Snorre Sturlason og Sturlungerne - Snorre Sturlasons barndom og første ungdom

Snorre Sturlason og Sturlungerne

Snorre Sturlasons barndom og første ungdom

H. Aschehoug & co.

Oslo, 1922.

Da Sturla Tordsson døde var Tord, den ældste av hans og Gudnys sønner, 18 aar gammel, Sighvat, den mellemste, 13, Snorre, den yngste, 5 aar. Snorre var i Odde, de to ældste i Hvam hos sin mor.

Efter Sturlas død vendte Are den sterke sine færder til Hvam, og mellem ham og Gudny blev der stor kjærlighet. Sommeren 1186 fór de utenlands sammen. Det hændte en gang i Norge, at Are og nogen mænd med ham skulde bære en langskibsraa; nu vilde de andre se en prøve paa Ares styrke, og med ett slap de raaen. Are bar da paa den alene; men efter dette blev han syk, og døde den 18. juni 1188. Da fór Gudny tilbake til Island og overtok gaarden i Hvam.

Tord, hendes ældste søn, hadde giftet sig med Helga, Are den sterkes datter. Med hende fik han Ares godedømme og gaarden Stad, hvor Are hadde bodd. Stad ligger paa Snæfellsnes, den lange halvø, som skiller Breidefjord fra Faksafjord. Fjell og skinnende jøkler stryker gjennem halvøen; men i syd falder fjellene brat ned mot sletteland, og her paa sletten, mellem sjø og blaafjell, ligger Stad.

Sighvat Sturlason, Tords yngre bror, var mere paa flytning. I 1185 døde Einar Torgilsson paa Stadarhol; en uven, han var i trætte med, hadde hugget ham to saar i hodet, og endda Helge prest, som var den bedste læge og hadde søkning like fra nordlandet, tok Einar i pleie, stod han ikke til at berge. Efter Einars død kjøpte Sighvat Sturlason sig ind paa Stadarhol; men han kunde ikke trives der og flyttet saa ut til Stad, til Tord, sin bror; ti dengang var det saa stor kjærlighet mellem brødrene, at den ene knapt kunde være den andre foruten. Men omsider fik Sighvat egen gaard igjen. Det var Hjardarholt i Laksaadal, ret i øst for Hvamsfjord og ikke langt fra Sighvats barndomshjem i Hvam. Gaarden ligger i stor og bakket mark, nord for Laksaa, med vid utsigt over dalen og til snefjellene paa andre siden av aaen. Det var en gaard med ry fra sagaen; i Hjardarholt bodde i gammel tid Olav paa, far til Kjartan, og her bygget han den navngjetne skaale, hvor rike utskjæringer i træverket fortalte om Tor som drog midgardsormen op av sjøen, om gudernes ridt til Balders baalfærd og om svømmekampen mellem Heimdall og Loke, — det hele saa ypperlig utført, at det syntes langt vakrere inde i skaalen, naar vægtepperne ikke var hængt op.

Sighvat søkte sig nu et godt gifte og fik Halldora, søster av høvdingen Kolbein Tumeson, som hadde en rad med godedømmer paa nordlandet. Samlivet mellem Halldora og Sighvat blev lykkelig; de fik meget gods og hadde godt navn. Sighvat overtok nu det godord, som var arvelig i hans ætt og som Hvam-Sturla, hans far, hadde havt.

Grunden til sit ry la han, da han kom i trætte med folkene paa Odde og fik fremgang for sin sak. En mand, som het Markus Skeggeson, hadde lagt sig ut med sine nærmeste granner, og det gik saa vidt, at de dagen lang stod med vaaben ved alle utgangerne til hans hus, saa han ingen vei kunde komme — ikke i nogetsomhelst erende. Markus hevnet sig siden og dræpte en av grannerne og saaret en anden. Han var ven og tingmand til Sæmund Jonsson, Jon Loptssons søn, den nye mand paa Odde, og kjendte sig tryg nok. Da reiste Sighvat Sturlason søksmaal mot ham for overfald og drap. Om denne sak blev det talt meget i landet; ti det tyktes alle den største nyhet, at nogen vilde vaage en tingtrætte med Oddeverjerne. Men Sighvat fik god støtte hos Kolbein Tumeson, sin maag, og paa Altinget blev saken avgjort saa, at Markus skulde fare utenlands og aldrig komme tilbake.

Snorre, den yngste av brødrene, vokset op paa Odde i Sunnlendingafjærdingen. Gaarden ligger midt imellem to aaer, som begge heter Rangaa, i lav bakkeheldning og med sletteland rundt omkring. Men mot syd er der — over myrer, sandmoer og en og anden græsmark og havnløs, skummende kyst — utsigt til de høie, kvasstindede Vestmannaøyer. Og mot de andre himmelstrøk, nærmere eller fjernere, stiger fjell; i sydøst løfter Eyjafjellene sin skinnende jøkel over sjø og land, og mot nord kommer, blaa og hvit, den brede Hekla.

Oddi á Rangárvöllum. Illustrasjon av W.G. Collingwood, (1854-1932). Kilde: Fegurð Íslands og fornir sögustaðir.

Det er gammelt sagaland. Øst for Odde, hvor hav og jøkler gaar nær sammen, ligger Lidarende, hvor Gunnar Haamundsson hadde sin fagre li, den som paa opbruddets dag drog ham tilbake til hjemmet, der farer og død ventet ham. Og syd for Odde, paa sletterne ut mot havet, ligger Njaals og Skarphedins Bergtorshvaal. Paa selve Odde var det Skarphedin tok den første hævn over dem, som hadde overfaldt og dræpt Gunnar paa Lidarende.

Ellers er Oddes ry skapt i kristen tid og staar i nær sammenhæng med fortællingen om en ny kulturs fremvækst paa Island. Manden, som først gav gaarden dens gode navn, var Sæmund frode, Ragnvald Mørejarls ætling og frænde av Are frode og mangen anden merkelig mand mellem de samtidige islendinger. Sæmund var født i 1056; i hélt unge aar var han i Frakkland, i skole hos gode mestere, og længe spurtes ingenting til ham paa Island. Men saa en sommer kom han uventet hjem til sin fosterjord, i følge med en frænde, som hadde fundet ham i sydlandene, — Jon, som siden blev biskop av Holar og kaldes den hellige. Sæmund slog sig nu ned paa Odde og var høvding og prest paa én gang. Han øket sit gods og blev en rik mand. En stor kirke lot han bygge paa Odde og viet den til den hellige Nikolas, alle færdemænds skyddshelgen, hvis legeme netop ved denne tid blev flyttet fra østerland til Bari i Italia, hvor en pragtfuld helligdom reistes til hans ære. Sæmund holdt prædikener i Odde og hadde skole der. Og paa Altinget viste han, at han hadde lært, hvad der er nyttig skik i andre land, hvor kristne mænd bygger: han var mellem de fremste til at drive igjennem loven om at folket skulde gi tiende til underhold for biskoper, prester, kirker og fattige.

Store frasagn gik om hans kundskaper. Det er fortalt, at da Jon, hans frænde, fandt ham, var han i skole hos en mester som lærte ham astronomia, det er stjerneidræt. Men tilnavnet "den frode", den meget vitende, bar han for sit kjendskap til fortidens liv. Det er ofte nævnt i sagaerne, at Sæmund er hjemmelsmanden for det som fortælles. En del av sin kundskap la han ned i et latinsk verk om Norges konger fra Halvdan svarte til Magnus den gode.

Sæmund frode døde i 1133. Siden sat hans søn Eyjolv paa Odde gaard; ogsaa han var en stor høvding og en ypperlig lærd, en klok mand og en god mand. Hans læresvein biskop Torlak den hellige vidnet ofte, at han knapt hadde møtt et menneske saa herlig som han, og naar andre roste hans egen godhet, sa han ofte at han hadde lært av Eyjolv Sæmundsson, sin fosterfar.

Eyjolv hadde en bror som het Lopt og var prestvigd som han selv. Lopt fór til Norge og blev gift der i landet. Senere kom det op, at Tora, hans hustru, var datter av Norges konge Magnus barfot. Lopts og Torassøn Jon, som fødtes i 1124, blev fostret i Norge, i byen Konungahella, hos en prest som var en meget merkelig mand. Da Jon Loptsson var 11 vintrer gammel — saa har Snorre Sturlason fortalt — hændte det i Konungahella en nat like over paaske, at stort gny hørtes i stræterne over hele byen, omtrent som naar kongen fór der med hele sin hird, og hunderne bar sig saa ilde, at man ikke kunde holde dem i husene; men naar de kom ut, blev de saa galne, at de bet alt levende de møtte. Av slike varsler kom der flere utover vaaren, og mange mennesker skræmtes bort fra byen, saa Andres prest, Jon Loptssons fosterfar, maatte staa frem i kirken paa hvitesøndagen, den 26. mai, og be folk ikke lægge denne dyrebare stad øde, men heller bede til Gud om miskund.

Lopt, Jons far, var kommet til Konungahella. Utpaa sommeren fór han til Bjørgvin med sin søn Jon. Alt i alt var det 13 byrdinger[1], som seilet vestover; men paa Lavransmessedagen[2] sank de 12 av dem. Bare det skib Lopt og hans søn var paa naadde velberget frem. — Og samme dag som byrdingerne sank kom en venderhær til Konungahella og brændte byen. Men den dyreste skat, som fandtes i den, fik Andres prest berget; det var korssplinten, som Sigurd Jorsalafarer hadde faat av kong Baldvine av Jorsaler.

Som moden mand kom Jon Loptsson, kong Magnus barfots dattersøn, oftere til Norge; han var i Bjørgvin, da erkebiskop Eystein kronet hans frænde Magnus Erlingsson til Norges konge. Men ellers var det paa Island, Jon hadde sin plads; han arvet Odde gaard, som i hans tid blev "den høieste hovedstad paa Island". Selv gik han for at være den ypperste lægmand paa øen, alle vanskelige saker blev skutt hen til hans avgjørelse, og sin klokskap la han mangen gang for dagen, — ogsaa da han viste Hvam-Sturla den hæder at ville fostre hans søn Snorre.

Odde var ogsaa i Jons dager et lærdomssæte. Det er sagt om en av hans sønner, at han blev vel oplært allerede i unge aar og blev dygtig baade til at skrive og til andet, og lignende ros har Jons barnebarn faat. Ogsaa sansen for den norske historie var endnu levende paa Odde, rimelig nok, siden høvdingen var en norsk konges dattersøn. Til Jons ære blev i kong Sverres dager kvædet et digt om Jons forfædre, Norges konger. Den første del av dette kvad bygger paa Sæmund frodes skrift om kongerne, og siden føres fortællingen videre frem like til "den navngjetne, kampraske Sverre, som nu raader ene for riket". Saa nævner digtet Tora, Magnus barfots sønnesæle datter, som i en lykkestund for islendingerne kom til deres land, og tilslut prises Jon, hendes og Lopt Sæmundssons søn, mændenes hjerteprude ven, den lykkerike, og skalden beder Krist glæde ham nu og alle dager.

Hos en saa høibyrdig og merkelig mand og i nærheten av en historisk tradition, som sterkt pekte over mot Norge, fik Snorre Sturlason vokse op, — han som engang skulde skrive Norges kongers sagaer.

Jon Loptsson døde i 1197, den 1. november; Snorre hans fostersøn, som var født tidlig i 1179, var op imot 19 aar gammel dengang. Den nye mand i Odde blev Jons søn Sæmund. Han førte stort hus paa farsgaarden og drev mange andre gaarder ogsaa. Sæmund var ugift; egteskap hadde været paa tale mellem ham og Langliv, en datter av den mægtige Orknøy-jarl Harald Maddadsson; men det strandet paa uenighet om, hvor bryllupet skulde holdes, — Sæmund vilde ikke fare i bryllupsfærd til Orknøyerne og jarlen vilde ikke uten videre sende datteren til Island. Og siden kom Sæmund aldrig til at gifte sig. Men han hadde barn nok, med forskjellige kvinder.

Sæmunds navn var længe det største paa Island; men mest var det hans fars ry, som hjalp ham. Han var en hæderlig mand, og hans sind var vendt til fred, men han hadde ikke omsyn og fast vilje nok til altid at berge freden for sig og for andre. Og naar han stundom tok voldsomt i, savnet han styrke til at holde ut. Saa blev Oddes magt i hans dager mere et navn og en overtro end virkelighet. Sæmund maatte se andre mænd, og mellem dem Snorre, sin fosterbror, gaa foran sig.

Snorre blev hos Sæmund den første tid efter Jon Loptssons død, og Sæmund sørget for et godt gifte til ham. Hans hustru blev Herdis, datter av Berse prest den rike. Berse eiet "8 hundrede hundreder", og det kom vel med for Snorre, siden Gudny, hans mor, hadde ødslet farsarven bort for ham. Hun gav nu ut gaarden Hvam som brudkjøpssum for sønnen, og Snorres og Herdis Bersedatters bryllup stod i Hvam. Det var sommeren 1199. Mellem gjesterne var presten Gudmund Areson, som 16 aar i forveien hadde sittet ved Hvam-Sturlas dødsleie. Nu skulde Snorre føre hus sammen med sin mor; men allerede om høsten drog han tilbake til Odde og blev der endnu en tid og hadde sin hustru hos sig.

I 1202 døde hendes far, Berse den rike, og Snorre tok nu arv efter ham og flyttet til hans gaard. Det var Borg paa Myrerne, vestpaa ved Borgarfjord, en arm av Faksafjord. Gaarden ligger i en liten vik, med grønne enger mellem husene og sjøen. Ovenfor den staar "borgen", det fæstningsformede berg den har navn efter. Her er utsigten vid; ret imot gaarden, paa sydsiden av Borgarfjord, stiger blaasvarte fjell, saa høie at de selv om sommeren staar med sneflekker, — samtidig som de har foten klædt i grønt; og mot nordvest kan en staa og se i solnedgangen, over kratgrodde myrer, en lang rad av topper like ut til Snæfellsjøkelen ytterst paa Snæfellsnes.

Borg var rikt paa minder, og i nogen mon vedkom de Snorre Sturlason. Ti den mand, som først satte bo her, var Skallagrim, ættfader til Gudny, Snorres mor. Efter ham hadde Egil, hans navngjetne søn, bodd paa gaarden Borg, og siden sønnesønnen Torstein, som her fostret Gunnlaug ormstunga sammen med sin datter Helga den fagre. Til denne ætt — Snorres henfarne frænder — hørte ogsaa en senere, vidkjendt eier av Borg, skalden Einar Skuleson, som ved midten av det 12. aarhundrede i selve Kristkirken i Nidaros sa frem sit ypperlige Olavskvad "Geisli" og hadde erkebiskopen og de norske kongebrødre, Harald gilles sønner, mellem tilhørerne.

"Borgen" over gaarden Borg. Fra Sigurður Nordal: "Snorre" (1920).

Paa dette gamle høvdingsæte søkte nu Snorre Sturlason magt som han alt hadde rikdom. I grannelaget bodde en morbror av ham, høvding som han selv. Han var netop ved denne tid meget ublid paa en anden av sine søstersønner, Snorres bror Tord paa Stad, fordi Tord tok hans tingmænd fra ham, og vilde nu søke støtte hos Snorre. Men han fik snart det syn paa saken, at her var han kommet galt avsted: Snorre viste sig mindst like magtlysten og voldsom som Tord, endda morbroren hadde git ham sit halve godedømme for at faa ham til tryg hjælper.

Det er fortalt, at en av de vintrer Snorre bodde paa Borg, hadde han til gjest en kjøpmand fra Orknøyerne, som het Torkel hvalros og var brorsøn til øernes biskop, skalden Bjarne Kolbeinsson, som har kvædet om Jomsvikingernes kamp mot Haakon Ladejarl. Torkel og Snorre kom ikke godt utav det med hverandre; en gang om vinteren lot Snorre ta noget mel fra kjøpmanden og vilde selv raade for prisen og hørte ikke paa Torkel, som mente, at det maatte tilkomme ham at fastsætte, hvor dyrt han vilde sælge sine varer. Snorres folk tok melet ut av stabburet, mens Torkel stod og saa paa. Da dette hændte, laa Hvam-Sturlas frillesøn Svein netop i banesott paa Borg. Han sa, at dette ran skulde aldrig skedd, om han hadde været paa benene, og at Snorre vilde faa liten hæder av det. Og om sommeren, da orknøyingerne var rede til at fare, bar Torkel hvalros vaaben paa den "mand" som hadde været den værste, da melet blev tat, og gav ham ulivssaar og søkte siden ned til sit skib. Da Snorre spurte dette, sendte han bud efter sine brødre Tord og Sighvat og egget dem til at holde frem mot kjøpmændene. Sighvat var let at overtale, Tord mere uvillig; men det endte med at de samlet mandskap og fik sig fartøier. Saa la de frem mot orknøyingerne, som laa med skibet for landtaug paa andre siden av Borgarfjord. Sturla-sønnerne rodde ind mot fremstavnen og vilde hugge taugene, men kjøpmændene hadde vundet jerntraad omkring dem og verget sig som gode drenger med skud og stenkast, saa de andre ikke kom nogen vei og tilslut maatte lægge fra igjen. Siden fik orknøyingerne bør og seilet tilhavs. Men stormen drev dem snart tilbake til kysten, og da visste ikke Torkel hvalros anden raad end at fare til Odde og be Sæmund Jonsson om hjælp for sig og sine fæller. De fik hjælp og blev paa Odde om vinteren; Sæmund var nok Snorres fosterbror, men han var ogsaa en god ven av biskop Bjarne, farbror til Torkel. Snorre glemte allikevel ikke hævnen efter manden, Torkel hadde dræpt. Han sendte tre stimænd i flokk til Odde; men de fik ikke gjort orknøyingerne noget ondt. Og da sommeren kom, forlot Torkel hvalros Island og kunde være glad til.

Snorre blev ikke mange aarene paa Borg. Han fik lyst paa gaarden Reykjaholt, hvor frænder av hans mor bodde, samme gaard, hvor Sturla, hans far, var blit saaret av Paal prests hustru. Nu var det Paals søn Magnus som bodde der. Han overdrog Reykjaholt, med ættens godedømme, til Snorre Sturlason mot løfte paa at Snorre skulde forsørge ham og hans hustru for levetiden og hjælpe frem deres to sønner, som ikke syntes skikket til at ta gaard.

Mellem Snorres heimemænd var en ætling av Egil Skallagrimsson og andre "Myra-menn", — saa kaldtes de gamle eiere av Borg; denne mand het selv Egil. Ved den tid hans husbond laget sig til at flytte bort, drømte han en nat, at Egil Skallagrimsson kom til ham og var meget ublid og spurte: "Er det saa, at vor frænde Snorre agter sig bort herfra?" "Saa sies det," fik han til svar. "Ja, han agter sig bort," sa drømmemanden; "men det gjør han ilde i; ti liten magt fik andre over os Myra-menn, saalænge vi var her og trivdes, og han skulde ikke se ned paa denne gaarden." Skalden kvad en vise tilslut:

Høvdingen sparer paa huggene,
blekt maa hans blod være.
Jeg var født i jemtid,
jord jeg vandt med sverdet,
jord jeg vandt med sverdet.

Saa blev synet borte, og manden vaagnet av drømmen. Snorre flyttet nu til Reykjaholt. Gaarden ligger i Nordre Reykjardal indenfor Borgarfjord; det er en dal med noksaa lave sider og med sletteland omkring aaen, som kroker sig frem gjennem den. "Holtet", som bærer Reykjaholt gaard, ligger paa dalsletten, og har ved foten Skrivla, en av de mange hete, rykende kilder, som Reykjardal har navn efter.

Reykjaholt var ingen gammel gaard; men andre gaarder i dalen hadde saga-ry. En av dem var Skaanøy, hvor Skalde-Ravn og Gunnlaug ormstunga møttes første gang efter Ravns bryllup med Helga den fagre fra Borg; oppe i fjellet like ovenfor blev, i det 10. aarhundrede, høvdingen Tungu-Odd gravlagt: han vilde ligge saa høit, fordi han ønsket at se ut over det land, han hadde eiet. Odd hadde bodd paa Breidabolstad, grannegaarden til Reykjaholt, og her var det hans datter blev dræpt av sin egen mand, fordi hun elsket en anden høiere, og ikke vilde følge sin husbond bort fra farsgaarden.

Som mange andre islandske høvdinggaarder, mellem dem Stadarhol og Odde, var Reykjaholt i navnet kirkegods, det vil sie gaarden var i sin tid skjænket til den kirke, som stod der, men vedblev i virkeligheten at være arvelig og avhændelig gods i giverens ætt og en indtægtskilde for den mand, som til enhver tid bodde der og hadde tilsyn med kirken og enten selv var prest for den eller lot kalde prest til den.

Til Reykjaholt kirke laa heimemarken med stor buskap av sauer, kyr og hester, og dertil skogland og torvmyr og sætermark. Kirken var viet til Maria og Peter apostel og til Dionisius biskop, som blev pint under Domitianus, paa mons martirum ved Parisiusborg, og siden gik 2 mil med sit avhuggede hode i hænderne, — og til den hellige Barbara mø, som blev Krists blodvidne under Maximianus og i mørkestuen, hvor hun sat fangen, hadde set vor drottin selv. Kirken var vel utstyrt med bøker og messeklæder og al slags kirkeskrud. Krucifikset, som var stillet over høialteret, og Maria og Johannes ved korsets fot, og bindet om den hellige tekstbok som laa paa alteret var gaver fra Magnus prest, den mand som raadet for Reykjaholt, før Snorre overtok gaarden. Da Snorre var kommet, skjænket han og Magnus i fællesskap det skrin, som gjemte kirkens skat av relikvier.

Det er ikke fortalt, at Herdis Bersedatter, Snorres hustru, fulgte sin husbond til Reykjaholt; det kan være at hun blev efter i Borg, ti der er hun nævnt mangfoldige aar senere, men aldrig er det sagt, at hun og Snorre var sammen mere. Snorre delte sin elsk paa flere kvinder og hadde barn med andre end sin hustru. Snorre blev nu en mægtig høvding, ti han hadde gods nok til at optræde med pragt og omgi sig med et stort følge. Han skjønte sig godt paa at stelle med penger og skaffet sig ogsaa andre gaarder end Borg og Reykjaholt.

__________

Utsikt fra Reykholt mot jøklerne. De varme kilder i forgrunnen. Fra Sigurður Nordal: "Snorre" (1920).

Det var ikke i nogen god tid for Island, Snorre Sturlason var barn og ung. Mere end én gang gik der stor sott om vintrerne, snart mellem mennesker, snart mellem bu-fé. Der var græsløyse-somrer og frostvintrer med stor is, og der var oversvømmelser i elverne. Der var jordskjælv og sneskred, som tok mange liv, og skibbrudd som tok flere. I Hekla, som hadde havt sit første kjendte utbrudd i 1104 og sit andet i 1158, kom ild op for tredje gang. Det var i 1206. Men av stort nyt, som spurtes, var det meste allikevel om uro og ufred i bygderne. Mens Snorre vokset op i Odde kom der jævnlig bud om drap og overfald, og mest fra fjorderne nordpaa. Det er den mørke og uhyggefyldte saga, som er knyttet til navnet Gudmund dyre, navnet paa en av de mægtigste mænd i Nordlendinga- fjerdingen.

En mand het Teit og hadde gaard øst for Eyjafjorden. Oddkatla het hans hustru; hun var ættet fra Havlide Maarsson. Uaarsvinteren 1184—1185 hadde de tre nordmænd til gjester. Teit likte dem godt, og da han ikke før hadde været utenlands, fik han lyst til at følge dem til Norge og blev med dem over havet, sommeren 1185.

Det var sedvane, at biskop Brand av Holar hver sommer drog omkring i Nordlendingafjerdingen og gjestet kirkerne i bispedømmet. Sommeren 1186 kom han til Teits gaard, hvor Oddkatla, husfruen, hadde samlet venner og frænder. Den dag biskopen var gjest hos hende, tildrog sig det under, mens konerne bød dagverden omkring, at Oddkatla gang efter gang syntes se sin fraværende husbond sitte mellem mændene. Men naar hun saa nøiere efter, var han borte, og hun kunde ikke se nogen som lignet ham heller. Men hændelsen gik saa sterkt indpaa hende, at hun ikke orket at gaa med dagverden. Og før gjesterne drog bort, bad hun sin far og andre, som hun hadde tillit til, foreta skifte mellem hende og hendes husbond Teit. Det syntes dem underlig, ti de visste ikke andet end at egtefællerne elsket hverandre. Men da Oddkatla hadde fortalt om det syn, hun hadde havt under dagverden, fandt hun dem mere villige til at skifte, og nu blev det fastsat, hvad hun skulde ha i land og løsøre. Men Oddkatla la til, at om Teit bare kom tilbake, da vilde hun ikke skilles fra ham hverken til eiendom eller seng. Samme sommer, da skibene kom fra Norge, fik hun vite, at Teit var død om vaaren. Næste vaar satte Oddkatla i verk det skifte, som var foretat hos hende og flyttet med alt sitt hjem til sin fars gaard.

Men om den del av boet, som var faldt paa hendes husbonds lod, blev der uenighet mellem arvingerne. Det gik saa langt tilslut, at flokk stod mot flokk i saken, og det vilde kommet til kamp i bygden, om ikke goden Gudmund dyre hadde lagt sig imellem og tilslut skapt forlik. Andre høvdinger misundte Gudmund den hæder han vandt paa denne sak, og nye ting kom til og øket uroen i Eyjafjordsbygderne.

En mand het Simon; han giftet sig med en kone, som het Gudrun og hadde gaard paa vestsiden av Eyjafjord. Gudrun var ung og vakker og førte sig vel, men var ustadig av sind. Den første vinter hun var gift med Simon, fandt hun det vanskelig at leve sammen med ham og var snart borte fra gaarden, snart hjemme igjen. Simon var altid like sagtmodig mot hende. Og andre vinteren gik det bedre med samlivet mellem dem, og Gudrun holdt sig da i ro. Da fastetiden kom, var det smaat med fastemat i huset, og Gudrun bad Simon seile nordover og hente noget fisk han hadde liggende vest for fjordmundingen. Han seilet avsted; men skuten gik paa et skjær, og Simon druknet.

Om sommeren samme aar blev Gudrun gift med en mand, som het Ravn; og det blev sagt, at hun løp ut av sengen den første nat, da Ravn blev ført ind til hende. Det gik ikke vel mellem dem senere heller. Gudrun rømte fra gaarden og var en tid hos far til Simon, sin første mand; hun kom dit graatende og sa at hun elsket al ting der i huset for Simons skyld. Simons far, som bodde nordpaa ved havet, hadde til vane at seile ind gjennem Eyjafjord om sommeren og sælge fastemat til bønderne, og Gudrun blev nu med ham paa skuten. Men da han kom til hendes og Ravns gaard satte han hende av der.

Gudrun blev nu hos sin husbond, men hadde jævnlig en gjest hos sig, en mand hun hadde møtt, da hun varmed Simons far. Og det var en høibyrdig mand, Haakon Tordsson, brorson til høvdingen Gudmund dyre. Hele vinteren igjennem vendte Haakon sine færder til Ravns og Gudruns gaard; men tilslut sa Gudrun til ham, at hun ikke vilde ha ham der, saalænge Ravn var i live. "Siden kan du gjøre som du vil," la hun til. En dag sat hun og Haakon paa tværbænken og talte sammen med lav røst, mens Ravn sat paa langbænken og snittet en træske. Da reiste Haakon sig med ett og gik gjennem stuen og stak efter Ravn med et kortskaftet spyd, han bar i haanden, og saaret ham i brystet og løp ut. Ravn vilde sætte efter, men Gudrun holdt paa ham og bad at han ikke skulde gaa. Ravn svarte: "Kort blir gangen nu, selv om jeg slaar stort paa." Tre nætter efter døde han.

Gudmund dyres uvenner mellem høvdingerne vilde nytte denne sak til at komme Gudmund tillivs, — drapsmandens farbror. Men Gudmund skyndte sig at gi bøter paa brorsønnens vegne, saa saken blev forlikt, før høvdingerne fik blandet sig i den. Siden giftet Haakon sig med Gudrun. Han var haard mot hende, og sa at det ikke skulde hænde ham, at mænd hun vilde ha fik hans liv i sin haand. Og dog blev dette utgangen.

Stadig spurtes ondt nyt fra Eyjafjordsbygderne. Det var drap og hævndrap og kvinderan og troskapsbrudd. Gudmund dyre søkte gjerne at vaake over freden; men de som misundte ham magten egget ham hvad de kunde. Det gik saa vidt, at høvdingen Ønund Torkelsson, som bodde paa Langalid i samme dalstrøk som Gudmund dyre, lot en fredløs mand rane hester paa Gudmunds land og tok imot baade hesterne og den fredløse. Da sa Ønunds mænd, at nu kunde Gudmund sitte paa sin fredsstol oppe i dalen; de skulde lægge hans hæder under torven, sa de.

Den sommer fór Gudmund aldrig til møte med andre mænd, og ikke til lek om vinteren. Og paa Langalid gik der fremdeles haansord om ham: han var en kollet hun-sau, som hadde mistet ulden, blev det sagt. Men vaaren efter — det var i 1197 — bares det skræmmende bud over Island, at Gudmund dyre og hans frænder, mellem dem hans brorsøn Haakon Tordsson, en stormnat hadde brændt Ønund Torkelsson inde paa Langalid gaard. Det var den første mordbrand paa Island, siden Flose brændte Njaal og hans sønner inde paa Bergtorshvaal, og dit var det næsten 200 aar. Det hadde ikke først været Gudmunds tanke at bære ild paa husene; men Ønund hadde valgt at verge dem bak lukkede dører, og da Gudmund ingen vei kunde komme, hadde han tat ilden til hjælp. Men mange hadde faat lov til at gaa ut, saasnart husene luet, andre hadde selv brutt sig vei, og de eneste som var omkommet i flammerne var Ønund og en god bonde som var gjest hos ham og paa ingen vis vilde gaa ut, endda brenne-mændene hadde bønfaldt ham om at berge sig. Svaret han hadde git dem var dette: "I har længe ledd av, at jeg var glad i et varmt bad og ofte drak tæt; nu er her høve til bad, — mere uvisst kan det rigtignok være med mjøddrikningen."

Siden hadde stormen ført ilden mot kirken; men da hadde Gudmund dyre lovet at gi en ko til den, om den kunde berges, og det hadde hjulpet. Og tilslut hadde brenne-mændene edelig lovet hverandre, at den ene skulde hævne den andre, om nogen av dem fik lide overlast for denne færd. Bare en av dem hadde negtet eden og sagt, at han ikke vilde vaage sin velfærd for at hævne hver kjeltring, som kunde være med i det store følge.

Om sommeren kom saken frem paa Altinget. Snorre Sturlason var tilstede der; men hans fosterfar Jon Loptsson, som nu var 73 aar gammel og døde senere paa aaret, hadde holdt sig hjemme. Han syntes uundværlig i denne vanskelige sak, og der gik bud til ham. Han var harm over det hele og gav det uvillige svar, at han duget ikke til at løse en sak som denne, ti aldrig hadde han været ute for maken til den. Men det blev sagt ham, at han for Guds skyld maatte komme, og tilslut kom han. Dommen blev lagt i hans hænder, og han fældte den.

Somme av brenne-mændene skulde forlate landet, to av dem paa livstid. Gudmund dyre og mange med ham slap med bøter, men saa vældige bøter, at folk mente, de aldrig kunde bli utredt og bare vilde spilde forliket. Folk fik uret; endnu en gang synte det sig, at Jon Loptsson visste, hvad han gjorde. Hele sommeren igjennem strævet Gudmund dyre med utredslerne. Det var ellers en ond sommer, stort uaar og is i fjorderne, og ikke et eneste skib kom fra Norge til Nord-Island.

De som brøt forliket var Ønund Torkelssons frænder; de vilde ha hævn. Høsten 1198 var Ønunds sønner til gjest hos en gift søster. Hun satte en enkel dagverd frem for dem, sauebein som var svidd over ilden, og intet andet. Hendes husbond fandt kosten ussel. Men hun sa: "Jeg faar nu saa ofte slikt som er svidd!" Da skjønte de, at hun vilde minde dem om branden i Langalid. Samme dag drog hendes husbond ut og kom hjem med 10 hundreder brunstripet vadmel som han hadde ranet hos Haakon Tordsson, Gudmund dyres brorsøn. Men hans hustru stod i døren, da han kom med denne vare, og sa at hun ikke vilde huse ranet gods. Det var hævn, hun vilde.

Og straks efter blev Haakon Tordsso overfaldt og tat til fange av Ønund Torkelssons maag og sønner. Han bar sin lod som en mand. Han kunde berget sig ind i en kirke, men vilde det ikke, fordi det endnu — saa nær efter mordbranden i Langalid — var ham forbudt at søke det hellige kirkehus. Haakon bad, at de skulde hugge av ham haand og fot og siden la ham fare i pilgrimsfærd for sine og andres synder. Men hans fiender svarte, at de vilde ikke pine ham saaledes. Da bad han om den tyngre død: at bli stukket til bane, ikke hugget, — og vilde sone for den synd, at han selv hadde stukket ned en mand i attraa til hans hustru. Men de andre sa, at han skulde hugges. Der var bare ingen, som hadde lyst til at utføre verket. Men tilslut kom en mand, som het Sigurd og hadde været i Miklegard og derfor kaldtes Sigurd "græker", og sa sig villig til at hugge. Og da kom det for dagen, at det allikevel skulde bli Haakon Tordssons lod at falde for en mand, hans hustru Gudrun vilde ha. Ti Haakon sa til Sigurd græker: "Du er netop den mand jeg vilde vælge til verket; ti mot ingen som her er tilstede har jeg mindre skyld end mot dig. Jeg tok imot dig, da du som fattig mand kom ut til Island, og lot dig bo hos mig; men tre ganger fandt jeg dig i seng hos Gudrun, min hustru."

Mange blev dræpt sammen med Haakon. To brødre, som het Torstein og Snorre, gjorde sig rede til døden paa den vis, at de kjæmmet sit haar og tvættet sine hænder, som om de skulde gaa til gildesglæde. Snorre sa: "La mig bli dræpt først av os brødre; ti Torstein er slik, at han lettere end jeg kan tilgi eder, om han ser en bror bli dræpt." De andre talte om at fæste noget for øinene paa dem; men de svarte, at de trængte ikke baand for øinene — som tyver — og at de ofte hadde set vaaben.

Ved denne tid var Jon Loptsson død; paa Odde gaard sat hans søn Sæmund og hans unge fostersøn Snorre Sturlason. Og nu viste det sig straks, at Sæmund Jonsson var en langt usikrere mand end sin far. Da Haakon Tordssons drapsmænd søkte hans hjælp, fik de et halvveis løfte paa den, og først efterpaa gik det op for Sæmund, at deres brudd paa det forlik, hans far hadde fastsat, var en haan mot Jon Loptssons minde og dermed mot Sæmund selv. Han drog sig da ut av hele saken.

Men nordpaa blev det ved at være urolig. Stridigheterne endte med seier for Gudmund dyre. Hans fiender overfaldt ham paa hans gaard en høstnat, og kom langt; men da dagen randt, fik de et mis-syn, som med ett skræmte dem bort: i den tætte taake, som laa over dalen trodde de at skimte store flokker, som stimet frem mot dem fra alle sider, — men det var torvkasser og høistakksgjærder og aasdrag som svømmet i taaken.

Siden kom Gudmund helt ovenpaa; men det varte ikke længe før han godvillig gav slip paa sin store rnagt og søkte frelse for sin sjæl i klostret paa Tingeyrar. Der døde benediktinermunken Gudmund dyre i aaret 1212.

I Norge kong Sverres strid, paa Island den vilde kamp nordpaa, — det var de store hændelser i de aar Snorre Sturlason vokset op paa Odde gaard. Og hans fosterfars høie stilling førte med sig, at han fik et nært indblik i de vanskelige saker, nordlendingerne hadde at fare med.

Første gang han selv, som styrende høvding, kom op i stor strid, gjaldt det en særegen sak og en særegen mand. Det gjaldt kirkens frihet og biskop Gudmund av Holar, — presten Gudmund Areson, som hadde sittet hos hans far, da han døde, og som 16 aar senere hadde været gjest i Snorres bryllup. Det gjaldt kristendommens ret og magt i landet, mente Gudmund Areson selv.

1. Lasteskip.
  2. 10. august.