Vikingenes Russland

Vikingenes Russland
Bogomtale af Carsten Lyngdrup Madsen

Vikingenes Russland
Halvor Tjønn
Saga Bok, Stavanger 2006

Når man læser de norske kongesagaer, må man uvilkårligt undre sig over den nære forbindelse, der ifølge Snorre Sturlasson skulle have eksisteret mellem Norge og Rusland. Det er denne norsk-russiske forbindelse, som er temaet for Halvor Tjønns bog Vikingenes Russland. Med udgangspunkt i den russiske Nestorkrønnike (skrevet af munken Nestor ca. 100 år før Snorre skrev sin Heimskringla), følger forfatteren de spor, han kan finde af vikinger i Rusland. Centralt placeret er vikingehøvdingen Rurik (fra midten af 800-tallet) og dennes efterkommere. Tjønn følger sporet helt frem til sene norsk-russiske kontakter i midten af 1200-tallet. Fire norske konger tildeles hver et kapitel p.gr.a. deres særlige tilknytning til Rusland. Det drejer sig om de to Olav’er, Magnus den Gode og Harald Hardråde. Også sagnfigurer som Gange-Rolv og Ørvar-Odd har ifølge sagaerne opholdt sig i Rusland i kortere eller længere tid. Selv om Tjønn understreger, at disse sagaer har begrænset kildeværdi, rummer de dog elementer af sagnstof, som ifølge ham kan være med til at kaste lys over forbindelsen mellen Rusland og Norden.

Bogen sluttes af med uddrag af en række artikler, som Halvor Tjønn har skrevet som korrespondent for Aftenposten i årene 1995-2001. Ligesom resten af bogen er disse artikler velskrevne og overbevisende. Desværre er det ikke dem alle, der har lige stor relevans for bogens emne, f.eks. gengives tre artikler om Tsar Nikolai II’s genbegravelse i 1998 og Jeltsins tale ved denne anledning. Mere relevant er en kort reportage om Thor Heyerdals forsøg på at finde spor efter Odin i det sydlige Rusland.

Vikingenes Russland er rigt illustreret, hovedsageligt med fotos fra russiske byer og landskaber eller malerier med historiske motiver. Desværre er billedkvaliteten ikke overbevisende. Som et lille kuriosum for heimskringlas læsere kan det nævnes, at forfatteren fremhæver betydningen af Tatjana Jacksons bidrag til forståelsen af den fælles nordisk-russiske middelalderhistorie.

Carsten Lyngdrup Madsen

Andre udgivelser fra Saga Bok / Erling Skjalgssonselskapet: