Ólavur kongur og hálvbrøður hans (úr Heimskringlu)

A. C. Evensen
Lesibók

Ólavur kongur og hálvbrøður hans

Halvdan Egedius: Kong Olav med sine halvbrødre

Svá er sagt, at Óláfr konungr hinn heilagi var á veizlunni með Ástu móður sinni, at hon leiddi fram börn sín ok sýndi honum. Konungrinn setti á kné sér Guthorm bróður sinn, en á annat kné Hálfdan bróður sinn. Konungrinn sá á sveinana; þá ygldisk hann ok leit reiðuliga til þeira. Þá glúpnuðu sveinarnir. Þá bar Ásta til hans enn yngsta son sinn, er Haraldr hét; þá var hann trévetr. Konungrinn ygldisk á hann; en sveinninn sá upp í móti honnm. Þá tók konungr í hár sveininum ok kipði; sveinninn tók upp í kanpinn konunginum ok hnykði. Þá mælti konungrinn: »hefnisamr muntu síðar, frændi!« Annan dag reikaði konungr úti um bœinn ok Ásta móðir hans með honum. Þá gengu þau at tjörn nakkvarri. Þar váru þá sveinarnir synir Ástu ok léku sér, Guthormr ok Hálfdan. Þar váru gervir bœir stórir ok kornhlöður stórar, naut mörg ok sauðir; þat var leikr þeira. Skamt þaðan frá við tjörnina hjá leirvík nakkvarri var Haraldr ok hafði þar tréspánu, ok flutu þar við landit margir. Konungrinn spurði hann, hvat þat skyldi. Hann kvað þat vera herskip sín. Þá hló konungr at ok mælti: »vera kann, frændi! at þar komi, at þú ráðir fyrir skipum.« Þá kallaði konungr þangat Hálfdan ok Guthorm. Þá spurði hann Guthorm: »hvat vildir þú flest eiga, frændi?« »Akra,« segir hann. Konungr mælti: »hversu víða akra myndir þú eiga vilja?« Hann svarar: »þat vilda ek, at nesit þetta væri alt sáit hvert sumar, er út gengr í vatnit.« En þar stóðu tíu bœir. Konungrinn svarar: »mikit korn mætti þar á standa.« Þá spurði konungr Hálfdan, hvat hann vildi flest eiga.« »Kýr,« segir hann. Konungr spurði: »hversu margar vildir þú kýr eiga?« Hálfdan sagði: »þá er þær gengi til vats, skyldu þær standa sem þykst umhverfis vatnit.« Konungrinn svarar: »bú stór vilið it eiga; þat er glíkt feðr ykkrum.« Þá spyrr konungr Harald: »hvat vildir þú flest eiga?« Hann svarar: »húskarla«, segir hann. Konungr mælti: »hvé marga villdu þá eiga?« Hann svarar: »þat vilda ek, at þeir æti at einu máli kýr Hálfdanar bróður míns.« Konungr hló at ok mælti til Ástu: »hér muntu konung upp fœða, móðir!« Eigi er þá getit fleiri orða þeira.