millim landanna ok i þvi bili gengv Norðmenn fyri konvng ok flvttv fram þersi somv erindi.[334] Hialmaʀ segir at Eiriki konvngi er þat en mersta tign er slikr konvngr sem Haralldr konvngr er biðr hann friðar ok þickiz eigi mega bera reiði hans.[335] bera nv skalldin fram giafir virðilegar er þeir segia at Haralldr konvngr sendi hanvm.[336] En þat var þo þat fe er þeir hofþv haft or skalanvm ok fra Rvddv.[337] ok m margra manna tillogv tekr Eirikr konvngr þersv vel ok visaði skalldvnvm til sætis sꝍmelegs.[338] En þegar skalldin varv i frið komin syndv þeir m ordsnilld mikla iþrott.[339] tokv þeir þa yrkia lof vm konvng ok marga rikis menn aðra.[340] En er[341] þeir hofðv þar verið þvilika rið sem þeir hofþv gert erindi sín bvaz þeir þa til heimferðar m konvngs orlofi.[342] fær konvngr Hialmar til ferðar m þeim af sinni halfv ok sendi hann Haralldi konvngi stormanlegar giafir m sꝍmelegvm sattmalvm.[343] Er nv af þeim at segia at þeir forv sem leiðir lagv vpp at Kiolvm ok sva vestr yfir markir en er þeir komv ofan at bygð þa kemr mote þeim Haralldr konvngr m mikin her ok ætlaði at heria i Svia ʀiki ef monnvм hans hefþi nockot grand verið gert.[344] Hialmaʀ ok lendir menn ok skalldin gengv fyri konvng ok þeira sveitvngar hei(l)svðv[345] konvngi en hann tok þeim bliðlega ok þottiz þa or helív heimt hafa.[346] segia þeir nv alla farlengð sina ok bera fram erindi Eiriks konvngs ok giafir þær er hann hafþi sent Haralldi konvngi.[347] Snyr nv konvngr aftr en sendi Havk habrok ok Rolf nefiv avstr i Vik til Eiriks konvngs svnar ok Rognvallz Mꝍra iarls at segia þeim at friðr var settr millim rikianna ok varv þeir .xíj. saman.[348] Þeir forv leiðar sinnar ok eitt kvelld er þeir forv vm skog ein komv þeir at skala einvm storvm.[349] þeir ætla at taka þar nattstað ok er þeir lvka vpp skala hvrðinni sia þeir at þar satv .xíj. menn við elld.[350] kenði Rolfr þar Síona ok var hann fyri liði þeira.[351] þeir lavpa vpp er fyri vorv ok gripv vapn sin ok lvpv vt or skalanvm ok tekz þar bardagi.[352] sꝍkir Sioni at Rolfi ok lavk sva m þeim at Sioni leɢr hann i gegnim m kroka spioti ok var þat bani Rolfs.[353] þa mællti Sioni Sva ætlaða ek at koma í Noreg at leita við að hefna Hámv.[354] En þo at eigi kvꝍme þar niðr sem ek mætta kiosa þa er þetta þo betra en ecki.[355] Havkr heyrði ok svaraði hvar villdir þv helldr at niðr hefði komið.[356] Sioni svaraði a Haralldi[357] konvngi eða Þorfinni.[358] þa leypr Sioni at Havki ok leɢr til hans spiotinv.[359] Havkr bar moti skiolldin ok lagþi Sioní i gegnim skiolldin ok bryniv Havks ok sva hart at i beini stoð.[360] varð þetta mikit sár.[361] Havki varð lavs skiolldrin ok var hann fastr a spiotínv.[362] tok þá |[363] Hávkr tveim hondvm exi mikla ok hio til Siona ok beit ecki.[364] Havkr slær þa m hamrinvm a handleɢ Siona fyri neðan oxl sva at handleɢrin geck svndr.[365] fell þa niðr spiotið greip Sioni þat þa annaʀi hendi ok skavt í gegnim[366] ein man af liði Havks ok liop siþan brott i morkina ok bað forvnavta sina fylgia ser.[367] var þa halfnað lið hans en .íííj. varv davðir af monnvм Havks.[368] skilr nv m þeim.[369] binnr[370] Havkr sár sinna manna ok ferr hann siþan a fvnd Eiriks konvngs svnar ok segir hanvm sín erindi.[371] þeir Eirikr hofþv heriað viða vm Gavtland aðr.[372] Snyr Eirikr nv aftr m skipaherin ok finnr foðr[373] sinn i Tvns bergi ok sagþi hvaʀ þeira avðrvm hvat i hafþi gerstz.[374]. Þorfinnr ok Hialmaʀ fara norðr a Haloga land ok þiɢia baðir goðar giafir af konvngi ok skiliaz þeir vinir.[375] En er þeir koma heim var tekit við þeim badvm hondvm.[376] fostra Þorfinz varð hanvm fegin ok kvað eigi gengit hafa fiaʀi[377] þvi er hon hafþi getið.[378] Hialmaʀ ferr þaðan heim i Helsingia land ok Þorfinnr m hanvm ok þa agiætar giafir aðr af Þorfinni.[379] dvalþiz Þorfinr þar vm rið.[380] hann feck þar Magnilldar systvr Hialmars ok varv þav saman nockora vetr aðr Hialmaʀ andaz.[381] bar þa arf hans allan vndir Magnilldi.[382] for Þorfinnr þa i Helsingia land ok var hanvm þar gefið iarls nafn ok eykr hann þar sina ætt ok kom mart manna fra hanvm.[383] En er Eirikr Svia konvngr verðr vaʀ at land hans er heríad ok þat varv engi sættar boð er skalldin forv m varð hann storlega reiðr en þo toxt eigi hernaðr millim rikianna en alldri siþan varð vel millim þersa konvnga.[384] dagar Haralldz konvngs harfagra varv margir ok tigvligir ok slik æfilok sem margir hafa heyrt ok segir her ecki lengra af hanvm.[385]

1. Punktum er tilf.
  2. Punktum er tilf.
  3. Punktum er tilf.
  4. Punktum er tilf.
  5. Punktum er tilf.
  6. Således; Haukr vilde åbenbart først skr. nominativ.
  7. Punktum er tilf.
  8. t er i hdskr. rettet fra ſ
  9. Punktum er tilf.
  10. Punktum er tilf.
  11. Punktum er tilf.
  12. Punktum er tilf.
  13. k mgl. i hdskr. (mulig er dog skenti en på udtalen beroende skrivemåde).
  14. Punktum er tilf.
  15. Punktum er tilf.
  16. h er skrevet over linjen uden nedvisningstegn.
  17. Meget afbleget; dog er va sikkert.
  18. De sidste 6 linjer på siden meget afblegede.
  19. Punktum er tilf.
  20. Punktum er tilf.
  21. Meget svagt.
  22. Punktum er tilf.
  23. Næppe skemmv
  24. Punktum er tilf.
  25. Svagt, men sikkert.
  26. Punktum er tilf.
  27. Svagt, men sikkert.
  28. Svagt, men sikkert.
  29. Punktum er tilf.
  30. Næppe þann
  31. Meget svagt.
  32. Punktum er tilf.
  33. Svagt, men sikkert.
  34. 102a
  35. Hele denne side er meget mørk, slidt og afbleget.
  36. Næppe henni
  37. Punktum er tilf.
  38. Eller netr?
  39. Punktum er tilf.
  40. [Disse to ord svage, men sikre.
  41. Punktum er tilf.
  42. Svagt, men sikkert.
  43. Meget svagt.
  44. Disse to ord svage, men sikre.
  45. Svagt, men sikkert.
  46. Punktum er tilf.
  47. Punktum er tilf.
  48. Punktum er tilf.
  49. Punktum er tilf.
  50. Punktum er tilf.
  51. Punktum er tilf.
  52. Punktum er tilf.
  53. Punktum er tilf.
  54. Punktum er tilf.
  55. Svagt, men sikkert.
  56. i mgl. i hdskr.
  57. Punktum er tilf.
  58. Punktum er tilf.
  59. -in meget svagt (i linjens slutning).
  60. Klattet i hdskr.
  61. Punktum er tilf.
  62. Punktum er tilf.
  63. Svagt, men sikkert.
  64. Punktum er tilf.
  65. Punktum er tilf.
  66. i mgl. i hdskr.
  67. hann mgl. i hdskr.
  68. Punktum er tilf.
  69. Punktum er tilf.
  70. Svagt, men sikkert.
  71. Punktum er tilf.
  72. Meget afbleget.
  73. Ikke bavð
  74. Punktum er tilf.
  75. Punktum er tilf.
  76. Meget afbleget.
  77. Punktum er tilf.
  78. Punktum er tilf.
  79. Punktum er tilf.
  80. r noget utydel. i linjens slutn.
  81. Punktum er tilf.
  82. Punktum er tilf.
  83. Punktum er tilf.
  84. Således sikkert.
  85. Således sikkert.
  86. Således sikkert.
  87. Synes at ligne mere belli i
  88. Noget utydeligt.
  89. Således sikkert.
  90. Således sikkert.
  91. Næppe at læse anderledes.
  92. [skelfis sikkert; efter i står der et, som det synes, noget stort s, men bogstavet er noget klattet. De følg. 4 ord er skrevne omtr. uden mellemrum, det sidste usikkert.
  93. Punktum er tilf; [Verset er så forvansket, at det næppe lader sig restituere, hvorfor vi lader os nöje med at henvise til Sn. E. III, 406-7, 415 og F. Jónsson: Kritiske studier 62-63.
  94. Punktum er tilf.
  95. Således sikkert.
  96. Således sikkert.
  97. Meget utydeligt.
  98. Meget svagt, særlig forkortelsestegnet (vm?).
  99. Vistnok således, men meget afbleget.
  100. Punktum er tilf; [Om dette vers gælder det samme, som om det foranstående; se Sn. E. III, 412.
  101. Punktum er tilf.
  102. all meget utydeligt (eller aft?).
  103. Punktum er tilf; [valldaðar - sionvm fuldstændig sikkert. Om dette vers gælder det samme, som om de to foranstående; se Sn. E. III, 45, Kritiske studier 64-65.
  104. Punktum er tilf.
  105. Punktum er tilf.
  106. Punktum er tilf.
  107. Punktum er tilf.
  108. Mgl. i hdskr.
  109. Punktum er tilf.
  110. Punktum er tilf.
  111. Punktum er tilf.
  112. Foran v er þ urigtig skrevet.
  113. Punktum er tilf.
  114. Svagt fremtrædende; læsningen vanskeliggöres her ved, at blækket fra den anden side slår igennem.
  115. Punktum er tilf.
  116. [Meget afbleget.
  117. Meget afbleget.
  118. Punktum er tilf.
  119. Punktum er tilf.
  120. Meget utydeligt.
  121. Punktum er tilf.
  122. Punktum er tilf.
  123. [Meget utydeligt på grund af en rift.
  124. Omtr. 3 bogstaver ulæselige (ser?)
  125. Punktum er tilf.
  126. Meget svagt.
  127. Meget svagt.
  128. 102b
  129. Meget svagt.
  130. Punktum er tilf.
  131. Punktum er tilf.
  132. Punktum er tilf.
  133. Punktum er tilf.
  134. Punktum er tilf.
  135. Punktum er tilf.
  136. Punktum er tilf.
  137. Punktum er tilf.
  138. Punktum er tilf.
  139. Punktum er tilf.
  140. Punktum er tilf.
  141. o er i hdskr. rettet fra n (begyndelsen til mer).
  142. Punktum er tilf.
  143. Punktum er tilf.
  144. Punktum er tilf.
  145. Punktum er tilf.
  146. Punktum er tilf.
  147. Punktum er tilf.
  148. Punktum er tilf.
  149. Punktum er tilf.
  150. Punktum er tilf.
  151. Punktum er tilf.
  152. Mgl. i hdskr.
  153. Synes skr. str-; der står muligvis stravstz, altså: mests travstz.
  154. Punktum er tilf.
  155. Meget svagt.
  156. Herpå er tilf. - et overflødigt - fꝍʀ; kun det ene eller det andet er rigtigt; intet af ordene er underprikket.
  157. Punktum er tilf.
  158. Punktum er tilf.
  159. Punktum er tilf.
  160. Punktum er tilf.
  161. Punktum er tilf.
  162. Punktum er tilf.
  163. Punktum er tilf.
  164. Punktum er tilf.
  165. Punktum er tilf.
  166. Punktum er tilf.
  167. Punktum er tilf.
  168. Punktum er tilf.
  169. Punktum er tilf.
  170. Punktum er tilf.
  171. Punktum er tilf.
  172. Punktum er tilf.
  173. Punktum er tilf.
  174. Punktum er tilf.
  175. Punktum er tilf.
  176. Punktum er tilf.
  177. Punktum er tilf.
  178. Således.
  179. Skr. to gange ved linjeskifte.
  180. Punktum er tilf.
  181. Punktum er tilf.
  182. [Disse to ord noget utydelige, men synes dog sikre.
  183. Punktum er tilf.
  184. Det første bogstav beskadiget ved en rift; hele ordet ikke aldeles tydeligt.
  185. Punktum er tilf.
  186. Punktum er tilf.
  187. Beskadiget på grund af en rift i mbr.
  188. Beskadiget på grund af en rift i mbr.
  189. 103a
  190. Noget afbleget, men fuldkommen sikkert.
  191. Punktum er tilf.
  192. Punktum er tilf.
  193. Punktum er tilf.
  194. Punktum er tilf.
  195. Punktum er tilf.
  196. Punktum er tilf.
  197. Punktum er tilf.
  198. Punktum er tilf.
  199. Punktum er tilf.
  200. Herpå gentages ordene: formennenir þa (sål.) skvlv þer (dette sidste tilf. over linjen) setia saman
  201. Punktum er tilf.
  202. Punktum er tilf.