Sv. Aggesen kap.10

Svend Aagesen (/Aggesen)
Danmarks krønike

Tiende Kapitel

Om Knud Valdemarsøn

Knud var en gudfrygtig og sædelig Mand, han var rank, smuk, brav som Kriger og slægtede overhovedet sin Fader paa. Han tæmmede de uvorne Vender med saadan en Kraft, at han nødte deres Hertug Bugislav til at betale Skat og hylde sig, efterat først den danske Flaade havde hærjet alle de vendiske og pommerske Kyster.

Denne Hyldingshøitid var jeg selv Vidne til: den gik for sig ombord paa Kongens Skib med de glimrende, gyldne Snabler — ikke langt fra den By, som jeg har fortalt at Kong Harald i sin Landflygtighed lagde Grundvolden til.

Ved denne Leilighed forefaldt en Begivenhed, som nok er værd at omtale.

Dengang nemlig de havde sluttet Forliget, tog Skyerne saaledes paa at tordne, at man skulde troe, Verden vilde til at forgaae. Det var nu vistnok et Paafund af den gamle Skjelm, Fredens Avindsmand, hvilket Vorherre maa have tilladt ham at udføre; thi under den voldsomme Stormbyge og Hvirvelvind var det lige ved at Biskoppen i Camin og Hertug Bugislav saavelsom Kongens Broder Valdemar, en Yngling med de herligste Anlæg — skulde været til at kuldseile i deres Baade.

Efterat denne Handling var fuldbyrdet, seilede vi hjemad med Jubel og Gammen; Alstyreren give det en god og fredelig Ende!

Anmærkninger

Hertug Bugislav af Pommern (S. 39), som alt havde levet paa en urolig Fod med Valdemar I, rustede sig med hele sin Magt mod Knud VI. Keiser Fredrik I med Tilnavnet Rødskjæg, var bleven vred, fordi den danske Konge ikke vilde være hans Lehnsmand, og ham var det, der fik Bugislav til dette Tog, der tog den allerynkeligste Ende for Hertugen, idet Absalon med de danske Skibe i et eneste Slag ødelagde hele den store pommerske Flaade, saaledes at Hertugen efter nogen Modstand tillands omsider overgav sig med Land og Rige til Knud VI og svor ham Hyldingsed; denne sin Ed holdt han ubrødelig, og da han mærkede, at han skulde dø, indsatte han Knud som Formynder for sine Sønner.

Prinds Valdemar (S. 40). Dette er den senere saa berømte Valdemar Seier, af hvis Liv og Levnet Ingemann har leveret os en livlig romantisk Fremstilling.