Snorre Sturlason og Sturlungerne - Sturla Tordsson

Snorre Sturlason og Sturlungerne

Sturla Tordsson

H. Aschehoug & co.

Oslo, 1922.

Sturla Tordsson er Snorre Sturlasons far. Han blev født i 1115 paa en gaard ved Breidefjord og fostret hos en smaabonde, som hadde lagt stor elsk paa barnet.

Sturlas farsætt var ikke meget kjendt i landet; men hans mor var en frændkone av biskop Ketil, og med farmoren, som stammet fra Snorre gode, en av Islands mægtigste mænd i Olav den helliges dager, var "Snorrungerne´s" godord eller høvdingdømme kommet ind i ætten. Tord, Sturlas far, er nævnt mellem de høvdinger som søkte at forlike Havlide Maarsson og Torgils Oddeson fra Stadarhol.

En sommer Sturla var paa Altinget beilet han til Ingebjørg, som kaldtes den veneste kvinde paa Island. Hun var en frændkone av Torgils Oddeson, tremenning til hans barn; hendes far var gode og bodde i Eyjafjord langt nordpaa. Han holdt Sturla for at være en dugelig mand og et godt høvdingemne og gav ham sin datter. Sturla fór nordover til bryllupet og 30 mænd med ham, mellem dem Torgils Oddeson.

Men venskapet mellem Sturla og hans hustrus frænder paa Stadarhol varet ikke længe. Sturla blev aarsaken til, at Stadarholsmændene mistet sin magt.

Skegge het en bonde, han hørte til i Sturlas tinglag. En sommer blev han uven med en arbeidskar han hadde, Odalrik, søn av en utenlandsk prest. Skegge trodde, at Odalriks følgekone hadde stjaalet noget lerred som var blit borte paa gaarden. Selv var hun nyss faret nordover til Saurbø for at samle mat-tang[1] og bodde i sauehusene nær tangstranden. Skegge vendte sig da til Odalrik og vilde at han skulde bære jern for hende og gjennem denne gudsdom vise, om hun var saa skyldløs som Odalrik sa. Da rømte Odalrik fra gaarden og fandt tilhold hos Odde, ældste søn av Torgils Oddeson. Siden hændte det, en gang om høsten da Odde og bonden Skegge var sammen paa et bygdemøte, at Odalrik kom ind og drev omkring paa gulvet; da han kom foran Skegge, drog han en øks frem under kappen og satte den i hodet paa bonden, saa den sank dypt i, og ropte: "Slik kan jeg bære jern!" Skegge løp op ved hugget, men satte sig straks ned igjen. Da sa Odde: "Dette er en ond hændelse." Skegge la til: "Men ikke langt fra det I kunde ønske." Og det er ikke fortalt om flere ord fra ham. Odalrik var løpet op i fjellet efter drapet og søkte nu østover.

Sturla tok eftermaalet efter Skegge, sin tingmand[2] og ven, og sa det var ilde, om stimænd skulde faa overfalde gode bønder. Til Odalrik spurtes i førstningen intet; men næste vinter over jul, mens folk drev og lekte paa Sturlas gaard, kom en nordlending, som fortalte, at i hans hjembygd mente folk, det maatte være gode lekere i vestbygderne, for derfra var en mand kommet, som var blit forgangsmand i lekene nordpaa. Sturla spurte hvad navn manden bar, og gjesten sa, at det var et underlig navn, baade hans og farens. "Het han Odalrik Gunnfardsson?" spurte Sturla. Og det var det rette navn. Om vaaren fór Sturla nordover og vilde vite mere. Av det han fik høre trodde han at skjønne, at Odde Torgilsson stod bak de mænd, som længe hadde berget Odalrik. Og nu blev venskapet mellem Sturla og Stadarhols-ætten noget fliset. Om sommeren tok Sturla saken frem paa Altinget; her fandt ingen mand sig tjent med at støtte Odalrik, og han blev gjort fredløs og rømte siden fra landet, og de som hadde hjulpet ham gav bøter for det paa Altinget. Dette var Sturlas første tingtrætte.

Da han kom hjem fra tinget, kjøpte han gaarden Hvam og flyttet nu dit; der fødtes, mange aar senere, hans søn Snorre.

Hvam ligger paa den store halvø, som fra øst skyter sig ut i havsbotnen Breidefjord; ved sjøen i nord bærer den Saurbøbygden, hvor Stadarhol staar, nær sjøen i syd Hvam; fjellmarken, som fylder det indre av halvøen, gjør det langt mellem gaarderne. I denne fjellmarken var det sagahelten Kjartan Olavsson hadde fundet døden, her var det Havlide Maarsson hadde søkt at ta sig frem til Stadarhol og møtte Torgils Oddeson og de høvdinger, som vilde vaake over freden, — mellem dem Sturlas far.

Gaarden hvor Snorre Sturlason er født ligger i dyp dal, lavt i frodig li, og paa østsiden av en aa, som skummer ned fra sneklædte fjell og ved Hvam bare har kort vei syd til dalmundingen og fjorden. Ved Hvams-elvens ós bodde i landnaamstiden Aud den dyptænkte; hun var kristen og reiste kors ute i marken i det hedenske land og vilde ikke ligge i uvigd jord, men i fjæren som vigsles av den renende sjø. Til selve Hvam kom i hedendommens sidste dager Torvald vidfarle og hans ven biskop Fridrek fra Saksland, og Torvald prædiket troen, mens husfruen var inde i hovet og blótet, og den ene hørte hvad den andre sa, og sveinen Skegge, som var søn paa gaarden, lo av dem begge.

Ved den tid Sturla Tordsson flyttet til Hvam, fór Torgils Oddeson nordover og gav sig i kloster hos munkerne paa Tingeyrar, ikke langt fra Breidabolstad, hvor Havlide Maarsson, engang hans uven, men senere hans ven, hadde bodd. Hans sønner overtok nu hans godord og hans gaard. Vinteren efter gik der stor sykdom; da døde Odde, den ældste av sønnerne, og det syntes et stort tap; ti Odde var en mand med godt vett og mere maalsnill end de fleste; han var prestvigd, og Sæmund frode hadde fostret ham. Utpaa vaaren, efter Oddes død, blev ogsaa Torgils, hans far, syk og døde; det var i 1151.

Den nye mand paa Stadarhol blev Oddes yngre bror Einar Torgilsson. Han var en mægtig høvding; ti han havde mange støtter, frænder og maager og de venner hans far hadde vundet sig. Det skortet ham ikke paa fremfærd og vaagemod; men han var ingen lovmand, han læspet og var meget nærsynt. Einar fik det ord paa sig, at han ikke holdt sig for god til at hjælpe tyver og ugjerningsmænd, om det høvet ham, — folk av skræmmelig ætt, Geir, søn av Torgerdlyge-kjærring, som gik gaardimellom og tigget, Vidkunn, søn av Galman og Stutt- Lina, og Tore, som kaldtes "den trollkyndige". Disse mennesker gjorde ugagnsverk i bygden og folk fik verge sig som de kunde. Snart blev det sagt, at det var andet til bygdestyre, da Einars far sat paa Stadarhol. Og somme søkte sig eiendom andetsteds, hvor de trodde det var større vón om støtte.

Det var en vinter, at Sturla Tordssons maag Torvard, en bror av hans hustru Ingebjørg og som hun en tremenning til Einar paa Stadarhol, var gjest i Hvam. Torvard var meget sammen med sin frændkone Yngvild, Einars søster. Hun hadde været gift, men kunde ikke elske sin mand, og det hadde været smaat med samlivet mellem dem. Tilslut var manden faret utenlands og sydover i pilgrimsfærd og var død paa færden. Yngvild, enken, bodde nu i Sælingsdal øst for Hvam, paa gaarden Tunga; der er utsyn sydover til fjellknauserne hvor Aud den dyptænkte satte sine kors, og til Hvamsfjorden og de hvite fjellpigger tværs over fjorden.

Yngvild og Torvard, hendes frænde, møttes ofte ved den varme laug i Sælingsdal, kilden hvor Kjartan Olavsson saa mangen gang hadde møtt Gudrun, sin elskede, i deres lykkes dager. Det hændte en gang da Torvard skulde ride fra laugen og tilbake til sin søster og maag i Hvam, at han faldt av hesten og fik en saarskade i foten og blev mødig av blodraset. De fór da til Tunga med ham, og han blev efter der, og Yngvild bandt om foten. Torvard holdt nu længe til paa Tunga, og om vaaren var han skiftevis der og i Hvam hos Sturla, sin maag. Det ord kom ut, at Torvard og Yngvild hadde mere at tale om, sig imellom, end andre folk; men deres venner negtet det, og kunde synes at ha nogen ret. Ti Torvard var 17 vintrer gammel, Yngvild meget ældre; og om kristen lov skulde tages paa ordet, var de for nære frænder til at gifte sig med hverandre.

Utpaa vaaren — dette var i 1157 — fór Torvard hjem til Eyjafjord, hvor hans ætt var. Ogsaa Yngvild flyttet fra Tunga, men ikke langt, bare til en gaard længer vest, paa utsiden av halvøen hvor Hvam ligger. Der lot hun indrede et sovehus for sig og var der lange stunder. Hun hadde en fotskade om sommeren og kunde litet føre tilsyn med hussyslerne. Tidlig paa høsten kom en kone fra Eyjafjord dit til gaarden og hadde ikke været der længe, før hun fødte et barn. Som far til barnet nævnte hun en nordlendsk mand, og om en tid fór hun nordover igjen og hadde barnet med. Men ikke desto mindre hadde folk sin mistanke ute og talte saa ymse om forholdet mellem Torvard og Yngvild, og mente at barnet nok kunde være deres barn.

Da Einar Torgilsson paa Stadarhol fik høre den tale som gik om hans søster Yngvild, tok han sig nær av den og søkte Torvard og bad ham sie sandheden om saken. Men fra Torvard kom det svar, at han negtet alt. Da sommeren kom, gik saken til jernbyrd paa Altinget. Biskop Kløng skulde vaake over jernbyrden og skjønne om utfaldet av den.

Kløng var en frænde av Yngvild Torgilsdatter og Einar Torgilsson. Han var biskop av Skaalaholt, den andre efter Torlak Runolvsson. Erkebiskop Aaskel av Lund hadde git ham vigselen, i 1152; men samme aar hadde nordmændene faat sin egen erkebiskop i Nidaros, og nu lød de islandske biskoper under ham. Kløng var en mand i 50-aarene, vakker og maalsnill, en god lærdomsmand og skald, sine venners ven og en almissegod mand mot fattigfolk. Det blev sagt om biskopen, at han var haard mot sig selv i nattevaak og faster og at han ofte gik barføtt i sne og frost om nætterne. Men paa samme tid syntes han en glad og livlig mand og var meget skjemtsom i sine ord. Som ung svein hadde han gaat i skole hos biskop Jon, som var den første biskop i Holar, og hadde havt utenlandske prester til at lære sig. Der var det hændt ham den skam, at biskop Jon var kommet over ham, mens han læste i en versbok av mester Ovidius, som heter de arte amatoria; men i den bok taler mester Ovidius om kvinders kjærlighet og lærer hvorledes man skal beile til dem og faa sin vilje. Da hadde biskop Jon forbudt ham boken og sagt at mandens natur var mere end nok vendt til kjødelig elsk, om han ikke ogsaa tændte den med urene og syndige dikt. Men siden var alt gaat vel for Kløng; ingen kunde skrive vakrere i bok end han, og i den idræt hadde han faat mange læresveiner, som det endnu kunde sees paa de mange fagre bøker ved Holar bispesæte. En god prest var han blit og hadde prædiket meget i Holarkirken under biskop Ketil. Straks han selv fik bispestolen i Skaalaholt, bygget han en ny og vakker kirke der; tømmeret hadde han latt hugge i Norge, og det førtes ut paa to skibe. For denne kirke lot biskopen skrive nye messebøker og gav en guldkalk prydet med kostelige Stener til alteret, og paa kirkens vigselsdag holdt han dagverd for mange hundrede gjester og lot alle værdighetsmænd fare hjem med store gaver.

Biskop Kløng stod nu hos, mens gloende jern blev baaret for Torvard. Det var en nordlendsk mand, Grim, som bar jernet paa hans vegne. Straks han det hadde gjort, blev haanden bundet, og tre dager efter, da den blev løst igjen, var det biskopens dom at jernbyrden var gaat vel. Og da utfaldet var blit dette, vendte han sin avgjørelse dit, at Einar Torgilsson skulde gi bøter, fordi han hadde reist denne sak mot Torvard. Einar kunde paa et vis være noksaa vel tjent med utfaldet; kanske vilde det nu bli mere stilt om hans søster Yngvild. Samme sommer — 1158 — gjorde Torvard sig rede til at fare utenlands fra Eyjafjord. Og ved denne tid overdrog Yngvild Torgilsdatter alle sine indtægter, og søksmaal og værn i alle sine saker, til Torvards maag, Sturla i Hvam, som om han var hendes rette værge. Selv fór hun lønlig nordover til Eyjafjord og hadde skaaret sit haar og bar mandsklæder og hadde en mand i følge med sig.

Eyjafjord gaar miledypt ind i fjellheimen, midt paa nordkysten av Island. Paa en strand vest for fjorden gav Yngvild sig til at vente; og en dag saa hun, at seilene blev firet paa et kjøpmandsskib, som kom seilende utefter, og at en baat blev sat ut. Snart efter stod hun i skibet hos Torvard. Seilene kom op igjen, og saa bar det nordover mot fjordgapet og havet. En tid senere spurtes det, at baade Yngvild og Torvard var i Norge, at Torvard var hos kong Inge Haraldsson, og at kongens ven, og alle islendingers ven, Gregorius Dagsson hadde tat Yngvild i sin varetægt.

Nu reiste sig paany den tale, at barnet som var født hos Yngvild Torgilsdatter, var hendes og Torvards barn, og det blev sagt at det ikke kunde gaat ret til i jernbyrden; og det med blev sagt, at Torvards søster Ingebjørg i Hvam og Sturla, hans maag, hadde raadet ham i disse saker.

Einar Torgilsson syntes, at det stod værre til end nogen gang; han var dømt til at gi bøter for sin mistro, og nu mistrodde alle. Einar hørte paa folks tale og vendte alt sit fiendskap mot Sturla i Hvam; visst hadde Sturla hjulpet hans søster Yngvild, men ikke til hæderlige kaar, og ham selv hadde han ledet ind i skam og skade. Næste sommer tok Einar saken frem paa Altinget. Han sa, at det var Sturla som hadde raadet Torvard til at kalde en anden mand barnfar, hvor Torvard selv var det; at føre slik usandhet til jernbyrd kaldte Einar kristendoms-spilde. Han vilde ha Sturla dømt, ikke til skoggang, men til den slags fredløshet, som senere er kaldt "den ringere fredløshet"; det var eiendomstap og 3 aars fravær fra landet.

Sturla tilbød ed paa, at han ikke hadde været med i Torvards raad. Einar sa: "Kan du faa 12 mænd til at sande din ed med dig, skal jeg ikke holde frem med denne sak." Men da Sturla gik til ed, gav han eden det indhold, at han ikke hadde raadet Torvard til usandhet om farskapet. Einar vilde, at han skulde gjøre eden videre og føre den dit, at han ikke engang hadde visst om Torvards raad. Da sa Sturla: "Jeg trodde ikke, jeg skulde bli fredløs for at tie stille om en mands uheld, naar manden var min maag og ingen spurte mig." Einar sa, at nu kunde folk høre, om Sturla hadde kjendt til Torvards usandhet eller ikke. Og den tale la sig paa saken, at han nok hadde kjendt til den; om forlik mellem ham og Einar var der ikke spørsmaal længer, og søksmaalet kom tilbake til retten. Da reiste Sturla motsak mot Einar, fordi han hadde brutt mot biskop Kløngs dom paa forrige Alting og ikke til fastsat tid utredet boten han skulde gi for al ha nødet sakløs mand til jernbyrd. Nu var det nok saa, at manden — Torvard — ikke syntes saa sakløs længer; men allikevel skulde boten været utredet. Og saa endte det med, at begge høvdinger blev dømt til den ringere fredløshet.

Efter tingløsningen red de begge hjem; og den sommer gjorde ingen av dem tegn til at følge dommen og fare bort fra landet. Men Einar red sydover gjennem fjellmarken og vilde holde féransdom[3] i Hvam, og straks Hvam-Sturla hørte det, red han nordover og vilde gjøre gjengjæld paa Stadarhol. Saa holdt begge høvdingerne féransdom, den ene hos den andre; men ingen av dem kunde sætte dommen i verk.

Sommeren 1160 red de begge til Altinget; men Einar vendte paa veien sydover, fór op til Hvam og kom der om natten. Da sa Einar: "Nu vilde jeg gjeme, at vi skulde ilde godt i Hvam denne nat, saa de kan mindes, at vi har været her." De fleste av hans mænd var ogsaa slike som ikke raadet meget fra i dette. Da de kom til Hvam, førte de alle folkene ind i kirken, ryddet godset bort og brændte hele gaarden. Siden red Einar til tinget. Da Sturla fik høre de nye tidender, sa han, at denne ene nat idetmindste hadde Einar ildet ulastelig. Folk vilde nu ha forlik mellem høvdingerne. Biskop Kløng blev bedt om at dømme i saken, og baade Einar og Sturla sa sig villige til at følge hans dom. Men Sturla mistrodde allikevel biskopen, ikke saa meget fordi Kløng var Einars frænde — frændskapet hadde jo ikke hindret ham, dengang han skjønte om jernbyrden og la bøter paa Einar; værre var det at biskopen, slik folk nu tænkte og talte om jembyrdssaken, kunde ha uvilje mot Sturla. Og derfor krævet Sturla en dyr ed av Kløng, paa at han skulde gjøre samme ret til begge sider. Et slikt krav var ikke hædrende for den mand, det blev reist til; men for fredens skyld gik biskopen med paa det. Et stævne blev holdt paa kirkegaarden ved Tingvallakirken, og her fældte Kløng sin kjendelse. Sturla skulde ha sit røvede gods tilbake og faa bøter for branden i Hvam, men med fradrag av bøter, han selv skulde gi til Einar for brøde mot ham, og fradraget var saa stort, at vindingen blev liten for Sturla. Straks biskopen hadde sagt frem dommen, lot han den følge av eden, Sturla hadde fordret. Da sa Sturla: "Jeg agter biskopens ed saa høit som en paaskemesse; slikt kan jeg ikke værdsætte i penger; det er mig bare til hæder; men folk flest vil vel sie, at selve utredslerne er smaa og kjendelsen ikke gavmild av sig."

Siden fór folk hjem fra tinget, og høvdingerne var nu forlikt at kalde. Einar rettet paa de fleste av ranene i Hvam, men ikke fuldt ut. Sturla bygget sig nye hus om sommeren, og før vinternætterne stod gaarden der igjen, og var ikke daarligere end før. Ingebjørg, hans hustru — Torvards søster — blev syk og døde, før saken mellem Sturla og Einar var ført til ende.

Nogen aar senere blev Sturla gift for anden gang. Den nye husfrue i Hvam het Gudny Bødvarsdatter. Hun var ættet fra den store skald Markus Skeggeson, lovsigemand ved aar 1100, og fra en endnu større skald, Egil Skallagrimsson; og hun er mor til Snorre Sturlason. — Gudny var meget yngre end sin mand og overlevet ham i 38 aar.

Med Yngvild Torgilsdatter og Sturlas maag Torvard gik det saa, at de aldrig blev gift, endda barnet som var født hos Yngvild nu kaldtes deres barn. De kom begge tilbake fra Norge, Torvard fik en anden til hustru, og hadde mange barn med hende, og med andre kvinder ogsaa; én av hans døtre blev gift med en dattersøn av Sigurd slembedjakn. Men med Yngvild gik det saa underlig, at hun blev gift med biskop Kløng, som engang hadde vaaket over jernbyrden for Torvard og hende, — og det endda han var en like nær frænde av hende som Torvard var[4].

Mellem Sturla i Hvam og Einar Torgilsson paa Stadarhol vilde forholdet ikke bedre sig. Meget hændte i Breidefjordsbygdeme, som satte skille mellem høvdingerne, og baade stort og smaat er fortalt om det.

Med sin første hustru, som var enke da hun blev gift i Hvam, hadde Sturla faat en stesøn, som het Einar og kaldtes Ingebjørgsson, efter moren. Mellem ham og Stadarhols-Einar blev det stort uvenskap. Først trættet de om retten til at holde sauer paa nogen fjordøer nord for Stadarhol, og fór i denne trætte voldsomt frem, Einar Ingebjørgsson mot sauerne, som hørte hans navne til, Stadarhols-Einar baade mot folk og fæ. Siden gjaldt trætten en mand som het Sigurd kjærringnæse og var tingmand[5] hos Einar Torgilsson. Einar Ingebjørgsson hadde bundet sin hest ved Sigurds dør og staat i hans stue og talt venlig med hans vakre følgekone, mens manden selv var utenfor og likte sig daarlig og tilslut fik den tanke at ta bitslet av Einars hest, saa den løp sin vei. Da var Einar kommet ut og hadde spurt hvad meningen var med dette, og Sigurd kjærringnæse hadde været storordet og hadde sagt, at Einar høvet vel til at løpe omkring og jage efter hesten sin. Saa hadde Einar git ham et slag med øksehammeren og spurt om han vilde ha ett til, og siden var Sigurd løpet til Stadarhols-Einar, sin høvding.

I slike saker støttet Hvam-Sturla sin stesøn Einar Ingebjørgsson; men ogsaa andet blev til uvenskap mellem Sturla og Einar Torgilsson. En høst kom en gammel prest, som het Torgrim, til Hvam og fortalte Sturla, at han hadde været paa Stadarhol; men der hadde en av huskarlerne tat Aalov, hans kone, fra ham og sagt at det aldrig skulde hænde mer, at en gammel mand flekket saa vén en kvinde, og hadde ogsaa tat hans hest, som het Maane og var bedre end hester flest. Sturla sa, at til slikt krævdes ikke meget manddom, og at Einar Torgilsson gjorde ilde, nu som før, naar han støttet ugjerningsmænd og bandt sin hæder til deres sak. Denne høst kom nogen skibbruddsmænd, som hadde mistet alt sit, og bad Sturla om hjælp og fik være i Hvam om vinteren. Til takk fór en av dem i Sturlas erende til Stadarhol og saaret den mand, som hadde tat Torgrim prests kone og hest. Og efter dette fór konen bort fra Stadarhol og kom til Hvam, og siden sa Sturla til Torgrim, at nu fik han se efter hesten sin ogsaa. Presten fór da nordover til Saurbøbygden og sat og ventet til han fik tat hesten i en snebyge.

Det tok til at bli urolig paa Island, og ikke bare ved Breidefjord. Sommeren 1163 hadde der staat en kamp med stener i selve lagretten paa Altinget. Der var Sturlas maag Torvard blit saaret og en prest dræpt, og saa har sandordede mænd sagt, at folk kastet med stener, som de efter kampen knapt orket at løfte. Da hadde nogen villet, at Altinget skulde sitte sammen ut over tiden; men Torvards far hadde sagt, at der ikke var mening i at lægge en slik byrde og skade paa folk, det var desuten den allervisseste vei til mere ufred. Og alle høvdingerne hadde fulgt hans raad og var faret hjem.

Hvamm i Vatnsdalr. Illustrasjon av W.G. Collingwood, (1854-1932). Kilde: A Pilgrimage to the Saga-Steads of Iceland, 1899.

Sommeren 1170, mens Sturla og Einar Torgilsson var paa Altinget, fik de bud om, at hjemme hadde en kamp staat mellem Stadarholsfolkene og Einar lngebjørgsson, Sturlas stesøn. Flere mænd var dræpt, Einar var haardt saaret og paa skjold baaret ut av kampen og flyttet hjem til den ypperlige læge Helge prest, som i denne tid blev søkt av mange.

Nu blev det stort opstyr paa Altinget, og høvdingerne drog flokker sammen. Og det faldt sig saa ilde, at landets to biskoper kom paa hver sin side. Biskop Kløng var hos Einar Torgilsson; men biskop Brand av Holar støttet Hvam-Sturla; biskopen var Sturlas frænde. Men tilslut blev forlik fastsat, og Kløng skulde raade for vilkaarene sammen med Bødvar, som var far til Sturlas hustru Gudny. De dømte nu i saken; men Sturla fandt dommen skakk og unyttig og fulgte den ikke. Om vinteren lot han bygge et virke om husene i Hvam og sat med stor flokk. Ogsaa paa Stadarhol var der mange folk; de kjendte sig fuldt trygge mot en jævnsterk flokk, og mente at de nok kunde vinde paa sine uvenner, om de saa skulde møte dem med halv styrke av deres. Der kom mange ord, men ingen kamp.

Sommeren 1171 blev det nyt forlik paa Altinget; Sturla skulde bøte fordi han ikke hadde holdt det forrige forlik, og ellers skulde kjendelsen fra fjoraaret staa ved magt. Denne sommer var Torvard, bror av Sturlas første hustru, igjen paa Altinget. Han sa, at hans søstersøn Einar Ingebjørgsson gjorde sig til en tulling, slik han lot sig bruke til at gaa foran og være eggingsmand der vestpaa, og vilde ikke høre andet, end at Einar skulde fare nordover med ham. Og saa blev det. Einar fór siden til Norge og var hos kong Magnus Erlingsson og hadde et godt navn der, men faldt paa Ilevollerne imot kong Sverre.

Heller ikke denne gang var Sturla tilsinds at holde forliket. Ingjald paa Skarvstad, som var gift med hans datter, hadde med haandslag staat inde for at han skulde gi de bøter, som var fastsat; men nu fik heller ikke Ingjald lov til at utrede noget, og baade han og Sturla kunde da vente sig, at Stadarholsfolkene vilde hente godset selv. Sturla bad Ingjald flytte til Hvam; men det vilde han ikke. Søndagen i vinternætterne kom han dit til messe. Da sa Sturla: "Jeg vilde gjerne kjøpe til slagt nogen av alle saubokkerne dine; det tykkes mig litet varsomt, at du farer med saa mange saubokker, ti jeg har spurt at Saurbøingerne jævnlig lover ondt over dig og dit gods." Men Ingjald vilde ha sit fé og svarte ikke Sturla og vendte sig fra ham.

Dette var søndag; paa tirsdagen hændte ting, som gav Sturla den tanke, at ikke alt var trygt i grannelaget. Efter kveldsverden sa han til Gudny husfrue, at folk skulde slaa ringlek; og det gjorde de. Sturla sa, at de skulde se ut av og til og høre godt efter; ti det var slilt veir og let at høre. Det blev vaaket til midnat eller mere; men ingen merket at noget var paa færde.

Men samme nat red Einar Torgilsson med 14—15 mand i følge op i fjellmarken og videre sydover gjennem Sælingsdal, saa vestover forbi Hvam til grannegaarden Skarvstad, hvor Ingjald bodde, Sturlas maag. Ingen var vaaken paa gaarden; de løste kyrene som stod paa fjøset og tok sauerne ut av sauehusene og drev hele bølingen med sig, og fór utenom Hvam og kom ved daggry op i Sælingsdal.

Ved denne tid stod en kone op paa Skarvstad og vilde gaa til bøn-huset, som fandtes der paa gaarden. Da hørte hun, at det rautet fra fjøset. Men da hun kom ind der, saa hun at alle nautene var borte, — saa nær som en eneste kvige, og den var det som stod og rautet. Straks efter var Ingjald og to mænd med ham paa vei til Hvam, til Sturla.

Sturla var staat op, straks det lyste av dag, og var gaat til sine høistakker. Det hadde været en vaat sommer, og høiet stod ute og spildtes for folk; men nu var det nordenvind og frost, og Sturla og hans huskarler nyttet veiret. De saa, at tre mænd kom ridende søndenfra, og da de kom ind paa tunvollen kjendte de dem. Da sa Sturla: "Idag synes jeg Ingjald, min maag, ser ut som om han vilde sælge mig saubokkeme."

Ingjald kom og fortalte om ranet. Sturla svarte ikke og gik tiende ind og bort til sengstokken og tok skjold og øks. Gudny husfrue var vaagnet og spurte, hvad nye tidender der var. Sturla svarte: "Endnu er det ikke andre, end at Einar Torgilsson har ranet alt gangendefé fra Ingjald." Saa løp han ut av døren. Gudny sprang straks op av sengelukket og frem paa gulvet og ropte: "Op nu, alle mand! Sturla har tat sine vaaben og er gaat bort, og de har ranet fra Ingjald."

Folkene kom sig i klæderne og rustet sig, men i hast. Da de fór avsted, var det bare to av dem som hadde spyd, ellers bar de øks, og av hester fik de ikke flere, end at det var to mand om hver. Og ikke var de mange selv heller, bare 19 alt i alt, for somme av heimemændene var faret bort fra gaarden ved denne tid. De kom nu saa langt, at de fik se Stadarhols-Einar og hans flokk oppe i Sælingsdal. Da sa Sturla, at de skulde holde økseskafterne varme, saa det ikke la sig is paa dem; og han bad dem være dugelige mænd og sa, at nu var det ett av to at vælge mellem, stor hæder eller bane for gode drenger.

Einar og hans mænd saa at folk red efter dem. Da vilde én av dem, at de skulde la ungféet bli efter og bare drive med sig den buskap som var villigere til at gaa. Men andre sa, at de trængte ikke at være saa varsomme, for det var ikke store flokken som red efter dem. Da sa Olav Klakkason: "Jeg er en skarpsynt mand, og jeg tror at se, at de fleste av dem rider to paa én hest." Men Einar Torgilsson vilde ikke gi sig. "Vi skal holde paa hvert lam, saa længe det kan gaa," sa han. Men hele tiden gik det sent med dem; buféet var heimfúst, og Sturla halet godt indpaa dem. Tilslut kom de op i snedriver, og da blev det for alvor ilde.

Paa Sælingsdalsheien, en smal ryg som skiller mellem Sælingsdal og Stadarholsdalen, Einars bygd, kom det til kamp mellem flokkerne. Det første som hændte var at Olav Klakkason saaret Ingjald, Sturlas maag, til bane. Men snart efter fik Olav selv ulivssaar, et spyd kom i siden paa Einar, saa han mistet meget blod, og rundt omkring sank hans mænd for huggene. Da ropte Einar til Svein, en frillesøn av Hvam-Sturla: "Vi vilde gjerne at du skulde gi os fred, ti du har jævnlig søkt at gjøre det bedre mellem osl" Men Svein svarte: "Min far raader for freden." Da satte Einar sig ned, for blodfaldet hadde gjort ham mødig. Sturla bad sine fiender lægge vaabnene fra sig; men det vilde de ikke. Allikevel sa Sturla: "Fred skal I faa." Siden skiltes flokkerne; Sturla fór hjem og førte Ingjalds lik og hans buskap med sig. Den vinter sat baade han og Einar paa sine gaarder, og det var alle mænds dom, at kampen oppe paa heien hadde skiftet hæderen mellem høvdingerne og git den til Sturla. Paa næste Alting la Sturla og Einar sin sak i hændeme paa to av landets andre goder. Den ene av dem var Jon Loptsson fra Odde i Sunnlendinga-fjerdingen, Islands mægtigste høvding i de dager, Sæmund frodes sønnesøn. Som Sturla stod der nu, med stort navn efterat han hadde ydmyget sin fiende, kunde han vente en bedre kjendelse end han før hadde faat i sine saker. Og Jon var saa klok, at han fældte en varsom dom; et forlik, som kunde holde, var det han vilde skape.

Fra nu av er det litet sagt om Einar Torgilsson.Sturla vendte sig mot andre, mænd som bodde fjernere. Altid blev det talt om ham viden om.

I Hitardal, syd for Hvamsfjorden og nærmere Faksafjord, den sydlige av de to havsbotneme paa Islands vestkyst, bodde goden Torleiv "beiskalde". Hos ham var i 1148 hændt den ulykke, som er kaldt den største paa Island, at en herjende ild var kommet op natten efter Mikaelsmesse og at biskop Magnus av Skaalaholt, Kløngs formand, var brændt inde, og sammen med ham 72 andre. Torleiv var en hæderlig mand; da striden mellem Einar Torgilsson og Sturla tok til, hadde han støttet Einar, men like fuldt holdt ham tilbake en gang han stod med overmagt og vilde slaa ned sin fiende.

Det var trætte mellem høvdingernes tingmænd, som førte til uvenskap mellem dem selv. Det endte med, at Torleiv samlet folk og fór nordover og vilde stævne for retten en mand Sturla holdt sin haand over. Einar Torgilsson blev med i hans følge, og da hadde han mere end 300 mand. Da de kom til Hvam med stævningen, sa Sturla, at Torleiv altid hadde store saker for sig, om end ingenting kunde jævnføres med det at han brændte inde biskop Magnus, men selv blev draget graatende ut av ilden. Torleiv sa: "For ingen har den hændelse kjendtes haardere end for mig; men endnu er du og jeg ikke kommet dit hvor vi faar vite, om den av os, som er like sæl med altsammen, staar sig bedst. Ikke mindes du nu, at du vilde blit dræpt ved gaarden din som en ræv ved hulen sin, om ikke jeg hadde staat i veien for det. Men det er mit haap, at færre skal gaa hovedløse frem paa domsdagen for min skyld end for din, der du staar og ler av dine ugjerninger."

Noget senere fór en stor sykdom over bygderne. En kveld kom en "sumrung" — en som stryker omkring om sommeren — til Hvam, og Sturla gav sig i prat med ham. "Var du i Hitardal?" spurte høvdingen. "Ja," sa færdemanden. "Hvordan hadde Torleiv det?" spurte Sturla. "Som vel er, hadde han det godt," sa manden."Ja," sa Sturla, "det kan jeg tro; ti det er vel saa, at alle kvaler skal være opspart for ham — til andre heimen." Med dette skiltes de, og næste morgen fór færdemanden videre og vestover. Henimot vinter kom han tilbake til Hvam, hvor Sturla nu laa syk, og snart efter var han sydpaa i Hitardal igjen. Torleiv hadde lyst til at fritte efter nyt. "Er du kommet fra Vestfjorderne?" spurte han. Færdemanden sa ja. Torleiv spurte: "Hvordan er aaringen der borte?" Manden svarte, at aaringen var god; "men det gaar stor sykdom der." "Hvordan hadde Sturla bonde det?" spurte Torleiv. "Han hadde det vel, da jeg fór vestover," sa manden; "men han laa nu da jeg kom vestenfra og var meget tat av sykdommen." "Det kan jeg tro," sa Torleiv; "han har det nok ilde nu; men dobbelt saa ondt vil han faa det siden."

Meget hændte, som øket uvenskapet mellem høvdingerne. Men alt gik vel for Sturla, indtil Jon Loptsson, høvdingen fremfor alle andre, fik stanset ham.

For Jon Loptssons magt og kloke raad var det vanlig at alle bøiet sig. Sit gode skjøn og sin trygge ro brukte han netop ved denne tid til at rette paa en stor skade.

Nord i Vatsfjord bodde goden Paal Tordsson, en uvanlig vakker og dugelig mand, dattersøn av Havlide Maarsson, og søn av Tord Vatsfirding, som fik høre saa stygge viser i bryllupet paa Reykjaholar. Paal bortførte en høibyrdig og vakker og i alle maater merkelig kvinde, som het Hallgerd og var gift med presten Olav Sølveson paa Helgafell, en mand av høvdingætt. Paal hadde lang vei nordfra, først gjennem fjellmark, siden over hele Breidefjord. Han kom frem om natten og gik straks ind i skaalen og tok Hallgerd op av sengen og bar hende ut, mens hans mænd holdt Olav prest fast. Dette spurtes viden om, og alle fandt Paals færd meget usømmelig.

Om sommeren, paa Altinget, blev Jon Loptssons hjælp søkt i denne sak. Han var en god ven av Olav prest og en frænde av Hallgerd, hans hustru. Ved denne tid stod hans ry paa sit høieste, og alle store saker blev skutt hen til ham. Straks Olav hadde fortalt ham om sin uhæder, sa han, at visst var dette en stor usømmelighet og voldsomhet, og lovet sin hjælp. Men vanskeligheten var den, at Hallgerd var faret noksaa godvillig bort med Paal fra Vatsfjord. Jon Loptsson valgte den bedste utvei; han lot Hallgerd kalde til sig til en samtale, — hun var selv tilstede paa tinget, sammen med Paal. Men Jon brukte ikke haarde ord; han søkte bare at vise Hallgerd, hvor ilde dette sømmet sig, og bad hende vende sin hug bort fra et slikt uraad. "Det har længe været vel mellem os," sa han, "og jeg vilde gjerne at du skulde komme til rette med din husbond. Selv om du synes det er stor forskjel paa de to mænd, — større er allikevel det ansvar som følger saken; det som her er hændt vil faa et ondt utfald; og det sømmer sig bedre for dig, at du selv villig viker bort fra dette raad, end at andre skal nøde dig til at skilles fra det; ti jeg tror ikke du kan vente lang glæde av dette. For denne gang vil jeg ikke trænge mere ind paa dig; jeg sier dig bare hvad som staar paa spil. Men om du agter paa mine ord og farer hjem med din husbond av egen vilje, da er alting godt. Og det vil jeg love dig, om du nu gjør efter mit ønske, at jeg helt ut skal være dig til hjælp, om du nogen gang trænger hjælp av mig. Men vil du ikke, kan du aldrig vente støtte hos mig." Hallgerd svarte: "Da vælger jeg at finde dig, hvor venner er til huse." Siden bad Jon, at Olav prest skulde ta sin hustru tilbake; og saa forliktes saken. Litt senere drømte Paal fra Vatsfjord, at han var klædt i en skinnende linkjortel. Og straks efter druknet han i Isafjord, nær sin gaard, og nogen andre mænd med ham; og da blev drømmen tydet saa, at linkjortelen var de store, hvite bølger, som væltet over ham. Dette hændte i 1175.

Det varet ikke længe, før Hallgerd, Olav prests hustru, fik bruk for den hjælp Jon Loptsson hadde lovet hende. Og denne sak var det, som første gang voldte uvenskap mellem ham og Hvam-Sturla. Sturlas frillesøn Svein ranet en datter av Hallgerd, og derav randt stor ufred. Hallgerd vendte sig nu til Jon og mindet ham om hans tilsagn. Han sa, at det hadde hun ret til; og siden sendte han sin søn Sæmund og nogen mænd med ham nordover til Hvam. Torleiv beiskalde i Hitardal og Einar Torgilsson fra Stadarhol sluttet sig til, før Sæmund naadde frem, saa flokken blev stor. Da Sturla drog kjendsel paa følget, ropte han: "Er Sæmund der?" En mand svarte: "Jeg tror nok, du har mig her." Sturla sa: "Du er vel en altfor vettig mand, Sæmund, til ikke at vite, om det er dig eller en anden?"

Siden stævnet komme-mændene Svein Sturlason for retten. Hele denne sak kom under Jon Loptssons dom paa tinget; han raadet som han vilde, og de fleste likte hans raad.

Næste gang blev det værre for Hvam-Sturla at møte ham. Det var i den sak som endte med, at Snorre, Sturlas søn, blev sendt til Odde for at fostres hos Jon Loptsson.

I Reykjaholt, høit mot nordvest i Sunnlendingafjerdingen, tæt op mot Vestfirdingafjerdingen, bodde presten og goden Paal Sølveson. Paal prest i Reykjaholt hadde en datter som het Torlaug; hun blev meget rikt gift, men da hendes mand var av langt ringere byrd, fik han kjøpe hende dyrt. I gaver til Paal prest og til kirken i Reykjaholt maatte han gi like meget, som han selv fik i medgift med sin hustru, og halvdelen av sit gods skulde han overgi til hende.

Paal prests datter Torlaug vilde gjerne fare i pilgrimsfærd til Rom. Hendes husbond hadde liten lyst til at bytte sine gode dager med farende mands kaar; men for den kjærlighet han bar til sin hustru blev han med. De var en vinter i Trondhjem og en anden i Bjørgvin. Siden, i 1176 — samme aar som Sverre Sigurdsson kom til Norge — fór de sydover. Efter en tid kom en islendsk prest fra pilgrimsfærd og fortalte at han hadde møtt Torlaug paa vei til Romaborg; men hun var alene, for hendes mand var død i Luccaborg, og hun hadde det noksaa snaut med penger og var syk.

Ved den tid dette spurtes nordpaa, døde et litet barn, som Torlaug og hendes mand hadde latt efter i Norge. Da var Torlaug i live, — saa meget var visst, for snart kom endnu en pilgrim hjem og hadde møtt hende. Men dette var sidste gang noget spurtes til Torlaug. Nu blev det tale om arven efter hende og hendes mand. Hendes far, Paal prest, vilde ha det hele, ikke bare den halvdel Torlaug hadde eiet. Han kaldte hendes lille søn, som var død i Norge, arving efter sin far, men Torlaug arving efter sønnen og sig selv arving efter Torlaug, sin datter.

Der var andre — frænder av Torlaugs mand — som ogsaa reiste krav og vilde ha del i arven. I denne sak blev Hvam-Sturla blandet ind; ti den mand, som først og fremst yppet trætte om arven, stod ham nær: det var Bødvar, far til hans hustru.

Paa Altinget, sommeren 1179, blev det talt om saken. Bødvar negtet at Paal prest hadde ret til mere av arven end den halvdel, hans datter hadde eiet i fællesboet; men for fredens skyld vilde han like fuldt indrømme ham to tredjedeler av hele boet. Jon Loptsson blev valgt til at dømme mellem Paal og Bødvar; han gav Paal ret, men vilde at han like fuldt, for fredens skyld, skulde avstaa fra en del penger, — én tolvtedel av den samlede arv. Paal var villig; men Bødvar likte ikke avgjørelsen. Han hadde om vaaren uten videre slaat sig ned paa gaarden Tunga, hvor Torlaug Paalsdatter og hendes mand hadde bodd, hit vendte han nu tilbake og her blev han rolig sittende.

Gaarden Tunga, som senere er kaldt Deildartunga, "tvistens Tunga", ligger i samme dal som Reykjaholt. Utpaa vaaren 1180 blev det livlig i dalen. Mange mægtige mænd samlet sig i Reykjaholt, omkring Paal prest, mellem dem biskop Brand av Holar, Hvam-Sturlas frænde; men Hvam-Sturla selv var paa Tunga, hos Bodvar, sin hustrus far, og stod helt paa hans side.

En dag fór Reykhyltingerne til Tunga og skulde stævne Bodvar for retten. De fandt et virke reist omkring gaarden og mange mænd indenfor. Nogen av Bødvars folk vilde bære vaaben paa komme-mændene; men Sturla fra Hvam sa, at dette var uraad, saa stor styrke som de andre hadde. Han sa, at det var bedre at sende dem like mange motstævninger, som de selv hadde stævninger at fare med, og vælge til paaskudd alt som bare kunde falde en ind. Saa stævnet de hverandre gjensidig. Før det hele var over, hadde Sturla Tordsson held til at faa vist en av komme-mændene en venlighet. Han gik bort til en av dem, en mand som het Jon og som var i følge med sin mægtigere bror, høvdingen Gudmund dyre fra nordlandet. "God dag, Jon!" sa Sturla. En mand spurte, hvorfor han ikke hellere hilste paa Gudmund selv. Sturla svarte: "Jon er jo den største av dem — i ondskap." Jon var skald og svarte med et vers:

Djævelen staar hos Sturla,
hvisker ham ondt i øret.
Selve den ordsluge Satan
griner frem bakom goden.

Paa Altinget samme sommer blev arvesaken vist hen til et forliksmøte, som skulde holdes i Reykjaholt, Paal prests gaard, om høsten efter Mikaelsmesse. Til fastsat tid kom Bødvar til stede og hadde Sturla, sin maag, og andre mænd med sig. Det var godt veir, og folk sat ute paa græsvollen syd for husene i Reykjaholt. Paal prest talte for sin sak; men Bødvar holdt paa sitt og vilde nu som før ha tredjedelen av hele boet.

Det trak i langdrag; da var der en som mistet taalmodigheten, Torbjørg, Paal prests hustru; hun hadde et voldsomt sind. Bak Bødvars ord hørte hun Sturlas raad, og med ett løp hun frem mellem mændene og hadde kniv i haanden og stak efter Sturla. Hun sigtet efter øiet og ropte: "Hvorfor skal jeg ikke gjøre dig lik den mand, du helst av alle vil ligne, — og det er Odin![6]" En mand fik tak paa hende, saa stikket gik skakt og kom i kindet; men det blev et stort saar. Sturlas mænd løp op og fik vaabnene frem, og heller ikke Bødvar var blid. Men der var én, som ikke mistet sin ro, og det var Sturla selv. "Sit ned!" ropte han til sine mænd, "og la os tale videre om forliket! Her er ikke aarsak til at gaa fra vettet. Kvinder kjender saa mange slags veier til at vække kjærligheten, og mellem Torbjørg og mig har venskapet længe været stort." Sturla la haanden op i ansigtet og gned blodet ut over kindet, saa det rigtig skulde vises, og sa: "Det er god vón om, at Paal og jeg kan forlikes om denne sak, og andre trænger ikke at blande sig i det." Han bad Paal sitte ned med de andre og kaldte ham "Paal maag", — ti Gudny Bødvarsdatter, Sturlas hustru, var frændkone til Paal prest i Reykjaholt.

Men som Sturla stod der nu med haanden i ansigtet og hadde faat et stygt saar paa Paals grund og av hans egen hustru, var det ingen let sak for presten at holde paa sin ret mot ham og mot Bødvar. Det varet ikke længe, før han gav efter og sa fra sig den tredjedel av arven, Bødvar hadde krævet. Nu gjorde komme-mændene sig rede til at ride bort; men Paals venner fandt det ikke trygt, at Sturla fór sin vei, før det var talt mere om knivstikket, og vilde at Paal skulde tilbyde ham selvdømme. Paal sa, at det hadde han liten lyst til; han ventet sig ikke andet end uretfærd av Sturla, selv om han talte fagert. Han vilde prøve sig frem og gik bort til Sturla og bad ham ha takk, fordi han hadde styrt sit sind saa vel ved dette stævne. Men ordene var nok ikke de rette. Sturla sa: "Jeg hører det her, at folk synes ikke det har stort at sie, hvad slags medfærd jeg faar; og jeg kan ikke merke andet, end at du synes det samme." Da skjønte Paal, at der ingen utvei var, og sa: "Om det kan bøte paa uheldet, da vil jeg, at du skal vælge slik opreisning som du selv liker." Sturla svarte: "Du skal agte dig, naar jeg selv skal værdsætte mig; I kunde finde det for drygt." Men han tok imot tilbudet.

Nu gik vinteren; og næste vaar fik Paal prest bud, at Sturla ventet ham og vilde sie frem vilkaarene for forliket. Det var Korsmessedag, 3. mai, de møttes. Da Paal kom, spurte Sturla: "Hvor mange mennesker vil du ta med i forliket mellem os?" Paal sa: "Mig og mine sønner og min hustru." "Ikke flere?" spurte Sturla. Paal tænkte, det var tryggest at ta med nogen av dem som mest hadde hjulpet ham i arvesaken, og nævnte nogen navn. Det var det Sturla hadde ventet paa; han vilde straks ha det til, at nu visste han, hvem knivstikket egentlig kom fra. "Vil du ta disse mænd med," sa han, "saa vil jeg skille dem ut; for nu har jeg vidnesbyrd om, hvem der har sittet i svigraad mot mig." Da tok Paal prest mod til sig: "Det er min tro," sa han, "at i de raad har ingen været med, uten den alene som selv stod for det, og disse mænd nævnte jeg, bare fordi ingen har vist sig mere rede til at hjælpe mig. Nu vil du vel ikke gjøre begge deler: baade skille mænd ut fra forliket, og samtidig fastsætte det som du selv vil og hélt til din egen hæder!"

Sturla gik nu over til selve vilkaarene og sa: "Hvorfor skulde vi gjøre anderledes end den viseste mand, Havlide Maarsson, da han blev saaret og kom til skade? For din hustrus aatak paa mig skal du utrede 2 hundrede hundreder[7]; det skal være varer og bufé, guld og brændt sølv og andre fuldgode værdisaker." Paal prest blev ikke glad. Av arven efter sin datter og hendes mand hadde han maattet gi tredjedelen til Bødvar, og nu krævet Sturla, Bødvars maag, saa meget gods at det var halvdelen av den samlede arv. Det blev da litet nok tilbake for ham selv. Paal sa: "Visst har din uretfærd længe lagt sig ut, men dette er dog den tykkeste knute paa den." Og han lot Sturla vite, at utredslen kom ikke med det første. Det blev talt meget den dag, og ikke i myke ordelag, og alle fandt det uhørt, at det kunde falde Sturla ind at reise et slikt krav.

Straks Paal prest kom hjem, talte han med sine sønner, og én av dem red sydover til Odde for at sætte Jon Loptsson ind i saken og søke hans hjælp. Snart efter var det tiden for Altinget, og høvdingerne fra hele Island møttes paa Tingvollerne. Da Paal kom, gik Jon Loptsson ut av sin tingbod og hilste ham og bød ham velkommen til Odde-mændenes bod. Paal takket, men vilde til sin egen tingbod, og bad at de heller skulde sitte sammen ved drikken. Og saa blev det. Da sendte Hvam-Sturla Bødvar, sin hustrus far, til Jon Loptsson; han skulde sie, at Sturla ventet, det var usandhet naar folk fortalte, at Jon var hans motstander i denne sak. Jon svarte, at det var gaat frem med stor voldsomhet mot Paal, og at det sømmet sig ikke for mægtige høvdinger at egge sig op imot gamle og gjæve prester. Da sa Bødvar: "Saa sier mig hugen min, at nogen av Paals venner kan faa hodet haardt eftersøkt, om vilkaarene skal minke for Sturla." Jon svarte: "Det er noget alle vet, at Sturla ikke altid gaar av veien for manddrap; men der er flere end han, som skjønner sig paa at la dræpe folk; og det sier jeg dig, Bødvar, at for hver mand Sturla lar dræpe for Paal, skal jeg la tre dræpe for Sturla!" Efter dette skiltes de. Og folk holdt nu godt øie med hverandre paa tinget; hver flokk hadde vagthold ute. Sturla var oftest hjemme i tingboden, og gik han ut var det ikke langt. Ogsaa Paal prest var varsom. Biskop Torlak av Skaalaholt, Kløngs eftermand, vilde at han skulde bære vaaben. "De andre er mægtige rnænd," sa biskopen, "og til kolde raad er de vant." Paal gjorde efter biskopens ønske; men naar han gik hjem fra Tingvalla-kirken, hændte det ofte, at vaabnene laa efter derinde, og slik viste han, hvor uvant han var til at bære dem.

Ogsaa biskop Brand av Holar — Sturlas frænde, men Paals maag — var hélt paa prestens side. Da Sturla saa, hvor overmagten laa, tok han det raad at gi efter. En dag da folk strømmet til Lovberget, gik han frem paa virket, som var reist foran hans tingbod, og tok til orde i sin sak. Han nævnte aataket paa ham i Reykjaholt, og forliket som fulgte og selvdømmet han fik. Saa kom han til de indsigelser, hans krav hadde møtt: "Mellem de mænd, som nu har bundet sig til saken, nævner jeg først Jon Loptsson, som er den ypperste mand i dette land og som alle skyter sine saker hen til. Da vet ikke jeg, om andet kan være til større gagn for mit gode navn end at prøve hvad hæder han vil unde mig. Det kan jo være, at jeg selv ikke har vett nok til at se mit eget gagn; men min hæder vilde jeg gjerne berge." Da ropte biskop Brand: "Ingen mand lægger dig til last, at du har litet vett; men dit retsind har folk mere mistro til!"

Jon Loptsson sa, at Sturla hadde talt som en klok mand og dermed gagnet mange. "Men boten Paal skal ut med maa sættes ned, — ti høit var den reist." Jon satte den til ottende-delen av hvad Sturla hadde krævet.

Men han vilde ikke skilles fra den slagne høvding uten at være viss paa, at forliket skulde bli holdt. Og før tinget sluttet, søkte han Sturla og gav ham et ærefuldt tilbud: at fostre hans yngste søn Snorre, et barn paa to aar, hos sig paa Odde gaard. Han bad Sturla ta barnet med sig og komme til Odde paa aarsdagen for Oddekirkens vigsel, — den 8. juli, messedagen for de hellige som fandt døden på Selja. Sturla tok imot tilbudet; han fór sydover med Snorre og fik store gaver hos Jon Loptsson før de skiltes.

Siden bad Paal prest Jon hjem til sig; da var drikken god der paa Reykjaholt gaard. Paal lot tre okser lede frem og bad sin gjest vælge, enten den ene som var 6 vintrer eller begge de andre, som var ældre. Jon Loptsson saa paa dyrene og valgte seksvintringen. Da sa Paal prest: "Det var ret; ti denne ene har kostet mig jævnmeget med de to andre." Saa drog han en guldring ned over hornet paa oksen og nævnte andre gode gaver, som skulde følge den.

En tid efter spurte Sturla, at Torbjørg, Paal prests hustru, som hadde ført knivstikket mot ham, var død. Det er fortalt, at da han hørte denne tidende la han sig til sengs; saa var hans vane, naar han var hugsyk. Folk vilde vite, hvad aarsaken var nu. Han sa: "Den tidende jeg har spurt tykkes mig værd at tænke paa." Da svarte de som stod omkring: "Vi hadde ikke trodd, du skulde bære sorg for det, at Torbjørg døde." Nu sa Sturla: "Aarsaken er en anden; jeg sørger, fordi jeg hadde tænkt, at saalænge Torbjørg var i live kunde det altid bli raad til at faa strid i gang med hendes og Paals sønner. Men nu hun er død, kan det vel ikke sømme sig at gaa paa mot dem."

Sturla døde i Hvam den 23. juli i 1183, to vintrer efter nederlaget paa Altinget. Han blev 68 aar gammel. Ved hans dødsleie sat Gudmund Areson, en brorsøn av hans første hustru, senere biskop i Holar — og et motsigelsens tegn for alt Islands folk.

__________

I sagaen om Sturla Tordsson er det sagt: "Ofte var det Sturlas skik at holde lange taler om sine saker; ti manden var baade klok og tungemyk, og det var hans ønske, at hans navn jævnlig skulde være mere vidspurt end alle andre mænds." Det han kaldte sin "virding", sit ry mellem menneskene, var maalet for hans veier og krokveier. De ytre forhold gav ham liten hjælp i at naa det; saa gode folk han end var ættet fra, hans far hadde allikevel ikke hørt til de rikeste eller mægtigste eller mest navngjetne høvdinger i landet. Sturla Tordsson var noget av en opkomling.

Men om han maatte hjælpe sig selv, saa hadde han ogsaa meget at ta av. Hans vett var stort og opfindsomt; i sin maalsnillhet hadde han et ypperlig vaaben, og han brukte det godt; i en trang vending var han en mester til at finde de ord, som likesom kunde bli liggende eiter i luften, naar han gik, og gi motstandere som stod der med større mandskap den kjensle at de allikevel var ydmyget. Ofte var hans kolde raad roten til uvenskap mellem andre mænd; derfor blev det sagt, at han vilde ligne Odin, guden som sætter splid mellem menneskene.

Men det som hjalp Sturla Tordsson mest og var den store side ved ham, — det var den magt han hadde over sig selv. Han la ikke seiren øde ved overmodig færd, men gav Einar Torgilsson fred da han efter aar av fiendskap fik ham i sin vold. Han lot sig aldrig krænke saa dypt, at det sløvet hans sans for stundens krav; han var den eneste mand i flokken, som ikke mistet likevekten, da Paal prests hustru hadde ført kniv mot ham. Siden, da han idømte presten den vældige bot for knivstikket, spændte han buen for høit. Men han kunde ellers ha grund til at ta kraftig i: der var nok av dem som glædet sig over at høre Sturla jævnført med Odin, hedning-guden, djævels-aanden, og se ham saaret av en kvinde. Saken gjaldt hans "virding", hans ry, og botskravet kom ikke av griskhet. I pengesaker var Sturla rimelig. Hans glæde var at vinde hæder; og han tvang sine fiender i knæ, men han utplyndret dem ikke.

Han blev aldrig nogen rik mand; men i Hvam var det velstelt nok til at høvdingen vinteren over kunde huse et skibsmandskap, som hadde mistet skute og gods. Om arbeidsmanden Sturla har sagaen fortalt: den morgen Stadarhols-Einar raner buféet fra Ingjald, hans maag, er han staat op straks det lysnet av dag og nytter nu nordenvinden og frosten til at berge høiet, som regnsommeren har villet ødelægge for ham.

Han var i al sin færd en jordvendt mand. Om Sturlas forhold til troen er lite eller ingenting fortalt; i de utsagn av ham, som sagaskriveren har tat vare paa, er Guds navn ikke nævnt. Han taler engang om sin agtelse for paaskemessen, men paa halvt skjemtsom vis, og det er ikke frit for at han spøker med helvede ogsaa. Men endda kan han nok ha frygtet baade gud og djævel. I de tider var de faa, de mænd som ingen tro hadde, og ingensteds er det fortalt at Sturla hørte til dem.

Som skald eller sagamand er Sturla Tordsson aldrig nævnt; men friskheten og lunet hos ham kunde tyde paa et sind, som har glæde av skalden og sagafortælleren. I Hvam danset hans folk "ringlek" om kvelderne, og de har nok havt anden god underholdning ogsaa. Det er sagt, at Sturla "lot skjemte sig", og sikkert har ikke Havlide Maarsson været den eneste av fortidens mænd, som han kjendte og hadde til forbillede.

At Sturla var nogen drikkemand, sies ikke, og det vilde heller ikke høvet med hans aarvaakenhet. Han hadde frillebarn; men om et løslevnet, folk kunde ta forargelse av, er der ikke tale. Gudny Bødvarsdatter, hans anden hustru, Snorre Sturlasons mor, var av et andet sind end sin husbond. Straks han var død, fik hun en ven i høvdingen Are den sterke, sønnesøn av Are frode, og en gammel motstander av Sturla. Gudny var ødsel med gods; farsarven, som sønnen Snorre skulde ha, brukte hun op for ham. Hun er oftere nævnt sammen med sine barn, og én gang er det sagt, at hun holdt Tord, sin ældste søn, tilbake fra voldsfærd.

Gudny hadde drømmer, som varslet sandt om fremtiden. Og fortidens liv kjendte hun til; hun var i Sælingsdalstunga, da Snorre godes ben blev tat op av jorden og sammen med benene av hans nærmeste frænder flyttet til den nye kirkegaard der, og hun la godt merke til alt hvad hun saa og kunde fortælle om det siden. Dette er nævnt i sagaen om Eyrbyggjerne; hun fortalte, staar der, at Snorres ben var en mellemhøi mands, og at benene av Tordis, hans mor, var smaa og saa svarte som om de var svidd; men om benene av Børk den digre, Snorres farbror, sa hun at de var mer end almindelig store. Det er trolig, at Gudnys sønnesøn Sturla Tordsson, som tillike var hendes fostersøn og som har skrevet sagaen om sine nærfrænder, har faat en god del av sin kundskap fra farmoren, Markus Skeggesons og Egil Skallagrimssons ætling.

Og det kan være, at arven i Snorre Sturlason er denne: ærelyst og klokskap fra faren, et rummeligere sinds mottagelighet og uro fra moren. Synet for det svundnes liv kan begge forældrene ha havt; men fra Gudny og Gudnys ætt maa kunstnerevnen være kommet til Snorre.

1. Spiselig tang var en del av det alminnelige kosthold.
  2. En høvdings "tingmand", hans undergivne i tinglaget.
  3. Féransdom = eksekutionsdom over forbrutt gods.
  4. Ogsaa biskopen var tremenning av Yngvild.
  5. En høvdings tingmand, hans undergivne i tinglaget.
  6. Henspeiler på at Odin var en-øiet.
  7. 2 hundrede hundreder (alen vadmel) = 80 mark sølv; Havlide Maarsson hadde krævet samme bot av Torgils Oddeson, se Snorre Sturlason og Sturlungerne - Havlide Maarsson og Torgils Oddeson.