Billeder fra Agnes

Billeder fra Norge

Agnes
(Larvik kommune, Vestfold)

Agnes steinsetting (Hagbards grav)

Koordinater til steinsettingen ved Agnes

Agnes steinsetting består av 14 steiner som danner en skipsformet steinsetting med stevnene i vest-øst retning. Skipet er 22 meter langt der den østre stevnesteinen rager 1,9 meter over bakken. Steinsettingen kalles også for Hagbards grav. Ifølge lokal folketro knyttes Agnessteinene til det kjente sagnet om Hagbard og Signe. Det lokale sagnet vekket interesse hos den islandske sagasamleren, Árni Magnússon, som skrev ned den lokale beretningen omkring 1700. Han hadde fått vite fra bønder i området at «her er begraven Hagbard Konge, efter at han var bleven hængt, fordi han hafde locket en Konge daatter ovenfor Laurvigen, hvor det heeder Nannset. De sige, at den Konge daatter, Signelild, blef brændt (brændte sig self op) paa Foreskrefne Nannset».