Skáldskaparmál (AU) - Benämningar 2

Anders Uppström

Anders Uppström

Skáldskaparmál
II. Enkla benämningar

55. Gudarnes namn

239. Eyjolf Dadaskald: Drager enligt gudarnes vilja den spjutvädermilde (krigiske) Erik (neml. Erik Jarl) landet under sig och lefvererar strid.

239. Jfr Olof Tryggv. s. capp. 96, 97, 116 o. f. Fornm. s. 2, 288.

240. Thjodolf den Hvinverske: Svårmeddelelig var åt gudarne den medelmåttigt (icke) svekfria anrättningen. “Hvad”, sade du, gudarnes hjelmbetäckta styresman! “kan vålla detta?”

240. Här rättas texten i öfverensstämmelse med parallelstället 68, 3.

241. Einar Skålaglam: De med kraft begåfvade (starka) gudarne säger jag öka Håkans (neml. Håkan Jarls) makt.

241. Ol. Tryggv. s. cap. 28.

242. Eyvind: . . . gudarnes dryckeslag . . . men vi gjorde furstens lof (varaktigt) som en bro af sten.

243. Kormak: Landutdelaren, han som binder björnen, pryder med en änneduk (pannbindel, hårband) gudarnes fjärds (Asarnes drycks: mjödets, sångens) skickliga mångfaldigare (den utmärkta skalden). Oden begagnade seid (trolldom) för att erhålla Rind.

243. Se 12. — húns . . . beiþan läs hún . . . beinan.