Det norske Oldskriftselskab

(Stiftet 1861)

Det norske Oldskriftselskab stiftedes 27. Novbr 1861 efter Indbydelse af S. Bugge, R. Keyser, P. A. Munch, N. Nicolaysen, S. Petersen, O. Rygh og C. R. Unger for Udgivelse af norrøne Oldskrifter samt Arbejder sigtende til at oplyse det norske Folks Oldtid. Selskabets første Formand var O. Rygh. Det har udgivet flg. Skr: »Gammel norsk Homiliebog« ved Unger, »Oldnorsk Formlære« ved J. Aars, »Gunnlaugs saga Ormstungu« ved Rygh, »Heimskringla«, »Maríu Saga«, »Konunga sögur ell. Sagaer om Sverre og hans Efterfølgere«, samtlige ved Unger, og »Norrøne Skrifter af sagnhistorisk Indhold« ved S. Bugge. Med Udgivelsen af dette sidste Skrift standsede Selskabets Virksomhed (1873). Paa Generalforsamling 4. Oktbr 1900 besluttedes Selskabet opløst og dets Kapital skænket til Norsk historisk Forening for at støtte nordisk Sprog- og Oldtidsvidenskab og Arbejder, som har til Formaal at oplyse den norrøneLitteratur. Selskabets Beholdning af dets Skr skænkedes Det norske historiske Kildeskriftfond.
(K. F.). Wt. K.

Kilde: Salomonsens Konversationsleksikon, Anden udgave (1915-1930)