Saga Sigurðar slembidjákns (Morkinskinna)

Morkinskinna

Saga Sigurðar slembidjákns

Saga Sigvrþar slembidiacns

Sa maðr er nefndr er Sigurðr het. son Þoro Saxa dottor. en hon sagþi þat faþerni hans at hann veri son Magnvs berføz en vinir Magnvs konvngs oc trvnaþarmenn leyndo þesso fyr vannqveþis socom. er Sigriþr systir Þoro var moþir Olafs konvngs Magnvssonar. Sigurðr var fostraðr svþr i landi með presti þeim er Albrict het. oc var þat yfirbragð fire svmom monnom at hann veri prestzins son. sem Jvarr Jngimvndar son segir i qveþi þvi er hann orti vm Sigurð.

Ox i øscv
við Aþalbricti

Hann nam a vnga aldri klercdom. oc þa sendi prestrinn hann til byscops. oc gaf hann Sigurði vixlor sva at hann var diacn. Oc er hann gørþiz fvllkominn maðr at alldri. þa var hann allra manna vaxligastr. mikill oc stercr. oc at allri atgørvi var hann vmfram langt alla sina iafnalldra oc naliga hvernn mann annan i Noregi. en þegar er hann reð sialfr hattom sinom. þa afrøcþiz hann klerca siþo oc for af landi a brot. oc i þeim ferðom dvalþiz hann langar hriþir. Þat er sag(t) at (hann) var staddr i Orcneyiom með Haralldi iarli. sva segir Jvarr.

Var með iarli
afkarlyndom
vargs verþgiafi
vestr i eyiom:
vnnz siclingar
socnar hvatir
Fostra . . .
. . . . rvfo.

Þar var Sigvrðr at raþom oc vigi ens gavfga mannz er Þorkell fostri het. Þaðan for hann vpp a Scotland a fvnd |[1] Scota konvngs. Sva segir Jvarr.

Sotti siþan
Sigurðr af eyiom
dyrr at raþom
David konvng:
var með visa
Viliams bani
fleinþingasamr
fim misseri.

Konvngi virþiz hann vel oc oðrom hofþingiom. var hann þar vm hriþ i miclom soma. sem scalldit sagþi.

Þotti dyrom
Dafinnz liþom
øngr maþr cominn
[þri þangat:
bøtti visi
verþvngar lið
hafþi vngr konvngr
almanna lof.

Þess er oc getit at meþan Sigurðr var með konvngi. at hann atti nacqvarar orrostor oc fecc iafnan sigr. sva segir Jvarr.

Ol hertogi
hrafna i fiorþom
scvlfv sceyti
i Scota bloþi:
þars fyr iofri
avstan comnom
morþals metendr
merki baro.

Oc enn.

Bar Sigurði
sigr at hendi
orr orrosto
inn fra Stavri.

Oc enn segir hann.

Haþi hilmir
hervig fiogor
scyrstr at ollo
i Scota velldi.

Oc eptir þetta for Sigurðr vt i lond. oc byriaþi ferþ sina til Roms. oc allt for hann vt til Jorsalalanz oc til Jordanar. oc sotti helga doma þa sem pa(l)marom er titt. sem Jvarr segir[2].

Vann Roms goto
resir Þrenda
føti farna
sa er frama drygþi:
sotti siþan
oc synþom hravþ
hers oddviti
helga doma.

Oc her segir[3] hann fra þvi. er Sigurðr for til Jorsala. oc sotti grof drottins vars. oc keypti ser sva gvþs miscvnn oc mikinn veralldar soma.

Sotti breiþa
borg Jorsala
orr oddviti
vt i londom:
aþr i vatni
þvi er vigþi gvð
Sigurþr af ser
synþir þvegi.

Þat er oc sagt at .v. byscopar gerþo scirslo hans. oc førþo hann i ętt. Sva segir Jvarr.

Gørþo scirslo
vm scioldvngs kyn
fim byscopar
þeir er framarst þotto:
sva bar ravnir
at rics konvngs
þess var enn milldi
Magnvs faþir.

Siþan for Sigurþr vtan af Jorsalalandi vm Gricland. Fracland. Saxland. sem Jvarr segir.[4]

Leto siþan
svðvigg bvin
østiz øgir
vtan or Grickiom:
sotti Fracca
fremþar ręsir
aþr Saxa siot
Sigvrþr kannaþi.

oc þat segir i qveþino at þa qvemi hann í eyiarnar.

Hell(t) snarr konvngr
sneckio einni
vigligr vm ver
vestr[5] i eyiar.

Þat er oc sagt at hann hafþiz i cavpferþom við.

Fra Sigvrþi slembi

Einn vetr var hann a Jslandi með Þorgilsi Odda syni i Savrbø. oc visso fair h(v)err hann var. Þat var vm havstit er savþir voro i rett recnir oc etlaþir til scurþar. oc er þeir hendo savþina. hliop einn savþrenn at honom Sigvrþi sem hann leitaþi þannoc hialpar. Sigurþr rettir at honom hond sina. oc kippir vt or rettinni oc letr hlavþa vpp i fiallit. oc melti. Eigi leita fleiri til travstzins til var. en at travsti scal þat verþa. Þat gørþiz oc vm vetrinn at kona hafþi tekit. oc varþ Þorgisl henne reiþr oc villdi refsa henne. hon hliop þangat til hialpar sem Sigurþr var. oc hann setti hana hia ser i pallinn. Þorgils bað hann fram selia konona oc sagþi (hvat) hon hafþi gort. Sigurþr bað henne friþar. þo hefir hon mitt travst sott. oc gefi henni vpp sokina. Þorgils segir[6] at hon scal viti firir taca. Oc er Sigurþr sa at bvandi vill eigi heyra bøn hans. hleypr hann vpp oc bra sverþi oc bað hann til søkia. Oc er Þorgils sa at hann villdi vigi veria. leizc honom maðrinn með miclo ifirbragþi. oc grvnar hverr vera mon. oc let við beraz at gera a hlvta hennar oc gaf henne friþ. Þar voro fleire vtlendir menn oc hafði Sigurðr minnzt ifirleti. Einn dag er Sigurðr com i stofo teflldi annarr avstmaðr við heimamann Þorgils. sa var scarzmaþr mikill oc barsc mikit á. oc kallaþi avstmaðr a Sigurþ at hann reþi vm taflit með honom. fyr þvi at hann kvnni þat sem aðrar iðrottir. oc er hann leit á þotti honom mioc farit vera taflit. En sa maðr er teflldi við avstmanninn. hafþi saran fot. oc þrvtnaþi ta hans oc vegþi. Sigurþr settiz i pallinn oc tecr eitt stra oc dregr eptir golfino. en ketlingar hliopo eptir golfino. hann dregr ę firir þeim strait. þar til er kømr ifir fot honom. oc nv lavpa at ketlingarnir oc hnavð[7] i fotinn. en hann sp(r)att vpp oc qvaþ við. en taflit svarfaþiz. gøra þeir nv þrętumal hvarr hafþi. Oc þvi er þessa getit. at hann þotti ner ser taca bragþit. Eigi visso menn fyrr at hann veri lęrðr. en þvatdaginn fyr pascha. þa song hann ifir vatni með presti. ę þotti þess meira vm hann vert sem hann hafþi lengr verit. Oc vm svmarit aþr þeir Þorgils scilþi. melti Sigurþr at hann scylldi kvnnliga senda menn til Sigurþar slembis. Þorgils spyrr[8]. Hvat er þer at honom langt. Hann svarar. Ec em Sigurþr slembidiacn. oc sonr Magnvs konvngs. Scilþo þeir með þvi. oc for hann siþan vtan.

Drap Harallz konvngs

J þann tima var Haralldr konvngr einn ifir Noregi oc var þat męlt. at hann veri ecki vitr maþr. oc eigi iafngrimr sem Magnvs Sigurþar son frendi hans. Nv com Sigurþr i Noreg. oc byriar hann ferþ sina a fvnd Harallz konvngs til Biorgyniar. oc gecc bratt a konvngs grið oc flvtti sitt ęrendi. Oc er konvngs raðgiafar vrþo þessa varir. þa røddo menn þat ef Sigurþr veri til rikis leiddr. at hann mondi þeim verþa of storr. sva sem Magnvs hafþi verit. en þeir voro þa mioc i kyrrsęti. oc reþo mioc lendir menn landraþom. oc gafv þeir þat rað til at konvngr leti taca Sigurþ oc drepa hann. oc finna honom þa soc. en hann hafþi verit at vigi Þorkels fostra vestr í eyiom. Þessi raþagørþ for fram. at eitt qvelld siþarla gengo til gestir noccorir þar er Sigurþr var. oc kolloþo hann með ser. toco scvto noccora oc rero a brot fra bønom með Sigurþ. oc norþr vm Holldhello. Sigurþr sat a kisto e(i)nni oc hvgsaþi sitt mal. oc grvnaþi at vera myndo svic. oc hann varþveitto .ii. menn i fyrirrvmino i hoftom. Oc þa er þeir rero catir oc vgþo fatt at ser. þa melti Sigurþr við þa er hann varþveitto. Standit vpp með mer. ec vil ganga a borþ avsa bat minn. Þeir stoþo vpp oc leysto hendr hans. en føtr hans voro i hoptom. en hann greip i herþar þeim baþom. oc steypþi þeim vtanborþs með ser oc sva i kaf. var við sialft at þeir mondo drvcna. aþr þeir yrþi tecnir er þeir røro mikit. en Sigurþr com fiarri vpp oc var þa lavss. oc svam til lanz sva at þeir hofþo hans ecki. Comz hann sva vndan með ras. þvi at hann var allra manna fothvatastr. stefnir hann i fiall vpp. en konvngs menn leitoþo hans alla nott oc fvnndo hann eigi. Hann lagþiz i fiallscor nacqvara. svalaþi honom mioc. for hann af broconom. oc scar ravf a setgeiranom oc smeygþi a sic. toc vt hondonom hia oc hialpaþi sva lifi sino at sinne. Konvngs menn hvrfo aptr. oc matto eigi leyna sinom oforom. Sigurþr scilþi nv at eigi var optarr til hialpar at leita a konvngs fvnd. stefnir þa or landi oc til Danmerkr. oc var sv hans sognn. oc at vitnisbvrþ vina hans. at hann hefþi framit scirslo vm faðerni sitt við rað .v. byscopa. Enn vinir Harallz sogþo[9] at þat veri svic oc lygi Dana. At havsti for Sigurþr slembidiacnn af lavnongo norþr í Noreg. oc toco við honom vinir hans oc leyndo honom með ser. Hann var með presti einom. Haralldr konvngr var þa i bønom oc mart rikismanna með honom. þar var oc Jngiriþr drotning. Þav atto einn son er Jngi er nefndr. oc var i Vic avstr at fostri. Haralldr konvngr atti annan son er Sigurþr het. hans moþir var Þora Gutthorms dottir. oc var sa norþr i Þrandheimi |[10] fostraþr. Nv leitaþi Sigurþr vm með tilstilli vina sinna ef hann metti við comaz. at raþa Haralldi konvngi svikreþi oc liftion oc voro i þessom raþom eiþsvarar hans sialfs oc þeir er iafnan sato ifir hans borþi i miclo ifirleti. oc a eino qveldi er þeir etloþo at fremia þetta velreþi þa røddoz við .ii. menn er sato ifir konvngs borþi. oc melti annarr til konvngs. Herra segir hann. nv hofvm við scotit lavsn þretv ockarrar til yðvarrar orlavsnar. oc hofom við veðiat aski hvnangs hvarr ockarr satt segir. Ec segi at þv mont liggia i nott hia Jngiriþi drotning. en hann segir at þer monoð liggia hia Þoro Gvthorms dottor. Konvngr svaraþi hleiandi oc var mioc ovitandi at sia spurning var sett með sva mikilli vel. oc segir[11] hann mono eiga veþfeit. oc af þvi þottoz þeir vita hvar[12] hans mondi at vitia. En havfvðvorþr var halldinn ifir þvi herbergi er flestir hvgþo at konvngr mondi sofa í oc drotning hvilldi. Oc þat var ena nesto nott eptir Lvcio messo. at Sigurþr slembir oc nacqvarir menn með honom hofþo storreþi með hondom. Sigurþr com til herbergis þess er konvngr hvilldi. oc drapo fyrst varðmenn oc brvto vpp hvrþina. oc gengo inn með brvgðnom sverþom. en konvngr hafþi drvccinn niðr lagz. oc svaf fast oc vacnaþi við þat er menn vago at honom oc melti þat i vvitino. Sart byr þv nv við mic Þora. En hon liop vpp oc melti. Þeir bva sart við þic er verr vilia þer en ec. Þar let Haralldr konvngr lif sitt. Þessir menn gengo inn at honom með Sigurþi. Ogmvndr son Þrandar scaga. Kolbiornn Þorliotz son af Batalldri. Erlendr islendingr. Eptir þat gengo þeir Sigurþr i brot. oc letr hann calla at ser þa menn er heitiz hofþo til foroneytis við hann ef Haralldr konvngr fengi bana. Taca þeir Sigurþr scvto eina oc scipa monnom við arar oc roa vt a vaginn fyr konvngsgarþ. toc þa at lysa af degi. Þa stoð Sigurþr vpp oc talaþi við þa er stoþo a bryggionom oc lysti vigi Harallz a hond ser. oc beiddiz af þeim viðtoco at þeir tøki hann til hofþingia. sem hann var ettborinn til. Þangat dreif mart lið or konvngsgarði. oc melto allir a eina lvnd. sogþo at þat scylldi alldregi verþa at þeir þionaþi þeim manne er myrt hafþi broþor sinn. En ef eigi hefir Haralldr konvngr þinn broþir verit. þa er oc ofallit at kalla þig konvng. þvi at þv att ønga ętt til konvnga at telia. Oc lvstv vpp allir vapnataki at þeir scyll(di) vera vtlagir oc friþlavser. oc þvi nest var blasit konvngs lvþri. oc stefnt saman lendom monnom oc hirþmonnom. En Sigurþr oc hans menn sa sinn cost þann venstan at verþa brotto. oc hellt hann norþr a Horþaland. oc atti þar þing við bøndr. oc gengo þeir vndir hann oc gafo honom konvngs nafn. Þa for hann inn i Sognn. oc norþr vm fiall oc i Fiorþo. oc toco flestir vel hans mali. En Jngiriþr drotning oc hirðmenn oc lendir menn bera rað sin saman. oc fylgia Vicveriar henne i Vic avstr. Ferr hon til Jnga sonar sins oc taka hann til konvngs a Borgarþingi. var hann þa a annan vetr. voro i þeim raþom Amvndi oc Þiostolfr Ala son oc margir aðrir storir hofþingiar. En Þrøndr toco til konvngs Sigurþ Harallz son. þa var hann a fiorþa vetr. var hann til konvngs tekinn a Eyraþingi. voro i þeim raþom Ottarr birtingr. Petr Vlfs son. Gothormr a Reini. Ottarr balli oc fiolþi annarra manna. oc sneriz vndir þa brøþr naliga allr lyþr. oc allra hellz fyr þer sacar er faþir þeira var kallaþr heilagr. oc var þeim sva landit svarit. at vndir øngan annan scylldi ganga meðan nacqvarr lifþi sona Harallz. Sva segir[13] Jvarr scald.

Toko siþan
Sigvrþ til landa
Horða(r) oc Sygnir
at Haralld fallinn:
svorþoz margir
menn a þingi
bvþlvngs syni
í broþor stað.

Her vicr hann sva til at þvi sem fyrr var sagt at þeir toco við Sigurþi slembi at konvngi. Haralldr gilli var .xvi. vetr konvngr at Noregi. oc .ii. siþan er þeir borðoz a Fyrileif.

Fra Sigurþi konvngi slembi

Sigvrþr slembir sotti norþr vm Stað. oc er hann com a Norþmøri voro allt comin fire hann bref oc iartegnir at raþi þeira manna er eigi villdo ganga vndan sonom Harallz. oc fecc hann þegar motstoþor oc vppreist ovina. oc með þvi at hann var liðfar þa foro þeir vndan norþr til Þrandheims. oc leita a fvnd Magnvs Sigurþar sonar ins blinda. For Sigurþr slembir til Holms oc toc þar með valldi or klavstrino Magnvs fręnda sinn af navþgom mvncom. en sv er fleire manna sogn at Magnvs føri at vilia sinom. þott annat veri gort til malsbotar honom. oc venti Sigurþr ser af þesso liþsafla sem gafsc. Sigurþr konvngr var inn i bønom. oc voro með honom margir rikir menn. oc var Sigurþi slembi ecki þangat førilict at fara. Sigurþr slember hafþi með ser alla vini sina oc rero inn í ana oc coma festom i konvngs garþ. oc vrþo vndan at leita. þvi at allr lyþr stoð at moti. for siþan i brot. venti ser styrks oc liþsafla af frendom sinom oc Magnvs. oc þat braz eigi með ollo. Flvttiz þa a bravt með Magnvsi þegar eptir iolin. oc þa sotti eptir honom Biornn Erlings son. Gvnnarr af Gimsom. Halldorr Sigvrþar son. Aslacr Haconar son oc þeir brøðr Benedict oc Eiricr. oc hirþen sv er verit hafþi með Magnvsi. oc fiolþi annarra manna. oc fara þeir svþr fyr Møri með floccinn oc allt fyr Ravmsdals mynni oc scipto þar liþi sino. for þa Sigurþr vestr vm haf. en Magnvs til Vpplanda. oc venti ser þar mikils afla. var hann þar vm vetrinn oc vm svmarit. oc hafþi þa mikit liþ. En Jngi biosc í moti með sino liþi. oc hittvsc þar sem heitir i Mynni. varþ þar mikil orrosta oc hafþi Magnvs meira liþ. Sva er sagt at Þiostolfr Ala son hafþi Jnga konvng i killtingo ser meðan bariz var oc gecc vndir merkiom. oc hafþi micla mannravn af erfiþi oc atsocn. oc er þat mal manna at þa hafi Jngi konvngr fengit vanheilindi. þat er hann hafþi alla ęfi siþan at knytti hrygginn oc annan fotinn oc var sa scemri oc sva afilitill at alldregi varþ hann gengr meþan hann lifþi. en þo sneri mannfallino a hond Magnvsi konvngi. oc fello þessir i onndvrþri fylkyngo. Þorkell oc Halldorr Sigurþar son. Biornn Erlings son. Gvnnarr af Gimsom. oc mikill lvti liðs Magnvs konvngs. aþr en hann villdi flyia. Sva segir Kolli inn prvþi.

Vnnoð avstr fyr Mynni
oddhriþ oc bratt siþan
hilmir fecc vnd hialmi
hrafns ferþar lið sverþom:
logþoð er en eirar
orsynia þic brynio
vngr varþir þv þengill
þitt land saman ranndir.

Oc enn qvað hann.

Fyrr la hans en harra
hringmilldr þaþan villdi
verþvng oll á velli
vigfimr konvngr himni:
svndr klavf siclingr Þrønda
songfvss vm Magnvsi
þer fecz halfo heri
hersciptir iofvrr gipto.

Magnvs konvngr flyþi þaðan avstr i Gavtland til Karls Sørqvis sonar. hann var vitr maðr oc agiarnn. Magnvs konvngr oc hans menn sogþo[14] sva hvar sem komo fyr hofþingia. at Noregr mondi vera lavss. |[15] ef nacqvarir storir hofþingiar villdi søkia er engi var konvngr i landino. oc lendra manna forrað oc stiornn. oc þeir er nv ero hellzt til raþa tecnir af lendom (monnom). þa vex nv avfvnd milli þeira oc vill engi sem annarr. Oc með (þvi) at Karll iarl var agiarnn til rikis oc ahlyþinn vm fortolor. þa samnar hann liþi ok riþr a Vikina avstan. oc gecc mart folk vndir hann fyr hrezlo sacir. Þetta spyrr Þiostolfr Ala son oc Amvndi. þa fara þeir í moti með þat lið er þeir fa. oc hofþo með ser Jnga konvng. Þeir hitta Karll (oc) Gavta her avstr a Krocascogi oc atto þar aðra orrosto. oc varþ þar mikit mannspell. oc fecc Jngi konvngr sigr. Þar fell mart manna af Gavtom. oc flyþi iarl avstr af scoginom. en Jngi konvngr rac flottann allt avstr or riki sino. oc varþ þetta en heþiligsta for. Sva segir[16] Kolli.

Lysa mont hve liosa
lavt hrafn i ben Gavta
avrnn fylldit sic sialldan
sarisa ravþ visi:
golldit varþ þeim er gørþo
glavm herþendom sverþa
ravn er af riki þino
rog a Crokascogi.

Magnvs blindi sotti til Danmarcar a fvnd Eirics eymvna. oc fecc þar goþar viðtocor. bað hann Eiric konvng ef hann villdi fara með Dana her til Noregs oc leggia vndir sic landit. oc hann mon fylgia honom. oc sagði[17] ef hann kømi með mikinn afla. at engi mondi þora at sciota spioti í moti honom. Konvngr bavð vt leiþangri oc for með .cc. scipa norþr í Noreg. oc var Magnvs blindi oc hans menn i liþi með Dana konvngi. Ferr Eiricr avstan vm Vikina. oc foro til hófs nacqvars með specð oc friþi. oc er þeir como i Tvnsberg. var þar fyrir samnaðr lendra manna oc Jngi konvngr. Þar matto þeir eigi a land komasc. oc eigi vatn taca ser. var þar mart drepit af þeim. þaþan helldo þeir inn til Oslo. þar var Þiostolfr Ala son. Sva er sagt at þeir villdo bera scrin Hallvarz ens helga or bønom vm aptanninn. er þeir vrþv varir viþ liþit. oc toco sva margir vndir sem við matto komaz. en sva þvngt var at þeir matto eigi lengra bera en vtar a kirkiogolfit. Vm morgonninn sa þeir scipaliþit er vtan siglldi hia Hofvðey. Þa baro .iiij. menn scrinit or bønom. Þiostolfr gek or bønom oc allt liþit með scrinino. en scrinit for vpp a Ravmariki til Forss. oc var þar .iii. manoþr. Þiostolfr nam staþar fyr ofan bøinn. oc rvnno svmir eptir þeim Þiostolfr. en stafnbvi Eirics varþ sciotastr er Askell het. En Þiostolfr scavt broddør moti honom. oc lavst vndir qverkina. sva at vt kom i hnackann. oc þotti þetta eitt et bezta scot. þvi at ecki var annat bert a honom. Þiostolfr for vpp a Raumariki. oc samnaþi liþi vm nottina. En þeir Eiricr logþo ell(d) i Hallvarzkirkio oc allan bøinn oc brenndo vpp með hringom. Þvi nest com Þiostolfr ofan með miclo liþi. en Eiricr lagþi a brot sino liþi. oc matto þeir hvergi a land comaz þeim megin fiarþar fyr samnaþi lanzmanna. en eptir lago .vi. eða .vii. hvar sem þeir como a land. Jngi konvngr var i Hornnborasvndom. oc Amvndi fostri hans Gyrþar son Lavgbersa sonar. oc mikit lið. oc borþoz þeir Eiricr þar. oc drap Jngi konvngr mart manna af honom. Flyþi Eiricr konvngr vnda(n) svðr til Danmarcar. Þat melto menn at eigi hefþi verri ferþ farin verit með miclo liþi. En Eirici þotti Magnvs oc lið hans hafa logit at ser at Noregr mondi avþr fyrir liggia. oc eigi mondi spioti scotit í moti þeim. oc letzc alldregi þeim scylldo slicr vinr sem aþr.

Fra sonom Harallz konvngs

Nv er at segia fra sonom Harallz konvngs Jnga oc Sigurþi sem sagt hefir vitr maþr oc scynsamr Eiricr Oddz son. oc er þessi frasogn mest eptir sogo Haconar maga lennz mannz. hann sat yfir oc sagþi fra þessom tiþindom er ritat var fyrsta sinne. en hann sialfr oc synir hans voro i þessom ferþom oc i flestom orrostom. voro honom þeir menn kvnnir er her ero nefndir. hefir sa oc er ritaþi sogona fleire sannorþa menn nefnda til þessar frasagnar.

Fra Sigurþi

Sigvrþr slembir com þat svmar i Danmorc oc haþi orrostor .ii. i Eyrarsvndi við Vinðr. aðra svþr við Erri. oc hravþ þar .viij. scip. (oc drap mart manna) en hengþi svma. Dvalþiz hann þa i Svðrlondom vm sceið er hann vissi øngan sinn afla í Noregi. oc var þar mest vm motstoþo sem voro Þrendr oc Mørir. Sva segir[18] Jvarr.

Riso við visa
vestan comnom
Þrøndr oc Mørir
þeir er þrifom nitto:
brvgþvz holþar
i hvga sinom
mennzco milldom
Magnvs syni.

Oc fra þvi segir hann er Sigurþr for af Noregi oc hann comi Sviariki. sem her segir.

Drifo til reipa
i roþo veðri
reyndir at risno
resiss þegnar:
vrþo seggir
segls at geta
þa var svalt a sę
en svmir ioso.

Scok veþrvita
í vatom byr
gvlli glestan
vm grams scipi:
kloccar vrþo
en konvngr styrþi
sneccio sneisar
of Sigurþi.

Hratt hvast skipi
i hvoto veðri
rost riþandi
oc ramir stravmar:
festo seggir
sneckio langa
kynstors iofvrs
við Kalmarnes.

Þa var hann cominn i Dana konvngs velldi. oc gørþi ser þar marga hofþingia at vinom. konvnginn sialfan at vpphafi. sem her segir.

Ser framliga
friþar leitaþi
ilrioþr ara
við Jota gram.

Jvarr getr þess sem fyrr er sagt at hann atti orrosto við Erri.

M[tti Vinþom
sa er vega þorþi
socndiarfr Sigvrþr
svþr við Erri.

Oc enn segir[19] hann.

Hravþ vngr konvngr
.viij. sneccior
vargr gein vm val
Vinþa ferþar
hne fyr eggio
oþioþar lið.

Aþra orrosto atti hann fyr Møri. oc drap þar mart Vinða. sem Jvarr segir[20].

Enn let aþra
avstr fyr Møri
gramr geirþorinn
gvnni haþa.

neytti vapna
þa er Vinðr hnigo
avrr oddviti
avþro sinni.

Þaðan hellt hann í Elfina í eystri qvisl oc toc þar .vi. scip af liþi Þoris hvinanntorþa. oc Olafs Harallz sonar kesio. oc ellti Olaf a land vpp. Sem her segir[21].

Vann i Elfi
þar er iofvrr barþiz
fall folcstara
til foþorleifþar:
scvlfv sceyti
scot mognoþoz
hnigo hringviþir
hvarratveggio.

Þiostolfr var i Konvngahello oc scylldi þar veria landit. oc Sigurþr hell(t) liþi sino þangat. oc skvtoz þeir á oc matti Sigurþr eigi a land ganga. fello menn af hvarotveggia liþi. oc mart varþ sart. Þar fell Vlfheþinn Savxolfs son norþlennzcr maþr. oc stafnnbvi Sigurþar. Þessa getr Jvarr.

Vann leyfðr konvngr
af liþi Þoris
þriv scip hroþin
i þeiri for:
setto vndan
Olafs liþar
þeir er or Elfi
elltir voro.

Enn þa er Sigurþr la i hofn þeiri er Portyria heitir a Limgarz siþo. oc setti þa scipom er foro i Vikina eða bravt oc rennti. en Tvnbergsmenn gerþo lið at honom oc como a vvart sva at þeir Sigurþr voro a landi oc scipto fengi sino. kom svmt lið ofan at þeim. en þeir lavgþo scipom vm þveran vaginn fyr vtan hofnina. Þar fell mart manna af Sigurþi. þar fell Fiðr geit oc Askell Smiðs son. en Sigurþr comz a scip sitt. oc røri at þeim vt. en scip Vatnorms var þar |[22] nest. let hann siga a homlo. en Sigurþr reri vt til hafs. oc komz vndan einscipa. Þa var þetta qveþit.

Varð eigi vel við styrio
Vatnormr i Portyrio.

Sigldo þeir a haf. oc er sigllt var mioc forsc maðr af scipi hans. sa het Kolbeinn Þorlacs son af Batalldri. hann forsc a eptirbati er bvnndinn var við scipit. Sigurþr slembir bra vtleið er hann kom svþr oc var vm vetrinn i Alaborg.

Vm Sigurð konvng slembi

Enn of svmarit eptir foro þeir Magnvs baþir saman svnnan .vij. scipom. oc toco þa a Lista a vvart vm nott. er þeir logþo at landi. Þa var firir Benteinn Kolbeins son hirþmaðr Jnga konvngs. oc enn vascasti maþr. þeir gengo þar vpp í netrellding oc komo a vvart oc toco hvs a þeim oc villdo leggia elld i bøinn. Benteinn comz vt oc i hvs noccot meþ hercleþom oc var vel bvinn oc etlaþi at veriaz. Þa melti Sigurþr. Hverr vill sveina inn ganga at Benteini. þar er nv vaskliga gort. Engi varþ sciott bvinn til. Benteinn heyrþi hvat þeir melto oc svaraþi. Hverr sem inn gengr þa scal hann finna vapnn fire ser. Myrct var i hvsino. oc stoð Benteinn við dyrrnar með brvgþit sverþ. sciolld hafði hann fire ser oc hialm a hofþi. oc var enn rosqvasti maþr. Sigurþr stoð ifra noccot. oc sa at engi var bvinn til inngongo. þa toc hann grafelld er hann hafði oc ste a oc sneri vm hond ser. oc bra sverþino. oc sneri vpp at hvsino. oc hafþi ecki vm oc var i scyrto einni oc hafþi ecki a hofþi oc feykir inn i hvsit sem kolfi scyti. sv(a) at scio(t)liga var hann i innanverþo hvsino. oc sotti at honvm vtar. oc hio hann þegar banahøgg. oc com sva vt at hann hafþi hofvþit i hendi ser. oc helldr vascligr maðrenn. þvi at allra manna var hann snofvrligastr. sem segir[23] i qveþino.

Hellt a Lista
lofþvngr scipom
avrr fyr Agþir
avstan af nesiom:
hne hersa kyn
herr var i landi
brvnno bygþir
fyr bvðlvngi.

Dre(i)f til scogar
fyr sciolldvngi
landmanna liþ
þar er logar brvnno:
vocþo drengir
meðan dorr roþin
bloð Benteini
aþr bana fengi.

Þeir foro siþan til scipa sinna oc helldo i brot. Sigurþr var mikill maþr oc venn. iarpr a har. oc nacqvat ennisnavþr. blaeygr oc rettleitr. liþr a nefino afrhendr oc fimr. oc hveriom manne gørvari at ser. vm alla lvti. Enn er Jngi konvngr fra drap Benteins. oc þeir brøðr Kolbeins synir Sigvrþr oc Gyrþr. þa gørþi konvngr lið at þeim oc for sialfr. oc toc scip vnda(n) Haconi pvngellto syni Pals oc dottor syni Aslacs Erlings sonar af Sola. oc systrvngi Haconar maga. Jngi konvngr ellti Hacon a land vpp oc lið hans allt. oc toc hvert fat þeira. En þeir flyþo i fiorþo inn vndan. Sigurþr storcr sonr Einriþa i Gavlardal. oc Eiricr hęll broþir hans. oc Anndres kelldoscitr sonr Grims. Enn Sigvrþr oc Magnvs blindi oc Þorleifr sciappa sigldo norðr et ytra .iii. scipom a Halogaland. oc var Magnvs eptir þann vetr i Biarceyio norþr með Viðkvnni Joans syni. en Sigurþr var a Finnmorc þann vetr a lavn. oc meirr en .xx. menn með honom. en hann hio stafna af scipi sino. oc søcþi niþr i Egisfirþi innanverþom. Enn þat var mellt at þeir fengi honom vistir Þorleifr sciappa[24] oc Einarr Ogmvndar son af Sandi oc Gvðrvnar Einars dottvr Ara sonar af Reykianesi af Holom. Þann vetr er sagt at Sigurþr orti viso.

Gott var i gamma
þars ver glaþir drvccom
oc glaþr grams son
gecc meþal beckia:
vara þar gamans vant
at gamans dryckio
þegn gladdi þegn
þar lannz sem var.

Oc vm varit eptir for hann norþan. oc hafþi scvtor .ii. er Finnar hofþo gort honom. engi var savmr i með sini var bvnndit oc viðiar fyr kne. oc røro .xii. menn a borð sva sciott at ecki toc a vatni. Þetta montv heyrt hafa qveþit.

Fatt eitt fylgir
fvro haleyscri
svipar með segli
sinbvndit scip.

Hann com vt i Vaga oc toc þar Svein prest oc sono hans .ii. oc let drepa þa alla. Sva segir Jvarr. enn nesta vetr eptir er Benteinn var drepinn. at Sigurþr var a valldi Haleyia.

Þann vetr enn nesta
naþra deyþi
hvgfvllr konvngr
með Haleyiom
olli fall
feðga þriggia
vlfs angrtopoþr
vt i Vagom.

Þaþan for hann i Vikar. oc toc þar Vilhialm scinnara lendan mann. oc annan Þorallda kept. oc drap þa baða. Sva segir[25] Jvarr.

Þat var et nesta
norþr i Vagom
vapnascipti
er Vilialmr fell.

Siþan for hann svþr oc møtt(i) Styrcari glesirofo svðr við Byrþo. er hann for svnnan or cavpangi oc drap hann. Sva segir[26] Jvarr.

Metti siþan
svðr við Byrðo
gramr gvnnþorinn
Glęsirofo:
olli stillir
Styrcars bana
bar benþiþvrr
bloðga vengi.

Oc er hann com svþr til Hvalsness. þa hitti hann Svinagrim oc let hoggva af honom hondina høgri. Sva segir[27] Jvarr.

Veitti visi
fyr Valsnesi
socn snarpliga
Svinagrimi:
hann let missa
milldings hnefa
høgri hanndar
aþr hialldr lykyzc.

Þa for hann svþr a Møri fyr vtan Þrandheimsmynni oc toc þar Heþin harþmaga oc Kalf klingroavga oc let Heþin vndan ganga en drap Kalf. Þat segir Jvarr at hann tøki Finn honndom.

Møtti Finni
fremþargiornom
orr oddviti
avstr a Qvilldrom:
leto nytan
naddveþrs boþa
Vlfs arfþega
ondo tyna.

Oc enn segir[28] hann.

Vann fyr Møri
milldingr tecr
Heðin með hondom
oc hans liþa:
hann let Kalfi
klingroavga
helldr harðliga
heiptir golldnar.

Oc enn segir[29] hann.

Herscilldi for
harri Sygna
allt ið ytra
eyiar oc strandir.

Oc enn qvað hann.

Sia knatti þar
fyr Sigvrþi
bitra branda
brynior hoggnar
scarþa sciolldo
scopt bloðroþin
veþrblasin vę
of vegondom.

Jngi konvngr oc Gyrþr fostri hans spurþo til far(a) Sigurþar. oc sva hvat hann gørþi. þa sendo þeir menn at leita hans Joan kvzo son Kalfs ranga broþor Jvars byscops. oc annan Joan prest smyril. Þeir scipoþo Hreininn er allra scipa var sciotastr .ii. rvm oc .xx. oc foro svþr at leita þeira. En sva sogþo menn. at þeir sei þa en legþi eigi at oc foro aptr við litinn orztir. Sigurþr for til þess er hann com a Horðaland svþr i Herþlo. þar atti Einarr bv son Laxapals. oc var farinn inn i Hamar til gagndagaþings. En þeir toco þar fe allt oc langscip halfþritogt. oc son hans .iiii. vetra gamlan er hvilldi hia vercmanni hans er þeir como. Svmir vildo drepa sveininn en svmir hafa með ser. Vercmaþrinn melti við þa. Litil hefnd mon yþr i þiccia at drepa. oc litil gøþi at hafa með yþr. oc minn son er sia en eigi Einars. Þeir foro i brot oc hofþo eigi sveininn með ser. En er Einarr com heim gaf hann vercmanni til tveggia avra gvllz. oc letzc avallt scylldo vera vinr hans. Þeir Sigvrþr foro avstr i Vikina. oc toc Finn Savðavlfs son er hann for at heimta lanzscylldir. oc festo hann vpp. oc sigldo siþan svþr[30] til Danmercr.

Brefsending Jnga konvngs

Þat mellto Vicverir oc Biorgyniar menn at þeim þotti vsannlict er Sigurþr konvngr villdi eigi coma. at veria land með Jnga konvngi brøþr sinom. oc sogþo mikinn mvn er Jngi konvngr var við hascann allan oc hans lið. oc hafþi margar orrostor haþar við |[31] . . . . . . . en Sigurðr konvngr oc vinir hans sato kyrrir i cavpangi norðr þott favþorbanar hans føri þioðleiþ fyr Þrandheimsmynni. Þa sendi Jngi konvngr bref með innsiglom sinom norðr til Þrandheims. Þat var a ritino. at Jngi konvngr [sendir qveþio[32] Sigurþi brøðr sinom oc hans raþoneyti Saðagyrþi Ogmvndi svipti Ottari birtingi. oc ollom lendom monnom hans. oc sva hirþmonnom oc hvscorlom. vinom ockrom bvondom oc bvþegnom oc allri alþyþo. selom oc veslom. vngom oc gomlom. gvðs oc sina. Vandreþi okor ero ollom monnom kvnnig i þesso landi oc sva øsca sv er þv ert .v. vetra gamall. en ec .iii. vetra. oc megom ecki at hafaz nema við niotim vina ockarra oc goþra manna. en vinir minir þicciaz við vanndreþi comnir. en þer oc yðrir vinir hafit kyrrseti oc hoglifi. Gørit nv sva vel. at þer søkit til mins fvndar sem fiolmennztir. oc verom baþir saman hvatki er i gøriz. Nv er sa ockarr vinr mestr er til þess helldr at við sém sem sattastir. oc iafnhalldnir af ollo. en með þvi at þer afrøkiz oc gørit eigi fara sem þer hafit fyrr gort at navðsynligri orþsendingo minni. scalltv við þvi bvaz at ec mon gera lið a hendr þer. oc scipti þa gvð með ocr. þvi at eigi þicciomc ver standaz mega at hafa fiolmenni með oss sem ver þvrfom við otta þenna en þv tecr lannzscylldir allar halfar við oss i Noregi. Lifit i gvðs friþi. Þa stoð vpp Ottarr birtingr oc melti. Þat er mal Sigurþar konvngs at męla til Jnga konvngs broþor sins. at gvþ þacci honom qveðio sina goþa oc erfiþi oc fiolskylldi oc margfalldan hasca er þv verþr opt við staddr af navðsyniom ockrom. oc sva þinir vinir. En þott svmt þicci helldr avrþict i orþom Jnga konvngs við Sigvrþ broþor sinn. þa hefir hann þo mikit til mals sins vm svma lvti. Nv vil ec sciott lysa ifir mino scapi. ef þar fylgir vili konvngs oc annarra manna at þv Sigurþr farir a fvnd Jnga konvngs broþor þins sem fyrst mattv með þat lið er þv fęr. oc efli hvarr yccarr annan i ollom farselligom lvtom. en almattigr gvð efli baþa ykr. Nv viliom ver heyra orþ þin konvngr. En konvngr var borinn a þingit. bar hann Petr Savðavlfsson. En þetta melti konvngr. Viti allir menn þat. ef ec ma raða. þa vil ec fara at hitta Jnga broþor minn sem fyrst ma ec. Siþan melti hverr þeira í orþastað annars sem vanþi þeira er til oc tolþo vm tolor langar beþi Gyrðr oc Ogmvndr. oc margir aðrir lendir menn. en þo com i sama staþ niþr sem Ottarr hafþi melt fyr ondverþo. Siþan foro þeir i Vic avstr til fvndar við konvng.

Fra Sigvrþ(i) slembi

En þat it sama svmar komo þeir Sigurþr slembir með .xxx. scipa ner vetrnottom í Noreg. beþi Dana lið oc Norþmanna. sem her visar til.

Fystiz svnnan
Sigvrþr a lesti
með litit lið
lond at søkia:
biosc með hanom
til herfarar
margs anndvani
Magnvs konvngr.

Hellt þrimtogom
þioðnytr konvngr
sneckiom svnnan
við socn bvinn:
vgþo lyþir
lið Sigvrþar
lec sciolldr við scio(ll)d
a scipom visa.

Þeir brøþr Jngi oc Sigurþr spurþo. oc foro í mot þeim með .xx. scipom allstorom. sem her segir[33].

Foro leyfþir
með liþi miclo
Harallz hroþrsynir
herstefno til:
þa er at milldom
Magnvs syni
atroþr a sia
Jngi knvþi

Þeir hittoz svnnodaginn nesta eptir Marteins messo. en hon var lavgarðaginn aðr. tocz þa með þeim orrosta. sem her segir.

Hravt i stongom
þar er hilldingar
við vig vanir
vapna neytto:
friþr slitnaþi
frenda a millvm
gvþr geisaþi
gecc hilldr saman.

Stvnþo seggir
stal roðnoþo
scavt biartr konvngr
baþom hondom:
horþ spiot bito
beniar sviddo
herscip rvþvsc
hvarratveggio.

Flvgo hvndrvþom
herstefno til
sargogll vm sia
sveita at drecca:
eyddo oddar
iofvrs fvlltrvom
morþ miclaþiz
þa er Magnvs fell.

Þegar i fyrsto hriþ lavgþo Danir fra .xviii. scipom. oc heim svþr. sem her segir.

Flyþo Jotar
.xviii. scipom
þeir er Sigvrþi
svnnan fylgþo:
ravfsc ręsis lið
þa er rikr konvngr
vanr vasforom
vapna neytti.

Þa hrvþosc scip þeira Sigurþar oc Magnvs. En þa er mioc var hroþit scip Magnvs en hann hvilldi i reckio sinne. þa toc Hreiþarr Griotgarz son er lengi hafþi fylgt honom oc verit hirþmaðr hans. toc hann i fað(m) ser oc villdi hlavpa með hann a annat scip. Þa var Hreiþarr scotinn spioti milli herþanna oc þar i gognom. oc þat sogþo menn at þar fengi Magnvs bana af þvi eno sama scoti. oc fell Hreiþarr a bac aptr a þiliornar. en Magnvs a hann ofan. Oc þat melto allir at hann þotti vel oc prvlliga hafa fylgt sinom lanardrotni. oc gott er hveriom er slican orþrom getr. Þar fell Loþinn af Linostoþom oc Brvsi Þormoz son stafnbvi Sigurþar. Jvarr Kolbeins son oc Havarþr fęgir. Sva segir i drapo Jnga konvngs.

Ravðri dreif þa er rivfa
reð oll fyr gram sciolldo
mioll aþr Magnvs felli
morþgiarnn þrvmo iarna:
harmar øngr þvi at Jngi
attv raþa vel laþi
doct fell drivgt a scocka
drap Sigvrðar vapna.

Synndi sialfr at landi
sniallr en þv bratt allri
vel vm hrosar þvi visi
valkost mvnins fosto:
vlfs bornom varþ arnar
einkar tiþr í viðo
borþ rvþv fregir fyrþar
fvndr Langeyiar svndi.

Þat melti Magnvs konvngr blindi er hann fecc scotit. Þat com vij. vetrom til siþ. Her fell mikill hlvti liþs þeira. þvi at ecki gecc vndan þat er naþ varþ. Þeir drapo i einom holmi meirr en .lx. manna. Þa fello .ii. islenzkir menn Sigvrþr prestr son Bergþors Mas sonar. annarr Clemet son Ara Einars sonar. En Jvarr scratthanki son Kalfs ens ranga. er siþan var byscop i Þran(d)heime norþr. hann hafþi avallt fylgt Magnvsi. hann comsc a scip Joans koþo broþor sins. Joan atti Cecilio dottvr Gyrþar Barþar sonar oc var þar i liþi .iij. komoz þeir a scip Joans. annarr Arnnbiornn ambi. er siþan atti dottvr Þorsteins í Avþshollti. þriþi var Jvarr dynta Starra son broþir Helga Starra sonar innþrønscr at moþorkyni inn vensti maðr. oc er liþsmenn vrþo varir við at þeir voro þar. þa gripo þeir til vapna oc gengo at þeim Joani. en hann biosk við þeim. oc var við sialft at þar mondi alþyþa beriaz. En þat varþ at sętt með þeim Joani at hann leysti vndan Jvar oc Arnnbiorn. oc festi fe fyr þa. en þat fe var honom gefit siþan. Jvarr dynta var leiddr a land vpp oc havggvinin. þvi at þeir Sigvrþr oc Gyrðr Kolbeins synir villdo eigi fe taca fyrir hann. þvi at þeir kendo honom at hann hefþi verit at drapi broþor þeira. Þat sagþi Jvarr at þat hafþi sva liþit ifir hann at honom þotti mest er nafni hans var leiddr a land vpp vndir øxi oc hvarf til þeira. oc baþ þa hei|[34]la hittaz. Sva sagþi Gyriþr hvsfreyia Birgis dottir systir Joans erchibyscops at hon letz Jvar byscop þat heyra mela.

Fra Sigvrþi konvngi slembi

Nv er at segia fra Sigvrþi konvngi slembi at vppgongor tokoz a scip hans. en hann varþiz með miclo ageti oc veitti morgom monnom scaþa. søkia þeir nv aptr at firirrvmino. Sva segir[35] Jvarr.

Hravþsc vnd iofri
avstan comnom
bito slog svðrøn
sneckio með stofnom:
þa er skiolldvngs son
af scipi sino
socnførr a sia
svnnz kostaþi.

Siþan konnoþo þeir valinn. oc fvndo eigi Sigurþ slembi oc rero a batom at leita hans. oc fvnndo mann einn a svndi oc villdo drepa. en sa baðsc vndan. oc letzc mvndo segia hvar Sigvrþr slembir veri. oc þat villdo þeir. Scildir oc spiot oc davþir menn flvto viþa a senom hia sciponom. Þa melti maðrinn. Sia mono þer hvar flytr einn ravþr sciolldr þar er hann vndir. Þa rero þeir þangat oc toco hann. oc flvtto hann til lanz. Hann hafþi hlavpit fyr borþ þa er scip hans var hroþit oc steypþi brynionni af ser i kafi. þvi at hann var manna bazt syndr. Hann hafþi ellzvirki a ser. oc var f(n)ioscrinn i valhnotarscvrmsli oc steypt vm vaxi. Hann hafði sciolld ifir ser er hann svam til þess at eigi metti vita hvart sa sciolldr veri eða annarr er margir flvto. Sva sogþo þeir at alldregi myndo þeir hitta hann ef eigi veri þeim sagt til. oc þvi er þess getit hverso hann bio vm ellzvirkit. at þat þotti hvgqvemliga gort at bva sva vm at alldregi vettiz. Sva segir[36] Jvarr.

Varþ a vatni
vikingr tekinn
sa er manna var
mestr fvllhvgi.

Wilhelm Wetlesen: Þa brvtv þeir fotleggi hans i svndr með øxarhomrom oc sva hanndleggi.
Enn þa er þeir como til lanz. var sagt liðsmonnom at Sigvrðr var hanntekinn. þa slo opi a herinn fyr fagnaþi. oc er Sigurþr heyrþi þat melti hann. Margr maðr vandr mon her feginn gørr i dag a mino hofþi. Siþan gecc Þiostolfr Ala son þangat oc melti við hann. Hvi vartv sva diarfr þręls sonrinn at þora at segia at þv verir son Magnvs konvngs. Hann svaraþi. Ecki mattv feðr minom iafna við þinn foþor eða þrel. þvi at litils var þinn faþir verþr hia minom foþor. Sva segir[37] Hallr son Þorgeirs lecnis Steins sonar oc hirþmaðr Jnga konvngs er þar var þa við staddr at þeir reþissmenn konvnganna villdo lata drepa hann þegar. Enn þeir er sinna harma atto mest at reka reþo mest piningo hans. en hann nefndi til þess sono Kolbeins oc Petr Savðavlfs son. en alþyþa manna gecc fra. oc villdo eigi asia. Þa batt Petr með streng handleggi hans sva at ifir vpp gecc holldit. Þa melti Sigurþr. Fast bindr þv nv Petr. Hann svaraþi. Þa kendir þv mer þat er þv drapt Finn broþor minn avstr a Qvilldrom. Þa brvtv þeir fotleggi hans i svndr með øxarhomrom oc sva hanndleggi. oc siþan klvfv þeir svorþ. oc flogo hann or kleþom sinom. oc hyddo hann með svarþsvipom þar til er sva gorla var scinn af honom sem hann veri fleginn kvicr. oc þat segia menn at hann syngi salltara meþan þeir pinndo hann. oc toc þar avallt til sem hann hvarf fra þott øngvit felli a hann a milli. oc bað þa fyr ovinom sinom. Sva segir[38] Jvarr.

Þat tel ec illa
er iofvrr scylldi
kynstor koma
i kvalar slicar:
tecr Sigurþi
siþan engi
maþr røsqvari
vm meþalkafla.

Song salltara
meþan Sigurþ pindo
iofvrs ovinir
yta drottinn:
bað fyr brognom
bavþfrecnn iofvrr
þeim er vellscata
veitto pislir.

Oc þa er hann vissi ecki i þenna þeim. drogo þeir hann til tres eins oc hengþo hann þar vpp. Sva segir[39] Jvarr.

Fra ec at leti
lif sitt konvngr
þa er salltara
svngit hafþi:
villdi ganga
gramr til scriptar
en þvi þioðkonvngr
þeygi naþi.

Oc er hann var davþr. vrþo allir a eitt sattir beþi vinir hans oc ovinir. at engi maþr hefþi gervari at ser verit en Sigurðr vm alla lvti. sva at menn viti. en þo hefir hann verit ogiptomaðr. Eigi hefi ec fire þvi fara orþa hans getit at eigi hafa ec mart heyrt kent honom at hann hafi melt viþ þa. En Hallr hefir sva sagt at hann melti fatt oc svaraði fam einom monnom þott orþom yrpi a hann. oc sva segir hann. at Sigurþr brasc eigi helldr viþ. en þeir drepi a stocc eða stein. oc þat let hann fylgia. at þat mętti vera of goðan dreng þann er vel veri a þrec bvinn oc hreysti at sva metti stanndaz piningar at þvi at hann helldi mvnni sinom eða brygþi ser litt við. en sva hefir Hallr sagt. at alldregi bra hann mali sino helldr en hann seti a avlbecc milli vina sinna. hvarki melti hann þa hęra ne legra ne scialfhenndra en vanþi hans var til. oc mellti mioc til þess er hann anndaþiz. En prestr sa er þar hafþi kirkiosocn scamt fra. let lic Sigurþar føra þangat til kirkio. en sa var vinr þeira Harallz sona. En þeir lavgþo reiþi a hann firir þetta oc gallt hann þeim fe firir. oc þeir leto føra bravt likit i hreysi. Oc siþan sotto vinir hans likit svnnan or Danmorc oc flvttv svþr til Alaborgar. oc grofo þar at Mario kirkio. Sva sagþi Ketill profastr er varþveitti Mario kirkio. at Sigurþr veri þar grafinn. En Þiostolfr Ala son let føra lic Magnvs konvngs til Oslo. oc grafa i Hallvarz kirkio hia Sigurþi foþvr hans. En Loþin savprvþ førþv þeir til Tvnsberggs. en allt liþ annat grofo þeir þar. oc foro abrot með sigri miclom. Þess minniz Bavþvarr hallti i drapo er hann orti vm Sigvrþ konvng Harallz son.

Nv scal lyst hve Lista
lęsciarr konvngr harra