Nordboernes gamle religion

Bogpræsentation
- fortællinger fra edda, saga og kvad

af Carsten Lyngdrup Madsen

For godt tusind år siden skiftede de nordiske folk religion. De var blandt de sidste i Europa til at opgive deres gamle tro og tradition. På den tid var digtning og historiefortælling i høj kurs over hele Norden og de følgende generationer af nordboere – især islændinge – efterlod sig et væld af skriftlige kilder, som både var optaget af den gamle religion og overgangen til den nye. I dag kendes disse kilder som eddadigtning, skjaldekvad og sagaer. Det er disse kilder, som danner baggrund for denne bog.

Første og anden del af bogen giver en beskrivelse af den gamle religion. Først det mytologiske aspekt – verdensbillede, skabelse, guder, magter og undergang. Dernæst det kultiske: Hvordan blev den gamle religion levet ud i praksis? Hvilket forhold havde man til guderne? Hvor og hvordan dyrkede man dem. Hvorfor blotede man? Hvilke forestillinger havde man om døden og et eventuelt liv efter dette? I bogens tredje og sidste del skildres opgøret med den gamle religion, som det udspillede sig i Norge og Island. Hvordan oplevede den enkelte nordbo overgangen fra hedendom til kristendom?

NORDBOERNES GAMLE RELIGION er fortællingen, som den er bevaret i de skriftlige kilder - edda, saga og kvad.

Indhold:

Introduktion - Historien; Kilderne; Edda; Saga, Kvad.

Religiøse forestillinger - Alle tings ophav; Verdensinddelingen; Aser og vaner; Odin; Frigg; Tor; Frej; Freja; Njord og Skade; Heimdal; Balder; Loke; Tyr; Ull; Brage og Idun; Andre guder; Valkyrier; Norner; Dværge og andre vætter; Jætter; Midgårdsorm, Fenrisulv og Hel; Ragnarok og undergang; Trosforestillinger.

Religiøs praksis - Livet; Varsler; Skæbnen; Gudehuse - hørg og hov; Præster; Blot; Sejd; Døden; Iagttagelser.

Religionsskiftet - Harald Hårfager; Hakon Adelstensfostre; Hakon Jarl; Olaf Tryggvason; Olaf den Hellige; Kirken; Mødet med den nye religion; Religionsskiftet på Island; Efterdønninger - gammel og ny tro; Øjenvidner; Fortællinger fra en tid i opbrud.

Anmelderne skrev:

»Bogen må betegnes som et hovedværk om tidlig middelalders tro og religiøs levevis.« (Lektørudtalelse, Dansk Biblioteks Center)

»En guldgrube af viden om nordboernes sagn og kvad.« (Doris Ottesen, Kristeligt Dagblad)

»Jeg mener bestemt, at denne bog bør stå på enhver skole.« (Signe Elise Bro, Religion)

»Alt i alt leverer Carsten Lyngdrup Madsen med Nordboernes gamle religion altså en omfattende populærvidenskabelig gennemgang af det skriftlige kildemateriale til mytologien, kulten og overgangen til kristendommen i Norden, der er vellykket og velskrevet, og hvor især inklusionen af materiale om kultens betydning og vigtigheden af kulten for førkristen nordisk religion står som bogens force.« (Simon Nygaard, Religionsvidenskabeligt Tidsskrift)

Læs anmeldelserne her: Nordboernes gamle religion (anmeldelse)

Udgivet på Forlaget Univers