Sigurður Nordal biografi

Fra heimskringla.no
Hopp til: navigasjon, søk
Velg språk Norrønt Islandsk Norsk Dansk Svensk Færøysk
Denne teksten finnes på følgende språk ► Norsk.gif


Sigurður Nordal
Biografisk oversigt

Sigurður Nordal
(1896-1974)



Sigurður Nordal (1886-1974) var en islandsk språk- og litteraturforsker, skribent og poet. Professor i Reykjavík fra 1918 og hovedredaktør for skriftserien Íslenzk fornrit fra 1933. Han var også redaktør for Studia Islandica 1937-1951 og Islands ambassadør i København fra 1951–1957. På Det islandske universitet (Háskóli Íslands) var han en innflytelsesrik læremester innenfor emnet islandske og nordiske studier, men Nordals innflytelse strakte seg utenfor akademia. Gjennom hele sitt liv spilte han en aktiv rolle i islandsk kulturdebatt og samfunnsliv.

I et essay av forfatteren Kristján B. Jónasson, der han diskuterte Nordals rolle som en kulturkritiker, hevder han at Nordals middelsalderstudier representerer selve nøkkelen til å forstå dannelsen av det moderne islandske samfunnet.

Han var den som vesentlig utformet teorien om at de islandske ættesagaene var litterære verk forfattet av individuelle forfattere, den såkalte bokprosateorien som for en stor del har avløst friprosateorien som den norske forskeren Knut Liestøl argumenterte interessant og innsiktsfullt for. Nordals utgivelser av islandsk kulturarv er blitt benyttet som standardverk i de islandske læresteder. Til tross for at hans forskning og teorier stammer fra det tidlige 1900-tallet, nyter de fortsatt høy anseelse.

Kilde: Wikipedia


Bibliografi

  • «Islenzk lestrarbok» 1750-1930 (1975)
  • «Snorri Sturluson» (1973)
  • «Um íslenzkar fornsögur» (1968)
  • «Gráskinna hin meiri» (1962)
  • «Rímur og lausavísur» (1959)
  • «The Historical Element in the Icelandic Family Sagas» (1957)
  • «Litteraturhistorie : Norge og Island» (1953)
  • «Völuspá» (1952)
  • «Sagnakver Skula Gislasonar» (1947)
  • «Þáttur af Olöfu Sölvadóttur» (1945)
  • «Flateyjarbók» (1944)
  • «Íslenzk menning» (1942)
  • «Íslenzk menning» (1942-)
  • «Hrafnkatla» (1940)
  • «Sturla Þórðarson og Grettis saga» (1938)
  • «Íslenzk lestrarbok» 1400-1900 (1931)
  • «Gráskinna» (1928-1931)
  • «Utsikt over Islands litteratur i det 19. og 20. århundre» (1927)
  • «Völuspá : Vølvens spådom» (1927)
  • «Vøluspa gefin ut med skyringum» (1923)
  • «Snorri Sturluson» (1920)
  • «Fornar ástir» (1919)
  • «Om Olaf den helliges saga : en kritisk undersøgelse» (1914)
  • «Orkneyinga saga» (1913-1916)


Eksterne lenker: