Trettengreiå

Fra heimskringla.no
Hopp til: navigasjon, søk
Har du husket å støtte opp om ditt favoritt kulturprosjekt? → Bli en Heimskringla-venn og gi et bidrag til Heimskringla.no.

Velg språk Norrønt Islandsk Norsk Dansk Svensk Færøysk
Denne teksten finnes på følgende språk ► Norsk.gif Dansk.gif


Folketro i sagn og eventyr


Trettengreiå

NFS. Harald Bahr 6, s 43-45.


Trettengreiå er en Hulderkjerring som for rundt mellem Gårdene med et helt Læs med Ost og Smør og alskens Helligdagskost. Det var 12te Dags Kvelden og Natten til den trettende hun var ute. Kjærringen på Robbestad (en Gård i Bremnes Sogn) skulde ud tidlig Trettendedagsmorgenen i Julehelgen før det endnu var bleven lyst; da traf hun Trettendagsgreiå mellem Stuen og Fjøset. I de samme Troldet for forbi, mistede det en Ost, og den var både stor og hvid og pen. Men Robbestad-konen var ikke sen - hun trev Osten i Forklædesnippen (hun torde ikke tage i den med bare Hånden) og fik slengt den på Læsset til Trettengreiå igjen. .- Og hun kom ikke til at fortryde det, for siden havde hun bedre Lykke og bedre Avsetning på sine Oste sit Smør end nogen anden, og hun blev en holden Kone.


HEIMSKRINGLA er et privat initiativ. Prosjektet mottar ikke noen form for offentlig støtte. Vi har kun utgifter og ingen faste inntekter. Kostnader til teknisk drift og utstyr bæres av privatpersoner. Alle økonomiske bidrag mottas derfor med stor takk. Ønsker du eller ditt foretak å støtte prosjektet økonomisk? Ta gjerne kontakt med oss, eller bruk vårt norske kontonummer 97105024499. Du kan også støtte oss via vårt Vipps-nummer 78431. For utenlandske bidrag bruk vårt IBAN-nummer NO6897105024499, med SWIFT-kode: DNBANOKK eller SEPA-kode: SKIANOBB. En kan også overføre penger til HEIMSKRINGLA via PayPal eller vippse via mobilen til 78431. Vi selger også fast annonseplass på venstre sidemeny til rimelig pris. Alle bidragsytere krediteres med navn for sine bidrag.